Amour de Deutz 2002 Methusalem_champagne

Amour de Deutz 2002 Methusalem i specialdesignad silverbox – Champagnenytt på Systembolaget

Måndagen den 13 juni kl 10:00 lanseras en helt fantastisk flaska champagne på Systembolaget – Amour de Deutz 2002 Methusalem (6000 ml). 

På Champagne Deutz buteljerades 365 flaskor, en varje dag under året, som numrerades och ingår i den s.k. M365 – Collection. Förpackningen är speciell och kallas ”The Christofle–case”, ett helt unikt hantverk av den kända silversmeden Cristofle (Frankrikes motsvarighet till Georg Jensen). Till Sverige kommer mycket få flaskor som lanseras på måndag den 13 juni för det facila priset av 52 000 kr. Den dyraste champagneflaskan just nu på Systembolaget.

Art nr 78294-09, pris 52 000 kr

Amour de Deutz 2002 Methusalem

#THECHAMPAGNESOMMELIER OM DEUTZ

Sedan ett par lyckade inköp på klassiska Fauchon på Place Madeleine i Paris för tjugotalet år sedan har kärleken hållit i sig. Numer ryms det alltid en stadig kollektion med Deutz Blanc de Blancs i min vinkällare. På senare år även Amour de Deutz. “Den är Madonna, Prinsessan Diana och Jerry Hall, alla dessa roller på en och samma gång”. Detta är en träffande beskrivning som en engelsk kollega uttryckte det för inte allt för länge sedan. Uppskattad av de flesta vinälskare runt om i världen. Den har tillräckligt med egenskaper för att vara distinkt, men inte tillräckligt för att vara offensiv. Däremot kombinerar den väl terroiren och det nya ekfatets smaker.

Deutz Blanc de Blanc introducerades i sin genomskinliga flaska 1961. Gissningsvis producerades det inte mer än något tusental flaskor de första årgångarna. Undertecknad har exempelvis inte provat någon äldre årgång än 1973 fram till häromåret. Inte heller Jean-Marc Lallier-Deutz från huset hade enligt uppgift provat någon äldre Blanc de Blancs än så.

Vingårdarna är desamma som i den vanliga blanc de blancs, 60% Mesnil, 35% Avize, 5% Villers-Marmery. Det är främst urvalet av enskilda druvor från gamla stockar som rättfärdigar det höga priset.

Amour de Deutz 2002 Methusalem_Sommelier Björnstierne Antonson_photo Raphaël Cameron

#thechampagnesommelier Stort år! Helt klart i nivå med den exceptionella 96an samt den majestätiska 90an. 02an har kraften, viberarande friskhet och över allt annat, en perfekt balans. När vi tittar tillbaka i backspegeln kanske 2002 är en av de mest långlivade årgångarna av Amour de Deutz som kom att produceras under 2000-talet?! Senast var den fantastiskt koncentrerad och simmig på ett helt exceptionellt sätt. Makalöst bra! Men jösses vad ungt!

GASTRONOMI Piggvar på benet à la Pontus Frithiof, toppmurklor, sauce choron.

I HÖGTALAREN Louane, med Avenir.

92(97)p

#thechampagnesommelier – The Richard Juhlin Champagne Club

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.