Champagne Deutz_gift box

Exclusive Gift Box från Champagne Deutz – Årets bästa ‘lådvin’

I början av december släpptes vad som måste betecknas som årets bästa ‘lådvin’, en exklusiv box med tre halvflaskor med préstigecuvéer från eleganten från Aÿ, Champagne Deutz. Samtliga från med makalösa årgången 2008.

Den är Madonna, Prinsessan Diana och Jerry Hall, alla dessa roller på en och samma gång.

Detta är en träffande beskrivning som en engelsk kollega uttryckte det för inte allt för länge sedan. Uppskattad av de flesta vinälskare runt om i världen. Den har tillräckligt med egenskaper för att vara distinkt, men inte tillräckligt för att vara offensiv. Däremot kombinerar den väl terroiren och det nya ekfatets smaker. Sedan ett par lyckade inköp på Fauchon på Place Madeleine i Paris för femtontalet år sedan har kärleken hållit i sig. Numer ryms det alltid en stadig kollektion med Deutz Blanc de Blancs i min vinkällare.

Champagne_Deutz_Champagne from above

champagneclub.com om CHAMPAGNE DEUTZ

BAKGRUNDEN Två tyskar, William Deutz och Pierre Gelderman, grundade denna anrika firma 1838 i Aÿ. Deutz drabbades hårt under champagneupproret 1911. Under lång tid drevs huset av André Lallier, som gjorde stora investeringar i andra vindistrikt. Bland dessa märks egendomen Delas i Rhônedalen, Maison Deutz i Kalifornien samt ytterligare ett mousserande vin från Loiredalen. 1993 skaffade sig Louis Roederer aktiemajoritet i Deutz.

I DAG drivs firman skickligt av den sympatiske Fabrice Rosset. Vinmakare är Michel Davesne. 75% av druvorna köps in från Grand- och Premier cru-gårdar. Deutz äger själva land i fem byar. Egendomen hör till de vackraste i Champagne och även vinerna är mycket distingerade.

STILEN är tillbakalutad, elegant och sofistikerad med en medelfyllig kropp och glasklar frukt samt en exemplarisk mousse. Alla viner är bra, men Cuvée William Deutz Rosé är något alldeles extra. Även Vinothèquevinerna och den vita upplagan av William Deutz håller världsklass. Deutz har nyligen lanserat en ny ultrasofistikerad prestigechampagne under namnet Amour de Deutz som säljer som smör i solsken sedan Madonna tagit den till sitt hjärta. Först med årgången 2002 är mitt hjärta bulltande för detta vin. Ett av mina verkliga favorithus.

Champagne_Deutz_Feature lyx.se Deutz

DEUTZ ‘EXCLUSIVE GIFT BOX’ 2008  | Aÿ | Champagne | Frankrike | SBnummer 96962 | pris 2 397 kronor

Champagne_Deutz_William Deutz08

2008 DEUTZ ‘CUVÉE WILLIAM DEUTZ’

En underbart balanserad champagne som får mig att stå i gång igen (som vanligt kanske jag skall tillägga …) Smäcker Aÿpinot lyfts upp av en citrusfrisk och mineralrik Chardonnayfinish. Tar lång tid på sig i glaset för att visa sina bästa sidor och flera års extra lagring är att rekommendera. William Deutz är en champagne som imponerar mer och mer på mig. Aÿ, Bouzy, Mareuil, Louvois och Bouzy för Pinot Noir, Pierry, Châtillon för Meunier och Mesnil, Avize och Villers-Marmery för Chardonnay är receptet för denna mäktiga champagne. En ytterst ung skapelse med förförisk om än delikat skepnad.  #thechampagnesommelier  96(98)points

Champagne_Deutz_Feature lyx.se Amour de Deutz08

2008 DEUTZ ‘AMOUR de DEUTZ’

Vingårdarna är desamma som i den vanliga blanc de blancs, 60% Mesnil, 35% Avize, 5% Villers-Marmery. Det är främst urvalet av enskilda druvor från gamla stockar som rättfärdigar det höga priset. Ganska tillbakadragen initialt. Man kan ana en imponerande koncentration redan på den ännu så länge slutna doften. Här finns den höga syran till trots en stor koncentrerad krämighet som endast kan komma från gamla stockar eller ett riktigt stort år, vilket 2008 verkligen är. Mycket lyckad och ultraelegant blanc de blancs med superb finess och koncentration. Gå inte i Madonnas fotspår. Detta är ett källarvin som har alla möjligheter att åldras lika vackert som den stora stjärnan själv. #thechampagnesommelier  94(96)points

Champagne_Deutz_Feature lyx.se Amour de Deutz Rosé

2008 DEUTZ ‘AMOUR de DEUTZ ROSÉ’

Fabrice Rosset har länge velat profilera om William Deutz Rosé från det gastronomiskt bourgogneinfluerade stora vinet till något elegantare och modernare. Richard Juhlin är inte helt övertygad om att stilbytet var nödvändigt även om han självklart förstår och respekterar beslutet. Flaskan är oerhört vacker och den svala doften är elegant som en Greta Garbo i svartvitt. Renheten och mineralitetskärpan är kirurgiskt precis, men intensiteten och frukten är lite väl nedtonad i nuläget. Mer lik en torr Belle Epoque än en William Deutz i nuläget. #thechampagnesommelier  92(94)points

Champagne_Deutz_Sommelier for a night Petter & Alf20150827_0042foto: Raphael Cameron

 Avslutningsord från en okänd champagneälskare; ‘The French have a saying: There are only three things to talk about in France — wine, food and sex. But not necessarily in that order.’

Champagne Deutz_gift box_Tastingnotes BW

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.