sommarens champagner

Sommarens champagner enligt sommeliern

Champagnens storhetstid är utan tvekan sommaren. Försäljningen toppas. Alla vinälskare fokuserar på bubblet. Företagsfester, familjesammankomster, gå-bort-presenter, examenstider, midsommar… Nedan tipsar vår sommelier Björnstierne Antonson aka #thechampagnesommelier om bästa non-vintage-alternativen bland sommarens champagner.

Bästa non-vintage cuvée sommaren 2016

Charles Heidsieck ’Brut Réserve’

NM  | Reims | Champagne | Frankrike | SBnr 77522 | importör: Provinum Vinhandel | 459 sek  | 40PN 35PM 25CH  |  93 poäng

#THECHAMPAGNESOMMELIER TASTING NOTE Baby-Krug! Även om Charles Heidsieck både är det bästa och mest berömda av de tre Heidsieckhusen, så var det sist på plan av de tre. Standardchampagnen Brut Resérve tillhör i dag de bästa på marknaden och årgångsvinet är alltid en fröjd att följa. Vinet är om möjligt ännu rikare, nötigare och chokladigare än tidigare. Vinnare i Paris som främsta non-vintage härom året.

Mer Krug än Krug just nu!

Gosset ’Grande Réserve’

NM | Aÿ  | Champagne  | Frankrike | SBnr 87661 | importör: Espumante | 409 sek  | 44PN 10PM 46CH  | 92 poäng

#THECHAMPAGNESOMMELIER TASTING NOTE En fet och oljig champagne med tonvis av mogna äpplen och en köttig Pinotsmak. Först i den mineralrika avslutningen känns Chardonnaydruvorna. Underbart rik standardchampagne och alltid en av de bästa. Med lagring blir den fylld av söta mandelbiskvitoner.

Underbar rikedom som aldrig sviker!

Sommelier Björnstierne Antonson_photo Raphaël Cameron sommarens champagner

Bästa Blanc de Blancs sommaren 2016

Delamotte ’Blanc de Blancs’

NM  | Le Mesnil-Sûr-Oger  | Champagne  | Frankrike | SBnr 77736 | importör: Johan Lidby Vinhandel  | 405 sek  | 100CH| 92 poäng

#THECHAMPAGNESOMMELIER TASTING NOTE Allt sedan Laurent-Perrier köpte Salon 1989 har Delamotte fungerat som Salons andramärke. I ungdomen hittar man ananas och rabarber. Med flaskmognad ökar vinets krämighet och komplexitet.

Ett årgångslöst vin som vinner på lagring. Oj vad jag gillar detta!

Pierre Peters ‘Cuvée de Réserve’

RM | Le Mesnil-sûr-Oger | Champagne  | Frankrike | SBnr 7350 | importör: Vingruppen/The WineAgency | 329 sek  | 100CH  | 90 poäng

#THECHAMPAGNESOMMELIER TASTING NOTE Den oerhört skicklige Rodolphe Peters förfogar över 17,5 hektar, varav 12 hektar ligger i de bästa delarna av Le Mesnil. Kvaliteten är alltid hög, men vissa mogna exemplar höjer sig över mängden med sin rostade Mesnil-karaktär och gräddiga fyllighet. Vissa gånger också med ett rökigt drag och alltid med gråpäron som underton. Sensationell på magnum.

Gammal kärlek rostar aldrig!

Richard Juhlin Optimum sommarens champagner

Bästa Blanc de Noirs sommaren 2016

André Clouet ’Cuvée Un jour de 1911’

NM  | Bouzy | Champagne | Frankrike | SBnr 74145 | importör: Vingruppen/WineWorld  | 569 sek  | 100PN | 92 poäng

#THECHAMPAGNESOMMELIER TASTING NOTE En prestigechampagne gjord med exakt samma etikett som användes 1911. Tanken är att endast 1911 flaskor ska buteljeras årligen under detta namn. Premiärupplagan är en blandning av 25% 1991, 25% 1989, och 50% 1990. Denna version innehåller 25% 2005, 50% 2002, och 25% 2000. Druvorna är skördade från platser inom Bouzy som ger mycket mineral och elegans. Färgen är ljus. Frukten är intensivt frisk och förvånande lätt och Chardonnaylik. Säkerligen kommer vinet att påminna om Cristal med lagring, till skillnad från årgångsvinet som mer liknar Bollinger, sin druvsammansättning till trots. En senare släppt upplaga med mer autolytisk karaktär, men kortare eftersmak eftersom sockret saknas.

Denna odlarnas egen Cristal är lysande, lovande och värd varenda peng!

Egly-Ouriet ’Les Vignes de Vrigny’

RM | Ambonnay  | Champagne  | Frankrike | Restaurangsortiment | importör: The WineAgency Sweden AB | ca 450 sek  | 100PN | 92 poäng

#THECHAMPAGNESOMMELIER TASTING NOTE  36 månader på fällningen, degorgerad juli 2013. Premier crun Vrigny är historisk mest känd för sin gamla racingbana (som det finns spår kvar av än idag). Har ni inte prövat Prévost i Gueux bör ni testa detta vin. Snarlikt i stil. Inspirerat minst sagt av Selosse. Ren Meunier med biodynamik och nya fat. En skön kombination i rätt händer och ett nytt stilbidrag i Champagnes redan tidigare rika flora. 

Referens för hur man gör en riktigt bra Pinot Meunier!

Björnstierne doftar sommarens champagner

Bästa Extra Brut sommaren 2016

Laurent-Perrier ’Ultra Brut’

NM | Tours-sûr-Marne | Champagne  | Frankrike | SBnr 87340 | importör: Bibendum  | 499 sek | 40PN 15PM 45CH  | 91 poäng

#THECHAMPAGNESOMMELIER TASTING NOTE Firman är känd för sin kliniskt rena anläggning där oxidation undviks till varje pris. Vinmakaren Michel Fauconnet lovprisas på många håll för sina fruktiga och eleganta cuvéer.  I dag är den välgjord med bra struktur och ren elegant frukt. Denna Ultra Brut är referensen hur en knastertorr champagne skall smaka!

Levererar alltid, stabil och snygg! Nästan bourgognefatig nyligen. 

Tarlant ’Brut Zero’

RM | Oeuilly | Champagne | Frankrike | SBnr 88000 | importör: Moestue Grape Selection | ca 425 sek | 33PN 34PM 33CH  | 87 poäng

#THECHAMPAGNESOMMELIER TASTING NOTE Basvin 2007, degorgerad sep 2013. Robust, ekig och lite kort. Vinet har en imponerande kraft och river tag bra i smaklökarna. Vi kan tänka oss att detta matkrävande vin kan bli riktigt gott med lång lagring.

Den skicklige Benoit Tarlant har gjort sin tolkning mjukare på senare år.

Richard Juhlin Optimum sommarens champagner

Bästa Cuvée Préstige sommaren ’16

Krug ’Grande Cuvée’ – KrugID 413062

NM | Reims  | Champagne  | Frankrike | SBnr 7494 | importör: Moët Hennessy Sverige AB  | 1 499 sek  | 50PN 15PM 35CH  | 96 poäng

#THECHAMPAGNESOMMELIER TASTING NOTE Krug är något mer än en champagne. Det är ett begrepp som står för konstnärskap, tradition, hantverk och stunder av maximal njutning.

En super standardchampagne! Själva vill de hellre kalla vinet för multivintage. Eftersom den är blandad från elva olika årgångar och 142 olika viner (yngsta från 2006 och äldsta från 1990) från 25 byar, är variationen förståelig. Den extremt tuffa syran i kombination med de tunga rika Krug-aromerna är främsta ledtråden. Kontrollera alltid hur rak korken är för att bestämma ungefär när den degorgerades. Som ung kan syran kännas för hård, som medelålders och åldrad har Grande Cuvée en sagolik komplex doft och smak som domineras av nötter och honung. Eftersmaken är alltid lång och majestätisk som en stor symfoni.

Med den nya appen KrugID kan man få reda på “the story behind the label”. De bästa exemplaren har ännu högre poäng än vad vi anger här. Levererar alltid på alla plan! 

Laurent-Perrier ’Grand Siècle’

NM | Tours-sûr-Marne | Champagne  | Frankrike | SBnr 83897 | importör: Bibendum  | ca 1 250 sek | 45PN 55CH  | 96 poäng

#THECHAMPAGNESOMMELIER TASTING NOTE Endast druvor från de allra finaste lägena i vingårdarna har valts ut för att tillverka denna champagne som har tagits fram med vin från tre olika årgångar, för närvarande 1999, 2002 och 2004. 9 år på jästfällning för denna blend. En strålande vacker och på alla sätt klassisk Grand Siècle som får de flesta konkurrenter att rodna av avund. Elegansen och den aristokratiska resningen är magnifik!

En underbart komplex champagne i världsklass.

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.