Alfred Gratien champagne

Besök hos Champagne Alfred Gratien i Epernay

Några dagar efter årets skörd i Champagne åkte jag för att träffa Nicolas Jaeger, tredje generationen vinmakare på Champagne Alfred Gratien i Epernay.

OM CHAMPAGNEHUSET ALFRED GRATIEN Ett av de mest traditionella champagnehusen grundades i Épernay 1864. Samtliga viner jäser på små ekfat och reservvinerna lagras på stora ekfoudres. Den malolaktiska jäsningen undviks också. Den främsta anledningen till att Gratien inte gör lika stora champagner som Bollinger eller Krug, är att de inköpta druvorna inte alltid håller allra högsta klass, men man har förbättrat upptaget avsevärt på senare år. I dag utgörs 62% av druvmängden av Premier och Grand cru. Pinot Meunier utgör dessutom en överraskande stor del av blandningen. Vinerna som i dag görs av Jean-Pierre Jaeger son Nicolas Jaeger är dock mycket bra. Verkliga lagringschampagner fyllda med unga syror. 55:an är historisk, men huset vägrade att släppa till någon av sina tre kvarvarande buteljer till Millennieprovningen. Dock plockades det upp en flaska 1969 under mitt besök…

Alfred Gratien

Alfred Gratien

Alfred Gratien

feature alfred gratien

Alfred Gratien Sommelier Björnstierne Antonson_photo Raphaël Cameron

PORTFÖLJEN

ALFRED GRATIEN ‘BRUT CLASSIQUE’

NM | Épernay| Champagne  | Frankrike | importör: Henkell & Co AB  |  SBNR 79752 299sek | 30PN 18PM 52CH | 77(81) RJpoäng

#THECHAMPAGNESOMMELIER TASTING NOTE ‘Fatig och stram med mer Gratientoner än sådana inslag som visar att vi har att göra med en stor andel chardonnay. Här finns Gratiensyran, här finns också de fräscha torkade frukterna och antydan till svamptoner som antagligen blir än mer framträdande längre fram i livet’.

2007 ALFRED GRATIEN ‘BLANC de BLANCS’

NM | Épernay| Champagne  | Frankrike | importör: Henkell & Co AB | 100CH | 83(86) RJpoäng

#THECHAMPAGNESOMMELIER TASTING NOTE ‘Fatig och stram med mer Gratientoner än sådana inslag som visar att vi har att göra med en blanc de blancs. Här finns Gratiensyran, här finns också de fräscha torkade frukterna och antydan till svamptoner som antagligen blir än mer framträdande längre fram i livet’.

2008 ALFRED GRATIEN ‘CUVÉE PARADIS’

NM | Eperrnay| Champagne  | Frankrike | SBnr 7578 | importör: Henkel & Co  |  599 sek | 13PN 18PM 68CH | 93(95) poäng

#THECHAMPAGNESOMMELIER TASTING NOTE Alltid en ren årgångschampagne trots att det inte står på etiketten och 2008 (som kommer inom kort) är extremt lik Krug ‘Grande Cuvée’.

2006 ALFRED GRATIEN ‘CUVÉE PARADIS’

NM | Eperrnay| Champagne  | Frankrike | SBnr 7578 | importör: Henkel & Co  |  599 sek | 13PN 18PM 68CH | 90(93) poäng

#THECHAMPAGNESOMMELIER TASTING NOTE ‘Gratiens nya prestigechampagne är inte någon av de mest framstående. Fortfarande knuten doft, men vid luftning märks vanilj, kaprifol och viol. Smaken är lätt och elegant, inte alls hustypisk, men delikat. Mer mogen och koncentrerad på sistone med en mycket bra längd’. 

1998 ALFRED GRATIEN ‘CUVÉE PARADIS’

#THECHAMPAGNESOMMELIER TASTING NOTE ‘Känns som vinet kommer att bli mycket rostat och Piper-Heidsiecklikt i framtiden. Strålande nötigt, rostat och fräscht, men lite magert och vasst. Vänta många år. 93(93)p’.

1983 ALFRED GRATIEN ‘CUVÉE PARADIS’

#THECHAMPAGNESOMMELIER TASTING NOTE ‘Det här underbara vinet har stora likheter med Bollingers härliga 83:a, men Gratien har visat sig hålla ännu bättre. I dag är denna fräscha uppenbarelse klassiskt nötig och har en pikant doft av färska champinjoner och orkidéer. Kraftig, fatig och balanserad smak med bra attack och en sublim finish av nötkola. 92(92)p’.

1969 ALFRED GRATIEN ‘CUVÉE PARADIS’

#THECHAMPAGNESOMMELIER TASTING NOTE ‘Denna champagne fanns faktiskt på Systembolaget i slutet på åttiotalet. Doften är mogen och brödig, smaken fräsch och elegant. Det är eftersmaken som gör vinet så högklassigt. Den varar i flera minuter. Drick inom ett par år. 96(96)p’.

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.