The Champagne Oscars 2014 – eller bästa bubblet till nyår?

Så här i årets elfte timme är det populärt att göra topplistor från året som gått. Jag tar mig friheten att tipsa som de bästa bubblorna just nu, inför årets slut: The Champagne Oscars 2014 – eller bästa bubblet till nyår?

BÄSTA MULTIVINTAGE

CHARLES HEIDSIECK ‘BRUT RÉSERVE’ | importör: Edrington Group | SBnr 77522 pris: 455 sek | 40PN 35PM 25CH | BJpoints 93(95)

TASTING NOTE ‘Även om Charles Heidsieck både är det bästa och mest berömda av de tre Heidsieckhusen, så var det sist på plan av de tre. Standardchampagnen Brut Resérve Mis en Cave tillhör i dag de bästa på marknaden och årgångsvinet är alltid en fröjd att följa. Från ett hundratal byar och 40% reservviner från åtta årgångar gjorde Daniel Thibault en av de bästa standardchampagnerna från de stora husen. Med ett par års extra flasklagring utvecklar den en högklassig doft av rostat bröd, vanilj och en lång komplex fruktighet med en len eftersmak av kola. Nu är vinet tillbaka igen efter att man känt sig tvingade att överge “mis en cave-konceptet”. Vinet är om möjligt ännu rikar, nötigare och chokladigare än tidigare. Vinnare i Paris som främsta non-vintage här om året. Mer Bollinger än Bollinger just nu!’

BÄSTA MOGNA NON-VINTAGE CHAMPAGNE

PALMER & CO. ‘AMAZONE de PALMER’  | importör: Carovin | SBnr 82267 pris: 449 sek | 49PN 51CH | BJpoints 87(90)

TASTING NOTE ‘En Grand cruchampagne från två årgångar med djup färg och härlig rostad doft av grovt bröd och kaffebönor. Smaken domineras av mogen Avizechardonnay med en adderad tyngd från förstklassig Pinot Noir. Stor buteljosäkerhet. Massor av korkproblem. Senaste upplagan helt briljant!’

champagne för nyår 2014

BÄSTA SABRERINGS-CHAMPAGNE

JACQUESSON & FILS ‘CUVÉE nº 733 D.T.’ | importör: Vinovum | SBnr 7436  pris: 795 sek | 24PN 24PM 52CH | BJpoints 88(89)

TASTING NOTE ‘Många var tveksamma till detta tuffa vin när det var ungt. Nu är det få som klagar. Underbart inbjudande varm brödig stil. Fullmatad med mörk choklad, halm, lakrits, plommon och röda saftiga äpplen. En klockren idé av Jean-Hervé att släppa det årgångslösa vinet i två lanseringar. En vid 4-års ålder och denna nya DT-serie vid mogen 9-års ålder. Klassisk Jacquessonparfym rakt igenom.’

VÄRLDENS ÄLDSTA KÄNDIS-VIN

2002 POL ROGER ‘CUVÉE SIR WINSTON CHURCHILL’ | importör: Ward wines | SBnr 7548  pris: 1 285 sek | BJpoints 93(97)

TASTING NOTE ‘England har alltid varit Pol Rogers främsta exportmarknad, och när Winston Churchill dog försågs champagnetiketten med en svart sorgkant. När man ansåg att sorgperioden var över, lanserade man 1975 Cuvée Sir Winston Churchill på magnumbuteljer. Vinet är gjort i en stil som man tror den gode Winston skulle uppskattat. Hans favoritårgångar var 1928, -34, och -47. Förvisso knuten och med flera växlar att lägga in i framtiden, ändå en stor njutning att på nära håll få bevittna storheten i detta arkitektoniska mästerverk. I nuläget alltså mer fråga om strukturell fascination än om aromatisk njutning. Påminner i stora stycken om den heroiska 96:an med sin höga syra och samtidigt rika och imponerande djup.’

 champagne för nyår 2014 2

BÄSTA BLANC DE NOIRS

EGLY-OURIET ‘BLANC de NOIRS GRAND CRU’ | importör: Theis Vine  | SBnr 77105 pris: 1 042 sek | 100PN | BJpoints 94(95)
TASTING NOTE ‘Förmodligen den främsta Pinot Noirodlaren i hela Champagne numera. Hans eftersökta Blanc de Noirs Vielles Vignes kommer från druvor från Pinotstockar odlade 1946 som ger detta vin en extra tyngd och täthet. Frukten är massiv, mjuk och lagringspotentialen enorm. För varje upplaga lyckas han bättre och bättre. I dag är detta en Selosselik exotiskt ekig och biodynamiskt influerad jätteskumpa. Smaklagren är fantastiskt generösa och månghövdade.

BÄSTA MOGNA CHAMPAGNE

R & L LEGRAS ‘CUVÉE ST VINCENT’ 1996  | Chouilly | Champagne | Frankrike | importör: Scandinavian Wine & Food KB  | SBnr 84003 pris: 751 sek | 100PN | BJpoints 95(97)
TASTING NOTE ‘Förstklassig Chardonnay blir heller aldrig direkt klumpig. Legras exemplar visade prov på ett makalöst stort aromatiskt spektrum, där toner av choklad, nötter, vanilj, kaffe och kaprifol var klart urskiljbara. Vissa år separeras druvorna från de äldsta stockarna i byn i deras prestigechampagne. Mycket lovande och fokuserad med en mer rostad stil än vanligt. Tuff syra. Väldigt bred och fin på magnum med en adderad gräddighet. Fantastisk utveckling och kanske en av de riktigt stora 96:orna.’
 champagne för nyår 2014 3

BÄSTA ROSÉ-CHAMPAGNE

GOSSET ‘GRANDE ROSÉ BRUT’ | Aÿ | Champagne | Frankrike | importör: Divine  | SBnr  7405 pris: 459 sek | 44PN 56CH | BJpoints 90(92)

TASTING NOTE ‘Ruinart må vara den äldsta champagneproducerande firman, men Gosset var vinmakare av stilla viner mycket tidigare. Redan 1584 sålde Pierre Gosset sitt vin d’Aÿ som négociant. Familjen äger i dag 12 hektar i byarna Aÿ, Bouzy, Mareuil och Rilly, alla dessa är fyllda med Pinot Noir. Gosset blandar alltid i Piot Noir i sina champagner, inga viner genomgår MLF, malolaktisk jäsning (omvandling av äppelsyra till mjölksyra), detta för att behålla den fräscha syran, nästan inga fat används, bara något på reservevinerna. Remuage görs för hand och man låter vinerna vila mellan 3 – 12 månader efter dégorgering. Stor och mäktig som alla Gossets viner. Något rustik och endimensionell med odlarlika aromer när den först hamnade på marknaden. Bouqueten förde tankarna till röda äppelskal och plommon. I dag är vinet mycket stort och harmoniskt med en rejäl skopa fräschör och elegans. I munnen är upplevelsen mycket rund och kompakt med en eftersmak av de saftigaste äpplen.’

ÅRETS BÄSTA CHAMPAGNE FÖR NYÅRSSKÅLEN

2006 PERRIER-JOUËT ‘BELLE EPOQUE’ | importör: Pernod-Ricard | SBnr 87914 pris: 1 192 sek | 45PN 5PM 50CH | BJpoints 93(95)
TASTING NOTE ‘De vackra anemonerna i Art Nouveau-stil målades ursprungligen av Emile Gallé 1902. Enormt elegant och häpnadsväckande vackert tapetserad redan. Sammetsmattan ligger utlagd och de pudriga sockertonerna dansar ihop med persika, vanilj, vit choklad och mirabelle. Belle Epoquevinerna är en stor glädjekälla för den romantiske vinälskaren.’
Richard Juhlin Optimum

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.