Perrier-­Jouët Belle Epoque Blanc de Blancs 2004

Ny årgång av unika Perrier-­Jouët Belle Epoque Blanc de Blancs 2004

Den 25:e februari släpps Perrier-­Jouët Belle Epoque Blanc de Blancs 2004 i en begränsad upplaga om 48 flaskor exklusivt på Systembolagets hemsida.

Hur många gånger har man inte sett den anemonprydda flaskan i en Hollywood-produktion? Av alla vackert utformade champagneflaskor är Belle Epoque den mest kända tillsammans med den karaktäristiska Dom Pérignon, den bowlingkägleformade samt den transparanta Cristal. Så pass mycket att “Fleur de Champagne” eller “champagnen i den blommiga flaskan” har nått ikonstatus runt om i världen. Elegantare cuvéechampagne finns inte! De första gångerna jag provade Belle Epoque tyckte jag att flaskan var vackrare än innehållet. Numer vet jag bättre!

Perrier-­Jouët har över 200 års erfarenhet av att skapa prisbelönta årgångschampagner. Under den tiden har huset haft endast sju källarmästare, var och en tränad av dess föregångare -­ liksom hantverkare som för vidare sin hemliga konst från far till son. Belle Epoque Blanc de Blancs är kronjuvelen i Perrier-Jouëts portfölj, deras diamant slipad till perfektion.

the Juhlin tasting_Perrier-­Jouët Belle Epoque Blanc de Blancs 2004

DEN DELIKATA HUSSTILEN

Från husets tidigaste dagar har man producerat champagne enligt vad man själva kallar “a limited edition approach”. Som riktiga hantverkare har husets sju chefs de caves genom två århundraden lämnat över den “tysta kunskapen” från far till son. Belle Epoque har blivit en jättesuccé överallt, speciellt amerikanerna har fallit för den blomsterprydda flaskan. Huset äger 108 hektar i sju byar, och resterande 65 procent av druvorna köps in från 40 olika byar. Firmans viktigaste by är Cramant, där man äger 29 hektar i de allra bästa sluttningarna. I motsats till många andra stora hus, har man förvaltat arvet väl. Vinstockarna är mycket gamla och producerar fantastiska druvor som kan dominera en hel cuvée även om andelen är liten. Den delikata husstilen är mycket beroende av dessa Chardonnaydruvor. Årgångsvinet är en rostad klassiker och Belle Epoquevinerna är en stor glädjekälla för den romantiske vinälskaren. Belle Epoquen är oftast något svag i doften i sin ungdom, men mycket tät och sammanhållet fokuserad. Frukten är imponerande söt och årgångsstilen är oefterhärmlig i sin krämighet. Den relativt nya Belle Epoque Blanc de Blancs (debut 1993) är ljuvligt mjuk och smeksam med en kolossal simmig intensitet av söta grundtoner som samtidigt lyfts upp av citron och saftighet. Sensuell och fascinerade. Vinothèquevinerna är de flaskor som legat orörda och normaldegorgerade i husets kalla källare fram till öppnandet. Självklart håller dessa viner en ännu högre nivå än de flaskor man kan hitta ute på marknaden.

Hervé Deschamps - Perrier-Jouët Cellar Master1.3_Perrier-­Jouët Belle Epoque Blanc de Blancs 2004

Denna linje – Belle Epoque 2007, Belle Epoque Rosé 2006 och Belle Epoque Blanc de Blancs 2004 – avslöjar renheten och autenticitet hos Perrier-­Jouëts terroir.

Hervé Deschamps, Källarmästare

Belle Epoque Range_Perrier-­Jouët Belle Epoque Blanc de Blancs 2004

BJÖRNSTIERNE OM BELLE EPOQUE

Flaskan är ett konstverk i sig, designad 1902 av glaskonstnären Emile Gallé, ledaren av Art Nouveau-rörelsen. La Belle Epoque ca.1890 – ca.1914 inkluderar Art Deco, Art Nouveau och Wiener Jugend. Stilepoken återspeglar positiva samhällsförändringar som ägde rum under perioden och stämningar som tillväxt, sorglöshet, och framtidstro men också ett nostalgisk tillbakablickande som uppstod i det traumatiserade Frankrike efter kriget. Métrons (tunnelbanans) Art Nouveau-entréer har blivit en ikonisk symbol för Paris. Idag finns det 83 stycken. Då Hector Guimard formgav dem år 1900 skapade de både förvåning och kontroverser. De finns i två versioner; den vanligaste är de med glastak. Tre av dem finns kvar i originalskick än i dag (Porte Dauphine, Abbesses, och vid korsningen Rue des Halles och Rue Sainte-Opportune). Resten har en balustrad i gjutjärn med växt-liknande motiv, tillsammans med texten ’Metropolitain’ som stöds av två orangefärgade klot ovanpå utsmyckade gjutjärnstöd i form av sirliga trädstammar. Flera av de numer ikoniska Guimard-entréerna har skänkts till andra städer. Det enda originalet på en tunnelbanestation utanför Paris är den vid Square-Victoria Station i Montreal.

Chef de cave Herve Deschamps_Perrier-­Jouët Belle Epoque Blanc de Blancs 2004

EN VACKER OCH STÄNDIGT LEVANDE EPOK

Utan tvekan är Belle Epoque det vin som sticker ut i Perrier-Jouët-serien. Även om denna préstigecuvée skapades av Michel Budin, marknadschefen Pierre Ernst och chef des caves André Bavaret under senare delen av 1900-talet så är dess ursprung är faktiskt mycket äldre än detta datum antyder. Deras inspirationskälla var upptäckten av en vackert dekorerad flaska, med anor från 1902, som man fann länge försummad och samlade damm i ett skåp i ett av de bakre rummen i Masion Belle Epoque. Flaskan bar emaljerade konstverk av glaskonstnären Emile Gallé, en arsenal av glas och fint färgade anemoner. Det verkar som Gallé hade skapat flaskan på begäran av Henri Gallice, som en symbol för det härliga 1890-talet. Men varför den låg oupptäckt i nära sex decennier är fortfarande oklart. Idag är Gallé är känd för den höga kvaliteten på sina glasarbeten och betraktas med rätta som en av förgrundsfigurerna i Art Nouveau-rörelsen i Frankrike. Upptäckten fick Ernst och Bavaret att skapa en champagne värdig ett sådant fantastiskt konstverk. Den första årgången av Belle Epoque, i stilen brut, var 1964, som släpptes 1969, och såldes uteslutande i ett litet antal utvalda butiker. Den fick senare sällskap av La Belle Epoque Rosé med årgången 1976, och senare av La Belle Epoque Blanc de Blancs 1993.

Perrier-­Jouët Belle Epoque Blanc de Blancs 2004

Den “vanliga” Belle Epoquen är en blandning av 50% Chardonnay, 45% Pinot Noir och 5% Pinot Meunier. Styrkan i denna préstigecuvée är finess och elegans snarare än kraft eller frukt. Av den anledningen har oerfarna champagnedrickare kritiserat Belle Epoque för att den inte ruskar om och tar plats som många av de andra mer kända préstigechampagnerna (som Dom Pérignon, Comtes de Champagne exempelvis). Dessa kritiker har framfört sin kritik att de tycker att man lagt ner för mycket energi på flaskan snarare än innehållet. Men för mig pratar vi om ett vin som har en oklanderlig balans, något mycket mer värdefullt än kraftfull frukt. Med lämplig flaskålder avslöjar dessa viner sin verkliga klass, det höga kvalitetsursprunget av frukten från några av de bästa vingårdslägena i regionen.

Perrier-­Jouët Belle Epoque Blanc de Blancs 2004

Belle Epoque Rosé tillverkas genom en tillsats av rött vin i stället för enligt saignée-metoden, med en slutlig blend som är mycket lik den “vanliga” Belle Epoquen, med Chardonnay från Cramant. Detta är också källan för Belle Epoque Blanc de Blancs. Det fanns också en Réserve La Belle Epoque årgång 1995, buteljerad i 2000 jeroboams (3 litersflaskor), med en galen prislapp – i priset ingick dock ett rum för två med middag på Maison Belle Epoque. Resten av Perrier-Jouëts serie omfattar den Grand Brut, 40% Pinot Noir, 40% Pinot Meunier och 20% Chardonnay och Millésime, en liknande blandning som Grand Brut men med bara 10% mer Chardonnay och 10% mindre Pinot Meunier. Dessutom finns Blason de France, en icke-årgångsbetecknad rosécuvée som lanserades 1965, vilket är en blandning av nästan en tredjedel av varje av de tre viktigaste Champagnedruvorna.

Perrier-­Jouët Belle Epoque Blanc de Blancs 2004

BJÖRNSTIERNE OM ‘BELLE EPOQUE BLANC de BLANCS’ 2004

Perrier-­Jouët ‘Belle Epoque Blanc de Blancs’ 2004 är en av varumärkets kronjuveler. Det är en lockande och förförisk champagne som påvisar en balans mellan generositet och elegans: ett vin som just börjat blomma. Champagnen är ett resultat av kontraster. Efter en kall vinter och vår med mycket frost började temperaturerna stiga under maj och i början av juni för att sedan sjunka igen, vilket förlängde blomningsperioden med nästan två veckor. Juli var torr med optimal temperatur innan den sjönk igen i augusti. Lyckligtvis återvände värmen igen i september och när det var dags för skörd hade druvorna fått den perfekta balansen av sötma och syrlighet. Åtta år av källarlagring och en liten dos av socker (8g/l) hjälper att skapa ett förförande vin med en fantastisk balans.

 Björstierne Antonson_Perrier-­Jouët Belle Epoque Blanc de Blancs 2004

Det är från de gamla stockarna i Bourrons Leroy och Bourrons du Midi i hjärtat av Cramant som Belle Epoques fantastiska elegans utgår. Belägna halvvägs uppför den sydöstra sluttningen i denna exceptionella Grand Cru har skiftena förmånen att exponeras mot de första solstrålarna på morgonen vilket främjar en långsam och jämn mognad av druvorna. 2004 valde vinmakaren Hervé Deschamps att helt och hållet separera dessa druvor och göra en super blanc de blancs. Han har lyckats! Ljus och skimrande vacker med pärlhalsbandsmousse. Utan tvekan en av årgångens fullträffar med en ojämförlig kritig elegans kombinerad med silkeslen smörighet som från en ung stor Bâtard-Montrachet!

Björnstierne Antonson – sommelier & champagnebar manager – The Champagnebar by Richard Juhlin

Pris: 2999 kr
Volym: 750 ml
Artikelnr: 96063 – beställningssortiment
Lanseringsdatum: 25e februari på www.systembolaget.se

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.