Comtes de Champagne

Nya årgångar – Taittinger ‘Comtes de Champagne’

Champagne Taittinger lanserar ny årgång i och med 2006 av sin prestigecuvée Comtes de Champagne. Den verkliga stjärnan är Comtes de Champagne, en mönsterblanc de blancs från Cramant, Avize, Oger, Le Mesnil & Chouilly. Champagnen är områdets bästa i sin sötyppiga, mjuka, exotiska och krämiga stil.

Om Comte de Champagne

Druvorna hämtas från området Côte des Blancs och bara från Grand Cru-vingårdar såsom Avize, Chouilly, Cramant, Mesnil-sûr-Oger och Oger. Taittinger äger stora andelar av Grand Cru-vingårdar i Côte des Blancs. Endast den första pressningen, la Cuvée, används för att utvinna den bästa och renaste juicen för jäsning av prestigechampagnen. 5% av den slutliga blenden utgörs av vin lagrat i nya ekfat. Efter tillsatts av jäst och socker så får vinet ligga i minst 8 år för att bilda den krämiga moussen och utveckla aromer från jäst och mognad. Detta ger ett vin med krämig mousse med små bubblor som ger en underbar elegans till vinet. Den nya fruktiga och mer Chardonnaydrivna stilen som introducerades i och med 95:ans entré på marknaden firar stora triumfer. Pierre-Emmanuel Taittinger är helt emot att sätta degorgeringsdatumet på etiketten som många champagneälskare världen runt efterlyser idag. Valet att tillverka vinet på 100 procent Chardonnay påverkade hela den generella husstilen hos Taitinnger. Av Comtes de Champagne tillverkas det 150 – 300 000 flaskor ett normalt år. 1995 såg vi toppnoteringen med en halv miljhon flaskor. 2002 gjordes enbart 65 000 flaskor. 20 000-25 000 flaskor konsumeras hemma i Frankrike, resten går på export. Malolaktisk till 100%. 5% av produktionen ligger 4 månader på nya fat, 1/3 av faten byts. Dock ingen fatjäsning. I och med 2004 har det tillverkats 30 årgångar av Comtes de Champagne.

Taittiinger 1050

VILKEN ÄR MIN FAVORIT GENOM TIDERNA? Vilken är då den största Comtes som någonsin gjorts? Svaret på båda frågorna är 1976! Med 1976 Comtes de Champagne i glaset så behöver ni inget annat. Ni kommer att befinna er i ett konstant lyckorus minst en vecka efter att sista droppen passerat strupen. Jag lovar! I min bok är det en av de tio bästa champagnerna jag någonsin druckit. En klassiker! Aldrig tidigare hade jag smakat något så exotiskt, fruktigt och njutbart. Den står sig väldigt bra fortfarande även om karaktären ändrats en del.

Comtes de Champagne_RC Comtes Tasting may'15 Photo Rapaël Cameron150530_130Foto: Raphaël Cameron

1976 Comtes de Champagne – Smörigheten har nu ersatts av en enorm doft och smak av söta citroner. Den kan finnas i många mogna champagner men aldrig så tydligt som i Comtes de Champagne ’76. Förmodligen en av världens godaste champagner!

Björnstierne Antonson – sommelier

Om årgången 2006

För familjen Taittinger är årgången 2006 en mycket betydelsefull årgång. Det var mer än bara ett mycket bra år i Champagne, det var även den första skörden efter att familjen köpte tillbaka bolaget efter några år av utländskt ägande. En familjestolthet, helt enkelt! Året 2006 var generellt sett mycket varmt i Champagne, med några julistormar som gjorde korta avbrott i sommarhettan. Augusti var svalare och molnigare, men värme och torka kom tillbaka i september månad. Skörden påbörjades den 7:e september och efter avslutad skörd kunde man konstatera att årgången hållit mycket hög kvalitet, både sett till kvalitet och kvantitet. Comtes de Champagne 2006 har redan uppmärksammats för sin kvalitet, med 19/20 poäng tilldelade av den internationella vinkritikern Jancis Robinson.

Comtes de Champagne_Taittiinger1 lyx

Richard Juhlin om Taittinger

Huset Forneaux, som Taittingers föregångare hette, var ett av de första champagnehusen när det bildades 1734. Firmans stora uppsving kom först när Taittingerfamiljen köpte egendomen 1936. Pierre Taittinger köpte ett slott kallat La Marquetterie och byggde upp en imponerande arsenal av vingårdar. Claude Taittinger, tog över kontrollen 1960 och Pierre-Emanuel och sonen Clovis Taittinger har tillsammans med sin stiliga syster nu tagit över stafettpinnen. Man äger i dag 288 hektar i 34 byar vilket räcker till 45% av druvbehovet. Experiment med små mängder nya ekfat till prestigevinet Comtes de Champagne startades 1988, annars är alla viner jästa på stora ståltankar och utsatta för den malolaktiska jäsningen. Firman är känd för att engagera sig i stora projekt utanför området. Man äger t.ex.en hotellkedja, två vinfirmor i Loiredalen och en i Kalifornien. De konstnärsutformade Collectionflaskorna har blivit en stor försäljningssuccé trots det svindlande höga priset som inom kort kommer att bli ännu högre. Standardchampagnen är lite ojämn, söt och lätt, men speglar ofta den blommiga, mjuka husstilen väl. Årgångsvinet är en charmör som tyvärr ofta saknar lagringspotential. Den verkliga stjärnan är Comtes de Champagne, en mönsterblanc de blancs från Cramant, Avize, Oger, Le Mesnil, Chouilly och gamla stockar i Pierry. Champagnen är områdets bästa i sin söta, mjuka, exotiska och krämiga stil. Jag inbillar mig att Comtes de Champagne är den champagne som uppskattas av den bredaste publiken. Den innehåller inga svåra aromer, endast ett överflöd av insmickrande söta och mjuka smaker i en elegant och lyxig stil. Här finns ändå ett tillräckligt spännande aromatiskt spektrum för att även den mest svårflirtade kännaren ska falla pladask för dess skönhet. Även Comtes de Champagne Rosé kan ge högtidsstunder om man har tålamod. Denna champagne som är gjord med skalkontakt av Pinot Noir från Ambonnay och Bouzy kan verka söt och klumpig i unga år, men den utvecklas ofta på ett magiskt sätt. Ansvarig för hur vinerna smakar är den milde Loïc Dupont. Nära fem stjärnor!

Comtes de champagne 06

2006 Comtes de Champagne

Sommelier tasting note –  Comtes de Champagne kännetecknas av en citrusfruktig stil med hasselnöttsinslag, intensiv mineralitet, knivskarp fräschör och en gräddig mousse av små, fina bubblor. 2006 är redan tillgänglig men har en syra och mineralitet som lovar en lång och positiv utveckling i källaren. Comtes BdB är Taittingers enda cuvée gjord endast på chardonnay. Som husets prestigecuvée är det endast druvor från Grand Cru-byar och endast första pressningen som når de anrika källarvalven inne i Reims historiska centrum. 5 % av vinet lagras i 4 månader i franska ekfat om 228 liter som förnyas vart tredje år, och champagnen lagras på jästfällningen i 8 år innan den ser dagens ljus. Väldigt ungt och lite oförlöst när de dricks för nära degorgeringen. Om bara ett par månader kommer den direkta charmen och elegansen lysa än starkare. En klassisk och vackert komponerad Comtes. 90(95) Bjpoints

Björnstierne Antonson – sommelier

Comtes de Champagne_Taittiinger2 lyx.se

2006 Comtes de Champagne Rosé

Sommelier tasting note –  Comtes rosé är skapad genom ‘assemblage’, vilket innebär att en aning stilla rött vin adderas i cuvéen. Här handlar det om 12 % pinot noir från Bouzy som blandas med Grand Cru-druvor (70 % pinot noir och 30 % chardonnay). Även här är det endast första pressningen som används, men till skillnad från Blanc de Blancs så är rosén aldrig i kontakt med ek, innan den 8 år långa källarlagringen. Om möjligt ännu mer exklusiv än Comtes blanc de blancs visar rosén upp en slående smultronbetonad fruktighet och en doft som för tankarna till Bourgogne. Rik och mäktig med en mullig Pinotdominans. Lite oförlöst och något fådimensionell ännu så länge. 89(92) Bjpoints

Björnstierne Antonson – sommelier

Comtes de Champagne_RC Comtes Tasting may'15 Photo Rapaël Cameron150530_152Foto Raphaël Cameron

Champagne Taittinger ägs och drivs idag av familjen Taittinger. De har de senaste åren uppmärksammats för ha varit officiell champagne under Världscupen i fotboll i Brasilien och för att ha serverats under Nobelfestligheterna. Importör i Sverige är Fondberg.

Comtes de Champagne 2006 lanseras på beställningssortimentet den 2:a november 2015.

Comtes de Champagne Brut Blanc de Blancs 2006, 750 ml, 1350 sek, # 75978. Finns även på magnumbutelj, 1,5 liter, 2700 sek, #75978 (mycket begränsat antal) samt på Methusalem (6 liter) (mycket begränsat antal, via Privatimport)

Comtes de Champagne Brut Rosé 2006, 750ml, 1800 sek, # 77735. Finns även på magnumbutelj via privatimport (mycket begränsat antal)

ps, ni visste väl att James Bond drack 1953 Comtes de Champagne eller blanc de blancs som Sean Connery säger om vinet i kanoten i en av de första Bondfilmerna…

Comtes de Champagne_RC Comtes Tasting may'15 Photo Rapaël Cameron150530_1641Foto Raphaël Cameron

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.