Veuve Clicquot Vintage 2008

Nu lanseras Veuve Clicquot Vintage 2008

Nu lanseras Veuve Clicquot Vintage 2008, den 66e vintageutgåvan, framtagen av husets källarmästare Dominique Demarville. Vintage 2008 är komplex på ett diskret och modernt sätt med en kombination av kraft, fräschör och finess. Veuve Clicquot Vintage 2008 finns i Systembolagets sortiment från den 3 juni.

Veuve Clicquot Vintage 2008 är framtagen av källarmästaren Dominique Demarville, som för första gången under sina åtta år lett hela tillverkningsprocessen från början till slut. Det som utmärker den nya utgåvan är Dominiques initiativ att låta fem procent lagras på ekfat, vilket inte gjorts sedan 60-talet då stålfaten infördes. Lagringen på ekfaten har gett vintagechampagnen en smak av vanilj, trä och rostade aromer. De goda väderförhållandena 2008 gjorde att druvorna höll en hög kvalitet med en balanserad nivå av mognad och en fantastisk syra. Veuve Clicquot Vintage 2008 består av Pinot Noir (61 %), Chardonnay (34 %) och Meunier (5 %).

Sedan jag började på Veuve Clicquot har jag imponerats över de tidigare årgångsvinerna och samtidigt funderat på hur vi kunde nå ytterligare en dimension. En av mina företrädare, Charles Delaheye, använde sig av ekfat fram till 60-talet då vinhuset började använda rostfritt stål för lagring. Stålet gav ett klarare vin, men eken gjorde smaken rund. Genom att kombinera de olika lagringssätten har vi fått fram ett spännande vin, säger Dominique Demarville, källarmästare Veuve Clicquot.

vanitystudios_Björnstierne_Veuve Clicquot Vintage 2008

SOMMELIER TASTING NOTE – 2008 VEUVE CLICQUOT ‘VINTAGE’

Veuve Clicquot Vintage 2008 har en elegant doft av citrus, vita persikor och aprikoser.  Bra balans mellan de friska accenterna och rondören som är så typisk för Veuve Clicquot Vintage. Underbar redan nu med sin honungsmättade sötma. Björnstierne Antonson – #thechampagnesommelier

I slutet av förra året lanserades Veuve Clicquot Vintage Rosé 2008. Även den är ett resultat av de goda väderförhållandena och klimatet under 2008 samt att 5 % är lagrat på ekfat. Roséchampagnen består huvudsakligen av Pinot Noir (61 %), Chardonnay (39 %) samt rött vin (14 %).

SOMMELIER TASTING NOTE – 2008 VEUVE CLICQUOT ‘VINTAGE ROSÉ’

En typisk rosé från Clicquot med bra balans och oerhörd charm från start. Massor av vackra bärtoner, färska röda bär som hallon, jordgubbar och körsbär samt toner av grapefrukt och vanilj.  Doften är i övrigt stor och brödig, smaken mjuk och delikat med en söt sorti. Alldeles underbar till en confit på röding med en örtsallad och späda sommargurka. Björnstierne Antonson – #thechampagnesommelier

richardjuhlin BW_Veuve Clicquot Vintage 2008

VEUVE CLICQUOT ENLIGT RICHARD JUHLIN

Ingen champagne är så känd i Sverige som »Gula Änkan«

Huset grundades 1772 av Philippe Clicquot. Sonen François gifte sig med Nicole-Barbe Ponsardin, som tog över firman när hon vid 27 års ålder blev änka. Vid sin sida hade hon Comte Edouard Werlé och firmans Chef de caves Antoine Müller. Tillsammans med Müller utvecklade hon ‘remuage’ som utfördes i så kallade ‘pupitres’. Med hjälp av Heinrich Bohne togs den ryska marknaden med storm. Under hela 1800-talet och ända fram till 1970 ansågs Clicquot tillhöra de fem bästa champagnefirmorna, en position man fortfarande är nära. Till att börja med gick man ihop med Canard-Duchêne, men är i dag en del av den mäktiga Louis Vuitton-Moët-Hennesygruppen. De 284 hektar som Clicquot äger i 22 byar räcker till cirka tre av de nära 18 miljoner flaskor man producerar årligen. De viktigaste byarna för La Grande Dame och årgångsvinet är Ambonnay, Bouzy, Avize, Cramant, Le Mesnil, Oger och Verzenay. Sedan 1962 arbetar man med moderna vinifikationsmetoder och ståltankar. Hittar man äldre välbevarade årgångar är de mycket lika Bollinger och Krug. Huset har ändå trots den nästan fabriksmässiga storleken lyckats bibehålla sin Pinotdominerade klassiska stil, där jäst, bröd och peppar är tydliga inslag. Jacques Peters, som är bror till François Peters i Le Mesnil och en minst lika begåvad vinmakare som denne, får tillskrivas äran för Clicquots höga kvalitet i dag. Den nye vinmakaren Dominique Demarville följer snyggt i hans fotspår. La Grande Dame är en elegant och storslagen champagne, men det kraftfullt nötigt och rökiga årgångsvinet ger oftast bäst valuta för pengarna. Cave Privée är förmodligen marknadens just nu största fynd.

Ett klassiskt hus!

Veuve Clicquot Vintage 2008 finns att köpa på Systembolaget från den 3 juni Artikelnummer 99722-01 Pris 505 kronor

Veuve Clicquot Vintage Rosé 2008 Artikelnummer 99725 Pris 549 kronor

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.