Vår, växter och trädgårdsfix – nu är det dags

Kliar det i fingrarna? Räknar du dagarna till det är dags att få stoppa dem i jorden? Solen tittar tacksamt fram och värmer upp jorden så att vi snart kan vara där. Inför vårsäsong, trädgård 2016, tipsar vi om årets trädgårdsprodukt och andra bra-att-ha-saker – både för inomhusplanteringarna, balkongodlaren och trädgårdsmästaren.

För dig som vill grotta ner dig i årets trädgårdstrender, nödvändiga redskap och påfyllnad av kunskap lönar det sig att besöka våra olika växthus runtom i landet – Blomsterlandet, Plantagen och andra handelsträdgårdar. Dessutom kan vi rekommendera ett inspirerande besök till någon specialiserad trädgårdshandel, såsom t ex vackra Zetas Trädgård eller Ulriksdals Slottsträdgård med chans att stöta på Bosse Rappne bland blomsterraderna.

Bosse Rappne_Slottsträdgården Ulriksdal  Bosse Rappne i Slottsträdgården Ulriksdal ger bra tips till odlingssugna.

Här finns allt för livet med växter – från blommor och krukväxter samt sådant du behöver för att kunna odla själv – jord, gödsel, frön och nödvändiga redskap. Dessutom en del fina krukor och trädgårds- och utemöbler.

När vårsolen lyser in genom fönstren väcks även lusten att förändra och förnya inomhus. Ett tips är att piffa till allehanda hörn med grönska, och fylla fina krukor med växter som passar stilen i rummet.

Plantagen_IndoorFörnya med växter. Foto: Plantagen. 

Krukväxter 2016 – Kaktusar i ropet

Plantagens hortonom Johan Orre berättar att några trendiga växter nu är kaktusar, Aralia, Klockkalanchoe, Elefantöra och Monstera.

Plantagen_Krukväxter_inne_2016   2016 års växter och krukor hos Plantagen. 

Plantagen_Anoda VäxtlamporVäxtlampa för extra belysning av växter inomhus. Finns hos Plantagen. 

Blomsterlandet_Grönväxter_Vårens nyheter Bland vårens nyheter hos Blomsterlandet finns fina blåa och gröna krukor i olika storlekar. Här med växterna Svärmors tunga (Sansevieria trifasciata), Prickblad (Dieffenbachia seguine) och Hemtrevnad (Soleirolia soleirolii).

Blomsterlandets 5 tips för att lyckas dina krukväxter

  1. Din växt trivs bäst om den placeras i rätt läge. Läs på eller fråga.
  2. Vattna lagom. En växt får aldrig stå med blöta rötter. Ett bra knep är att känna efter med fingret om jorden känns torr på ytan.
  3. Börja ge näring i vattnet på våren fram till hösten.
  4. Om rötterna börjar kika fram i krukans botten är det dags att plantera om i en något större kruka med hål i botten.
  5. Plantera i jord för krukväxter.

Hängande amplar

Hängande amplar är fortsatt populära under 2016 och ett stående inslag i trendiga inredningar. Med amplar skapar vi grönska och rumskänsla på terrassen eller balkongen utan att ta upp för mycket plats. De kommer i desto fler material och utföranden. Amplar i form av metallbollar gör det möjligt för dina gröna växter att hänga fritt.

Blomsterlandet_Växtklot_Vår 2016Växtklot från Blomsterlandet.

Ett tips är att inreda i nivåer. Häng upp växter i amplar i olika nivåer. Möjliggör dessutom mer plats på golvytan eftersom dina växter hänger från taket.

Holmegaard_Design with LightHolmeggards Design with Light är designad av Maria Berntsen och är en glasskål som hängs upp med lyxig läderrem. Häng upp krukan med en grön växt och låt den bilda ett naturligt väggkonstverk.

Urban Gardening

Med inspiration från storstäder som Paris och New York samt andra metropoler växer små trädgårdar fram på bakgårdar, hustak och i odlingslådor där storstadsborna skördar sina egenodlade råvaror.

Holmegaard_Gaia

Holmegaards självvattnande växtglaset Gaia, i design av den amerikanska glasdesignern Aric Snee, är en nyhet för våren 2016 och skapar en liten odlingstäppa i hemmet där man kan plocka färska örter och blommor. Det munblåsta växtglaset är inte bara vackert utan även lätt att använda tack vare en smart självvattningsfunktion som ser till att kryddor och blommande växter håller sig vecka efter vecka. Gaia växtglas finns i tre storlekar som passar till olika sorters växter.

Drivhus_Green_Sagaform

Green Drivhus är formgiven av Ann-Carin Wiktorsson för Sagaform. Ann-Carin blev inspirerad av trädgårdens odlingar och ville skapa funktionella, dekorativa produkter med miniodlingar för inomhusbruk. Drivhus är anpassat för att driva upp sticklingar till vackra blomster eller odla egna kryddor. Passar utmärkt i köksfönstret eller ute på balkongen.

Årets Trädgårdsprodukt 2016

Årets trädgårdsprodukt uppmärksammar goda produktlösningar som förenklar trädgårdsarbetet. Vinnaren blir ofta både en storsäljare och årets snackis. MicroGarden från Urbanero, förra årets vinnare, är ett sådant exempel.

Årets Trädgårdsprodukt för 2016 ligger i tiden och heter 100 % Återvunnen Jord.

Årets Trädgårdsprodukt 2016_Weibulls_Econova_100% återvunnen jord   Årets Trädgårdsprodukt – 100 % Återvunnen Jord.

Econova vinner Elmia Garden Award med Weibulls torvfria planteringsjord, en jord som består av organiska restprodukter från skog och trädgårdar och är en ren kretsloppsprodukt. Med deras återvunna jord möter Econova en växande efterfrågan på torvfri planteringsjord och visar att det från lokala källor går att tillverka en jord för det urbana odlandet av till hundra procent återvunna produkter.

Vi är mycket stolta över att vinna utmärkelsen Årets Trädgårdsprodukt. Den är ett kvitto på att vår idé att jobba med återvunnet organiskt material är rätt, säger Anders Bergquist, marknadschef på Econova Garden, där varumärket Weibulls ingår.

Till den mullrika blandningen tillsätter Weibulls naturgödsel för att få en näringsrik jord med god växtkraft och stenmjöl, som ger jorden en väldränerande struktur och tillför viktiga mineralämnen till växterna. Jordblandningen är kompakt och tyngre, vilket gör den särskilt användbar i rabatter och till jordförbättring.

Frönyheter 2016_WeibullsWeibulls frönyheter för 2016.

Trädgård 2016: Hemmaodling – meditation och nöje

Fröerna utgör startskottet på växtsäsongen. Sortimentet är stort och möjligheterna oändliga för den som vill testa sina färdigheter. Att odla hemma kan vara en hobby som är rent meditativ och bra på flera sätt – man får ägna sig åt det hantverksmässiga, man får skön luft, man får arbeta ute i det fria och man får skörda sina egna, närproducerade råvaror till kommande måltider.

I år presenterar Blomsterlandet många nya fröer, bland andra nya chilisorter, druvgurka, majs och jättepumpor, och har listat de fem mest populära fröerna för den som vill ta till sig de stående favoriterna och söker inspiration inför kommande säsong.

Blomsterlandets topp fem fröer

  1. Dill
  2. Slätbladig persilja
  3. Morot
  4. Plocksallat
  5. Rädisa

Men detta ska inte stressas fram. Känner man att man inte har tid att fröså sina grönsaker, så kan man köp plantor färdiga för utplantering. 

Pålitliga trädgårdsredskap

Det började med en smedja i den finska byn Fiskars.

Fiskars grundades 1649 och är idag ett av de äldsta företagen i västvärlden. Det bådar för århundraden av kunskap och leverans av högkvalitativa produkter. Saxen med de orange plasthandtagen känner du förmodligen igen och är en av Fiskars mest kända produkter.

Fiskars_trädgårdsredskap      Till trädgårdens arbeten har Fiskars ett stort sortiment med allt från enkla små spadar till mer avancerade redskap. På många av produkterna ser man både stora och små orange detaljer.

Vänner i trädgården – de värdefulla insekterna

Locka nyttiga pollinerare som fjärilar, bin, humlor och nyckelpigor till din trädgård genom att sätta upp ett insektshotell. Skapa en miljö så att insekterna trivs i trädgården. Förutom ett insektshotell, plantera växter som attraherar fjärilar och insekter – då ökar chansen att pollinerare söker sig till trädgården. Insektslockande växter inkluderar lavendel, jätteverbena, kryddtimjan, kryddsalvia, fjärilsbuske, röd rudbeckia, syrén, fruktträd, rosor och bärbuskar till exempel.

Blomsterlandet_InsektshotellBlomsterlandets insektshotell. Sätt upp det vid ett skyddat läge, gärna i öst, så att det får morgonsol och helst i närheten av blommande växter eller träd. Gärna nära vatten, som till exempel ett fågelbad. Sätt upp insektshotellet på en husvägg, grindstolpe eller staket, ca 1-1,5 m från marken.

Ett insektshotell kan erbjuda olika slags insekter en chans att bosätta sig och söka skydd. Många insekters naturliga livsmiljö har försvunnit på grund av förändringar i miljön. Detta är ett sätt hjälpa dem att hitta en boplats och en plats att söka skydd.

Blomsterlandet_Potatis       Att skörda sin egen potatis är en speciell känsla. Foto: Blomsterlandet. 

Presentationsbild längst upp: Jordkratta från Fiskars Garden