Grön inredning – inspiration för våren

Att förbereda dig för våren behöver inte innebära total förnyelse på alla fronter.  Lyx.se presenterar en serie i 3 delar som innehåller härliga tips i temat grönt och saker som kan hjälpa till att snabbt sätta vårkänsla på din vardag – allt från vårlig makeup till grön inredning och härliga modeaccessoarer. Del 1 har fokus på ditt hem.

Vårda hemmet med växter & grönt

Det enklaste sättet att skapa vårkänsla på hemmafronten är att addera lite färg och härliga gröna växter både ute och inne.

Byt ut dina inredningsaccessoarer. Man kanske inte behöver göra stora investeringar i nya möbler, utan fokusera på nya kuddar i soffan, en ny pläd, krukor, ljusstakar, böcker, en vacker bricka eller en fin tvål på handfatet.

Grön inredning_axplockBricka med växtmotiv från House of Hedda, underlägg grön elefant från Svenskt Tenn, ekologisk tvål från Dr Bronner’s med doft av citrongräs, berikad med organisk shikakai-kärna från det sydasiatiska trädet Acadia Concinna, kudde ”Palmy” och ljushållare ”Glaze” från Indiska samt lyxigt ljus från Ecoyas kollektion Botanicals i doften palmblad & gardenia samt härligt vårgröna tallrikar från Mateus.

Kontorspiffa med gröna blad på skrivbordet. Den prisbelönta illustratören och designern Hanna Werning har gjort mönstret Folia som är ett virrvarr av frodiga gröna blad och nu finns på Bookbinders Designs boxar, skrivböcker, mappar och kort.

Folia_Bookbinders

Inspirationen är hämtad från skogens vackra träd som snart står i blom.

Motivet är tänkt att ge dina anteckningar näring – vårda dem som en trädgård och resultat kommer att växa – Hanna Werning, illustratör och designer.

Lara Bohincs fina mässingslyktor för Skultuna lanseras nu även i två somriga pasteller – korallrosa och mintgrönt. Lara har inspirerats av färgerna i Adriatiska havet, där hon tillbringade sina somrar som barn. Genom de etsade detaljerna framträder mönsterna effektfullt och vackert när du tänder ljus i dem i mörker. Kommer ut i butik i mitten på april.

Lara Bohinc_Skultuna Summer Edition_mintgrönLara Bohinc för Skultuna – Lunar, Celestial och Feather i mintgrönt. Lunars mönster är inspirerat av motorvägarna i Japan, Celestial av planeternas rörelse runt solen och Feather av fåglars lätta vingslag. 

Åhléns härliga växtinspirerade tyg Jungle Leaf finns på diverse inredningsaccessoarer under våren.

Åhléns grönt

Bland annat har tyget klätt en fin bänk med svartlackade ben. Bänken är lättplacerad och enkel att byta ut beroende på säsong. Matcha med en fin vas med gröna växter på hallbordet bredvid. Vasen Elsie finns i två storlekar.

IKEA_NIPPRIG_kollektion_700

IKEAs kollektion Nipprig 2015 är ett designsamarbete med lokala producenter i Vietnam och Indonesien där formgivaren Nike Karlsson har sammanfört lokalt hantverkskunnande med nordisk design. I kollektionen ingår möbler och inredningsdetaljer som förmedlar skönheten hos förnyelsebara naturmaterial som vattenhyacint, rotting, bambu och sjögräs.

IKEA_NIPPRIG_fåtölj_sidobord_miljö

En favorit i serien är fåtöljen i bambu i härlig vårgrön färg (finns även i natur samt en liknande svart fåtölj i lite annan form).

Det är materialet som gör att den här möbeln ser ut som den gör. Formerna måste vara runda, inte raka, och man måste tänka i böjda linjer – Nike Karlsson, designer

Vårens blommor är alltid välkomna, både ute och inne. Som man längtat efter de små snödropparna och krokusknopparna. För att fräscha upp även inne på fönsterkarmen finns vårens växter hos t ex Plantagen eller Blomsterlandet. Den mycket anlitade TrendStefan pratade i en föreläsning härom månaden om en sorts ”grönt är skönt”- och hälsotrend där man bland annat använder gräs och gröna växter, snarare än blommor, i inredning.

Växter_Blomsterlandet

När du ändå ser över dina blommor kan du uppdatera balkongen eller altanen i samma veva. Det är ju trots allt denna säsong som vi satsar på uteplatserna mer än någonsin. Och vilken tid är bättre än att tänka på vad man ska så för frön till doftrika och smakfulla egenodlade kryddor i kökskrukorna, balkonglådorna eller pallkragen i trädgården.

Odla kryddor_PlantagenEnligt Plantagens konsument- och trendrapport ”Växttrender” vill mer än var tredje svensk odla grönsaker och kryddor och det är det småskaliga odlingsformatet som ökar mest. 

Lycka är att få plocka fram utemöblerna när solen börjar titta fram lite mer och vårblommornas knoppar börjar slå ut. Kanske är det dag att uppdatera balkongmöbeln eller komplettera något mysigt hörn eller berså i trädgården med en trevlig cafémöbel.

Jysk cafémöbel_lykta clas ohlson_pläd klippanCaféset i ljugrönt från Jysk. Stormlykta från Clas Ohlson. Värmande pläd  från Klippan i 100% lammull – limegrön i storleken 130×200 cm.

När du känner dig riktigt nöjd med din våruppfräshning ska du unna dig en stunds skön avkoppling och en nyttig grön drink eller en kopp hälsosamt grönt te.

Del 2 handlar om skönhet och hälsa i temat grönt -inom kort på Lyx.se.