Frukost – gör det till dagens härligaste matstund

Vardag som helg, frukosten kan vara dagens mysigaste stund och viktigaste mål. Den kan rivas av i högt tempo innan en ny dag kallar, den kan ätas vid matbordet medan man läser dagens nyhetstidningar och den kan avnjutas i sängen en lugn söndag. Lyx.se tipsar om både porslin, mat, recept, köksredskap och inredningsaccessoarer för att sätta extra guldkant på varje morgon. Morgonstund ska verkligen ha guld i mund.

Uttrycket ”Morgonstund har guld i mund” hänvisar till att morgontimmarna är guld värda och att man då kan få massor uträttat om väl utnyttjade. Om du väljer att jobba de där första effektiva timmarna eller inte är upp till dig, men hur som helst bör varje dag starta med något som får dig att mår bra. Se till att skapa en bra start på varje dag med mysigaste frukoststunden. Ge dig ut på en springrunda, tänd en brasa, koka en god kopp kaffe, servera din sambo en frukost på sängen, fixa brunch för polarna eller njut av att bara vara själv en stund i tysthet innan dagens bestyr sätter igång.

Kaffestunden

Många är vi som börjar dagen med en kopp kaffe. Närmare bestämt dricker 72 % av svenskarna kaffe varje dag. En stor andel av allt mörkrostat kaffe som säljs i Sverige kommer från Zoégas. Zoégas grundades redan 1886 och arbetar för hållbart producerat kaffe.

Coffee picking_ZoegasKaffebönor plockas. 

Det blir allt svårare att hitta bra kvalitet på kaffe i takt med att utbudet av kaffe på marknaden minskar.

För att vi ska kunna dricka gott kaffe även i framtiden, måste någon odla det på ett miljömässigt och socialt hållbart sätt. Samtidigt som odlarna måste kunna tjäna pengar på det. Annars väljer de att odla något annat och då kommer kaffet att ta slut på sikt – Cathrine Ossborn, Marknadschef på Zoégas

Här bjuder Zoégas på några frukosttips och recept med kaffe i.

Smoothie med kaffe

Om man gör sin frukostsmoothie med frukter och bär som är något syrliga, exempelvis apelsin, passionsfrukt, lime, röda vinbär eller liknande kan man med fördel även addera en skvätt avkylt kaffe i sin smoothie. Gärna då ett kaffe med bäriga toner såsom Mollbergs Blandning.

Baka eget bröd

Om man är en hemmabagare och bakar sitt eget frukostbröd kan man med gärna addera lite bryggt kaffe i degen för att smaksätta med kaffesmak. Gärna då ett kaffe med toner av nötter såsom Intenzo eller Skånerost.

Temperatur

På morgonen är man mer känslig för att känna smaker enligt många smakexperter, men även extra känslig för varma drycker. Lått morgonkaffet svalna något, gärna strax över rumstemperatur för att njuta extra mycket av smakerna.

Sälta

Överlag så höjer sälta i maten kaffets sötma. Ost, smör, leverpastej, salt på äggen, kaviar och andra salta råvaror kommer förmodligen att göra ditt kaffe sötare.

Espresso i var mans hem

Nespresso har verkligen poppat upp överallt. En smärre delikatess är det att blir serverad en färskgjord och smakrik espresso med perfekt crema. Vi svenskar har de senaste åren förfinat vår smak vad gäller kaffedrinkar. Nespresso har hakat på trenden med kaffe tillsammans med alternativa mjölkdrycker och tagit fram kafferecept i samarbete med en av Sveriges främsta baristor – Matte Carlson. Vad sägs om en Sojaccino eller Hälsolatte?

Nespresso har hämtat inspiration från Los Angeles och London där de hälsomedvetna föregångarna sedan länge har druckit latte gjord med exempelvis soja-, ris-, hasselnöts eller cashewmjölk.

Sojadryck är den mjölkfria dryck som var först ut i kaffevärlden och ger det bästa skummet efter vanlig mjölk. Sojadrycken med sin nötiga, krämiga smak lyfter fram många kaffesorters smak och karaktär.

Sojaccino 
på Nespressos vis

SojaccinoSötman från honungen lyfter fram kryddigheten från den djärva, intensiva Kazaar på ett ypperligt sätt. Toppa gärna med lite kakaopulver av hög kvalitet.

Sojadryck
Honung i botten av glaset eller koppen
1 kapsel Nespresso Kazaar
Raw kakao

Havredrycken gör latten lite mer matig då den innehåller fibrer. Den har en god smak i sig själv och skummar faktiskt riktigt bra vid uppvärmning. Rik på vitaminer, kalcium och betaglukaner.

Hälsolatte

Halsolatte   En latte macchiato för den hälsomedvetna. Havredrycken med sin milda smak blir perfekt i kombination med den krämiga och fylliga Nespresso Arpeggio med sina tydliga kakaotoner. Toppa med acaipulver för lite extra energi. (Serveras i latteglas 30 – 35 cl).

Ekologisk havredryck
Nespresso Arpeggio
Hälsotopping – acaipulver, carobpulver eller kanel

Te för två

Alla är inte kaffedrickare, åtminstone inte på morgonen. Sätt på den klassiska vattenkokaren och vänta på pipet! Slå på hett vatten på favoritteet. Bara det är en mysig ritual i sig. Den klassiska kokaren hos franska Le Creuset har uppdaterats i modern form och är en av våra favoriter bland vardagsprylarna.

Le Crueset tekannaLe Creusets Kone vattenkittel med vissla i färgen creme.

Att förbereda den godaste frukosten

Det blir en större fröjd att få duka fram frukosten om man har vackra ting omkring sig.

Vinterns snyggaste skärbrädor kommer från Dry Things och heter A piece of Wood. De är gjorda av valnöt eller ek och har en snygg stilren ring i mässing. Praktiskt och får vilket frukostbord som helst att se inbjudande ut.

Drythings_WALNUT_Morakniv_Osthyvel Skärbräda från Dry Things – A piece of wood. I serien Oval Oak från Sagaform finns den snygga och multifunktionella osthyveln som ligger behagligt i handen. Brödkniven är från Mora of Sweden.

Tradition och svenskt hantverk. Den klassiska Morakniven i brödknivsversion. Till tomaterna kör vi en mindre allkniv.

Rosendahls Breakfast Club

Att duka ett vackert bord med snyggt porslin sätter stämningen för dagen. Oavsett tid och humör förtjänar frukosten att serveras så att dagen börjar i stil, och det är just vad danska Rosendahl har haft i åtanke med sin Grand Cru-porslinsserie som lanserades under hösten i fyra färger – rosa, askgrått, blått och silkegrått.

En nyhet på brödkorgsfronten är den multifunktionella brödskålen i matt melamin i Grand Cru-serie som gör brödserveringen vackrare. Doften som sprider sig när det goda nybakade brödet ställs fram på bordet gör underverk för själen.

Rosendahl_GC Bread basket_interior

Den praktiska brödkorgsduken tas av med ett enkelt handgrepp så att brödskålen blir en minimalistisk serveringsskål.

ROS_25680_02Grand Cru termoskanna, matchande mjölkkanna och smörbricka i melamin, som lanseras samtidigt som porslinet i matchande nyanser.

Bambu är ett träslag som är känt för att vara hållbart och ha antibakteriella egenskaper. Det gör bambu som upplagt för matlagning och servering. Den lilla, användbara plattan har återupptäckts och den praktiska utformningen har lyfts ur 1970-talets skugga, vilket ger smörbrickan en välförtjänt comeback. Praktiskt att lägga smörgåsen på ovanpå frukostbrickan.

Godaste apelsinjuicen är den färskpressade

I år har den ikoniska citruspressen Juicy Salif i design av Philippe Starck för Alessi 25-årsjubileum. Alberto Alessi ville berika Alessis sortiment och var intresserad av att se vad den franska designern Philippe Starck, med sin starka och personliga fantasi, skulle kunna göra. Efter en lång period låg ett kuvert från den italienska ön Capraia på Alberto Alessis skrivbord. I kuvertet låg en pappersservett från en restaurang på vilken Philippe Starck hade ritat skisser för en ny citruspress. Starck hade varit på semester och under ett restaurangbesök på ön pressat en citron över sin tallrik med bläckfisk. Detta blötdjurs form gav honom inspiration för skapandet av Juicy Salif.

Juicy Salif_AlessiJuicy Salif firar 25 år.

Juicy Salif skulle komma att bli designvärldens mest omtalade citruspress. Och visst är den snygg att ställa fram på frukostbordet för var och en att pressa sin färska apelsin till dagens första mål. Annars är den ett snyggt utropstecken på köksbänken även när den inte används.

Frukost on-the-go

Fiskars frukostkoncept ”Go Breakfast” är designat för att underlätta frukostbestyren och innehåller en rad funktionella redskap som passaralla typer av morgnar och frukostvanor. På veckodagarna är det ibland viktigt att det går fort och många har tyvärr inte ro att sitta ner. Dagar som dessa kan räddningen vara att skiva ett äpple rätt ner i en behållare för att ta med i ena handen tillsammans med smörgåsen i andra handen.

Fiskars_äppeldelare

I serien ingår, förutom äppeldelare, även kaffepress, juicepress, äggskärare, frukostknivar, skalare, osthyvlar och smörbytta.

Frukost på sängen

Kan det bli mysigare än att bli serverad frukost på sängen av någon man tycker om?

Favoritkoppen, färskpressad juice och en kärleksfullt bredd smörgås på hembakt bröd med goda pålägg och nykokt ägg. Tack, det fungerar varje dag i veckan året om!

Frukost på sängen_700Nya frukostbrickan Oval Oak från Sagaform. Brickan i ek och metall har hopfällbara ben för smidig förvaring.

Brunchtacos för dig som söker förnyelse i köket

Bacon och ägg och andra klassiska rätter till brunchbuffén ska så klart vara med, men det är alltid roligt att överraska vännerna med nya rätter. Piffa till äggen och lägg dem på en taco istället! Tillsammans med den nya kryddan epazote blir det en fräsch kombo.

Från tre av världens mest spännande hörn har Svegro plockat hem lika många ekologiska och exotiska örter för att fresta svenskarnas smaklökar till nya höjder. En av dessa är mexikanska Epazote som på senare tid har smugit sig in i recepten hos några av Sveriges främsta kockar. Nu har den gjort premiär på bredare front. Kolla i en butik nära dig. Epazoten kallas även Citronmålla och har en säregen smak av mint och citron. Örten är Sydamerikas största med brett användningsområde och är bland annat oumbärlig i bön- och äggrätter, salsas och röror.

Epazote_ägg tacosTacos med ägg och färsk epazote

Recept: Tacos med stekt ägg, epazote, cocktailtomat & chile (2 st / 1 portion)

2 tortillas
2 ägg
200 gram cocktailtomater, delade
2 vitlöksklyftor, skivade
1 grön chile serano, skivad
1 kruka färsk Epazote, blad och stammar
salt
2 msk olja

Stek tomaterna med vitlök, chile och epazote i olja i några minuter. Smaka av med salt. Värm tortillan. Stek äggen och servera i tortillan med tomatblandningen. Njut av brunchen.

Frukost – dagens viktigaste mål. God morgon!