grytor

Grytor genom generationer – för årets och livets alla måltidskalas

En ordentlig gryta är en fröjd att laga mat i och en långsiktig investering. Om man tar hand om sin gjutjärnsgryta kan man använda den i många år framöver. Perfekt för allt ifrån fiskgrytor till söndagsstekar och gratänger och helt enkelt en väldigt bra grund i alla kök. Vi tittar på grytor i vårens färg blå.

En av de få detaljer jag kommer ihåg från mitt barndoms kök är just gjutjärnsgrytan. Den har alltid funnit med och jag helt säker på att det är samma gryta som fortfarande finns kvar i både mormors och mammas kök.

Grytornas stek-emalj gör att den både kan användas till att bryna, koka och steka i och deras lock tillsluter ångan vilket gör att saftighet, smaker och vitaminer bevaras. Gjutjärn har en särskilt stark förmåga att fördela och bevara värmen vilket gör att du med fördel kan ta grytan från spisen och servera direkt ifrån den vid bordet utan att maten blir kall.

Klassisk fransk Cocotte

Staub tillverkar sina produkter hantverksmässigt i Frankrike och har ett stort urval av stengods i olika färger och köksprodukter såsom grytor, kastruller, ugnsformar, koppar, tekannor, skålar och burkar.

Staub_stengods_Blå_vit_grytor

Bouillabaissegryta, pumpagryta, hjärtgryta, grönsaksgryta och musselgryta är några av de olika former och ändamål som finns i sortimentet.

Staub_ramekins_blue_grytor

Storlekarna varierar från 1-5 liter och alla kan användas på samtliga värmekällor, inklusive induktion. Staubs lock har speciella piggar på undersidan som gör att en effektiv självösning uppnås.

Staub_6 knoppar_grytor Staubs många knoppar ändrar snabbt utseendet på din gryta. Knopparna i rostfritt stål kommer i
 sex olika former – tupp, ko, snigel, fisk, kanin och gris.

Le Creuset är en annan fransk leverantör av grytor och stengods. Den runda gjutjärnsgrytan var den första produkten som tillverkades på fabriken för över 90 år sedan.

Le Creuset_Marseille_Products_grytor

Vårens färg är enligt många inredare blå och Le Creuset har uppkallat sin populära, djupblå färg efter Frankrikes äldsta stad, Marseille, som bjuder på solsken, frestande fiskrätter och social samvaro. Det ökande intresset för den maritima färgen leder nu till en utökning av sortimentet i färgen Marseille som passar in perfekt i den nordiska inredningsstilen med dagens blåa toner.

Le Creuset_Blå grytor      Den blå dukningen passar väldigt fint till kommande säsongs alla middagar.

Stekgrytan är gjord för den typen av maträtter där man först bryner eller sauterar och därefter tillsätter vätska och övriga ingredienser. Den klassiska, franska rätten bouillabaisse är en lokal, traditionell rätt från Marseille som med fördel kan tillagas i en stekgryta. Det är en aromatisk soppa kokt på fisk och skaldjur som under tillagningen både sauteras, flamberas och kokas. Förutom fisk och skaldjur innehåller den bland annat vitt vin, gul lök, purjolök, vitlök, tomat, selleri, fänkål, potatis, olivolja, apelsinskal, saffran, lagerblad, timjan och andra provensalska kryddor. Det finns flera härliga recept på nätet och det går att variera ingredienserna efter egen smak och budget.

Grytor_Le Creuset_Bouillabaisse_blå grytor

Några av vårens sötaste ramekiner kommer i begränsad upplaga från Le Creuset. Med färger som pistagegrön och Chiffon Pink som är en mild rosa pastell blir det möjligt att göra underbart somriga och personliga dukningar.

Le Creuset_Fleur_dessert_2_grytor    Söta desserter i Le Creusets Fleur – finns i begränsad upplaga under vår/sommar 2016.

Le Creusets Fleur är fina att ge bort till mamma på Mors Dag i slutet på maj eller som present vid säsongens bröllop.

Svenskt hantverk med modern twist

När man plockar upp en Skeppshultspanna är det första man lägger märke till tyngden. Svenska Skeppshult har handtillverkat gjutjärnsprodukter i Småland sedan början på 1900-talet. Stekkärlen består endast av naturliga ämnen och är endast inbrända med rapsolja från Österlen i fabrik. Fördelarna är dels att mat inte fastnar och blir bara bättre med användning. Dessutom eftersom gjutjärnet endast är instekt, och ej emaljerat eller belagt, är stekkärlet naturligt järnberikande, med andra ord ett tillskott som gör gott då järnbrist är vanligt förekommande idag. Och tyngden i pannan beror på att alla Skeppshults stekkärl har en 5 mm tjock botten som ser till att värmefördelningen i pannan blir jämn och motverkar att pannan kyls ned när man slänger på livsmedlet i pannan.

Skeppshult_Broberg & Ridderstråle_grytor

Tillsammans med två av Sveriges mest framstående nutida formgivare, Broberg & Ridderstråle, har Skeppshult tagit fram en gjutjärnskollektion som består av grytor, stekpannor, grillplattor och ugnsformar i modern form.

Grytor och dess slevar

Smartaste sleven måste vara den som inte trillar ner i grytan. Ett tips är att ha många olika slevar och köksredskap för din matlagning så att du kan ta ut svängarna rejält i köket och vara säker på att din kreativitet inte begränsas av bristen på tillgängliga tillbehör.

Eva Solo_Gravity_trä_köksredskap_grytorSmarta slevar från Eva Solo, med en liten skåra, som placeras på grytans kant.

Lycka till med din gryta!