Nyttig sommar: ekologisk fika i det gröna

ekologisk fika_picknick1

Äntligen sveper värmen in över landet – den härliga förväntansfulla tiden är här. Efter den mörka, och ofta långa, vintern längtar vi Skandinaver ut i solen, vi låter altandörren stå på vid gavel och vi släpper in vårvindarna och fågelkvittret genom alla fönster. Fikastundernas högtid ute i friska luften är här och istället för glutenfylld bulle med svart koffeinfyllt kaffe vill Lyx.se inspirera till ekologisk fika, med alternativa hälsosamma godsaker och drycker.

ekologisk fika_rabarber

En nyttig variant av rabarberpaj tillsammans med ett ekologiskt rooibos-te med smak av granatäpple och havtorn är en fantastisk smakkombination och perfekt som ekologisk fika.
Men vill man inte alls ha varm dryck till eftermiddagsfikan så är ett glas kallt björkvatten mycket läskande. Sealand Birk är en ekologisk björksav som är full av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Saven tappas tidigt under våren när den är rik på vitaminer och har den söta smaken.

ekologisk fika_berså

I den lummiga bersån svalkar bladen skönt från den stekande hettan. Då passar det bra med en frisk kopp ekologiskt te serverat i klassiskt Rörstrandsporslin med en liten godbit till – en choklad- och mandelsmörform är både enkel att göra och underbart delikat.
Behöver man något mer svalkande i värmen rekommenderas att pressa en egen grön näringsrik juice som både är hälsobringande och välsmakande.

ekologisk fika_ekoost

Att njuta av sommarvärmen under parasollet tillsammans med Arlas ekologiska ostar från Castello och en klick hemmagjord marmelad på ett frökex är himmelskt. Servera osten tillsammans med ett glas kallbryggt grönt te från Johan&Nyström för att få den där extra smakupplevelsen.

ekologisk fika_trapp

Bjud över vännerna på en enkel fikastund – duka fram en variation av de underbara ekologiska teerna från Johan & Nyström och servera till färska bär, några skivor kravmärkt vattenmelon och köp hem några kakor av en fin ekologiska choklad som AMMA; den kommer från Brasilien där kakaobönorna plockats från uråldriga träd i Brasiliens regnskog, känt för jordklotets största biologiska mångfald per kvadratmeter.

ekologisk fika_picknick

Passa på att promenera i naturen när vädret bjuder till och ta samtidigt med picknick – packa med hemmagjord jordgubbssaft, mandelkakor med hallon och chokladnibs samt färska bär. Har man en frysbox eller isblock med sig kan man överraska barnen genom att plocka fram små Bubbies. Dessa ljuvliga små glassar i form av macarons kommer från Hawaii och finns i flera olika smaker och har ett rismjölstäcke. Snart hos ett fik nära dig!


Recept


Jordgubbssaft à la minute
Mosa 1 liter jordgubbar.
Koka upp med 1 liter vatten + en vaniljstång.
Dra från spisen.
Söta efter smak med kokossocker eller honung.
Låt svalna och servera till fikat!

Kallbryggt grönt te
Fyll en kanna med vatten.
Lägg i 2-3 matskedar grönt T-te med persika & citrongräs.
Låt stå i kylen och dra i minst ett par timmar – gärna över natten.
Servera i fina glas och njut!

Grön juice
Mixa 2 stora nävar spenat med 1 urkärnat äpple, 1 bit ingefära, 1 halv gurka, 3 stjälkar selleri samt saft och skal från 1 citron. Addera vatten vid behov.
Sila bort pulpan genom silduk och häll upp juicen i flaskor eller glas. Servera gärna med ett par isbitar.

Godaste rabarberpajen
Koka små bitar av 6 skalade rabarberstänger.
Tillsätt vaniljstång, kardemumma och kanel efter smak.
Addera ½ tsk arrowrot och ½ dl palmsocker.
Smöra en pajform och häll över rabarbersmeten.
Täck med dinkelflingor och strössla på ytterligare palmsocker.
Hyvla på smör.
In i ugnen på 220 °C tills pajen får fin färg, ca 15 minuter.

Mandelkakor med hallon och kakaonibs
Mixa 2 dl mandelmjöl (eller mandelpulpa) med 2 dl frusna hallon, 3 msk kakaonibs och 6 urkärnade färska dadlar till en deg. Klicka ut 1 msk på bakplåtspapper och grädda i 150 grader ca 45 minuter. Dekorera varje kaka med ett hallon.

Mandelsmörformar med eko-choklad
Smält 1 kaka mörk choklad över vattenbad.
Häll chokladen i 12 små formar. låt stelna i frysen.
Ta ut formarna och klicka i mandelsmör och några droppar honung.
Smält ytterligare 1 kaka med mörk choklad som du täcker mandelsmöret med.
Förvara i burk i frysen. Ta fram lagom till servering.

Frökex
Blanda 2 dl linfrön, 4 msk chiafrön och 4 dl vatten i en skål. Låt svälla i ca 4 timmar.
Tillsätt 1 dl pumpakärnor, 1 dl solroskärnor, 1 dl sesamfrö.
Fördela smeten på ett bakplåtspapper till ett tunt lager. Salta med örtsalt.
Låt torka i ugnen ca 2 timmar på 135 grader tills kexen är helt torra.

Hemmagjorda marmelader
Välj valfri frukt (på bilden syns kiwi och apelsin).
Mosa kiwin och koka med vatten och palmsocker. Söta efter smak.
Med citrusfrukter skär man av det yttersta skalet i smala strimlor och pressar i saften samt vatten. Låt sedan koka tillsammans med palmsocker tills skalet mjuknat.


Produktlista


Sagaform – Termos Accent mint, blommiga glas Rio, röd/rosa koppar + lila fat Pop
Rörstrand – fat “Större ekbock” och ”Mjältbräken”, Swedish Grace vit tekopp och skål
Royal Copenhagen – Flora kopp och fat + tekanna, Blue elements koppar, Gafflar 18/8, tallrik
Alessi – orange bricka Territorie, grå bricka, vattenglas
Iittala – rosa skål Kasthelmi
Privat – svarta tekoppar, pajform, karaff, blomvaser, skedar, textilier

Fotograf: Jeanette Rattfeldt

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *