Categories
Arkitektur & Trädgård Hälsa Resor Skönhet

Weleda – hudvård med naturligt effektfulla läkeväxter

Precis intill Jurabergen, utanför Stuttgart i södra Tyskland, ligger Schwäbisch Gmünd. Den lilla staden ligger vilandes på Remsdalen och här har läkeväxtföretaget Weleda haft sina biodynamiska odlingar sedan 1921.

Den unika trädgården med odlingar är 56 hektar stor och ligger på ett berg strax utanför stadskärnan. Mineralerna i jorden och det europeiska klimatet gör det extra lämpligt för läkeväxter och här finns över 300 olika typer av blommor, örter, buskar, träd och gräs.

Att odla biodynamiskt innebär precis som vid ekologisk odling att ta hänsyn till jordens naturliga kretslopp och inte använda kemiska preparat utan istället genom naturliga metoder utveckla bördiga jordar, låta djuren vistas i naturliga miljöer och bekämpa skadedjur naturligt med hjälp av insekter. Biodynamiskt skiljer sig från ekologiskt genom att man ser till en gårds helhet, dvs allt på gården hänger samman, från växtodling till djurhållning, det går alltså inte att ha en del av gården ekologiskt och en annan del kemisk.

weleda-insekterInsekter är en naturlig del av ekosystemet.

Resultatet för detta holistiska arbete med hållbara processer är rena näringsrika produkter av högsta kvalitet.

Flera produkter i Weledas sortiment har fått utmärkelser och vunnit priser för de goda effekterna som uppnås. Produkterna är  fria från parabener, konserveringsmedel, mineraloljor, syntetiska dofter och färger. Den höga kvaliteten på de äkta produkterna tillsammans med den djupa kunskap som finns om växternas kraft ger de bästa förutsättningarna för att skapa balans i huden.

I sortimentet finns allt från lotioner, krämer och schampon till tvålar, tandkrämer och oljor. Den mest exklusiva oljan kommer från Neroliblomman och kostar 85.000 kr/kg. Nerolioljan är speciellt bra för känslig hud. En av mina egna favoritoljor är mandeloljan som är full av näringsämnen. Oljan mjukgör och återställer fuktbalansen i huden samtidigt som den stärker hudens egna skyddsfunktioner.

weleda-oljaVårdande oljor från Weleda.

Eftersom huden tar upp ca 60% av det vi smörjer på oss kan produkter som inte är ekologiska vara skadliga och sägs även kunna orsaka allergiska reaktioner, hormonstörningar, reproduktionsskador och allmänna hudåkommor.
Om vi dessutom blandar produkter från vanlig kosmetika, hud- och hårvård finns ingen garanti hur dessa olika ämnen kommer reagera kemiskt med varandra. Genom att istället välja naturliga ekologiska produkter kan man undvika dessa eventuella risker.

weleda-plantaNaturlig skönhet börjar med en ekologisk planta.

Läkeväxter, rena vegetabiliska växtoljor och eteriska oljor stödjer hudens naturliga funktioner samtidigt som det ger önskvärda resultat.

Det är tyvärr en utmaning att vara en medveten konsument idag, genom att använda ord som “ekologiskt” får många falska marknadsförare oss att tro att produkter är bra för oss. Flera kallar sig nämligen ekologiska men kan i själva verket innehålla endast 5% naturliga ingredienser.

Det kan vara svårt att hålla reda på vilka produkter som faktiskt är naturliga – men en genväg att hålla utkik efter är den strängaste eko-certifieringen NaTrue Organic Cosmetics som garanterar 95% ekologiskt innehåll, t.ex. är alla produkter från Weleda NaTrue Certifierade.

weleda-blommorVallmo är en läkeväxt som används bl.a. till hostmedicin.

Fotograf: Jeanette Rattfeldt

By Jeanette Rattfeldt

Jeanette Rattfeldt har en bakgrund från inredning, reklam, webb och kommunikation – både som designer, strateg, kreativ ledare och flera år som konsult. 2001 initierade Jeanette homestaging i Sverige och idag jobbar hon som inredningskonsult och konceptutvecklare.
På lyx.se skriver Jeanette om allt hon brinner för, gärna där hon samtidigt kan bidra med sin expertis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *