Guide Michelin Nordic Guide 2016

Stjärnregn över Norden – Guide Michelin Nordic Guide 2016

Restaurangguiden Guide Michelin Nordic Guide 2016 är ute. Årets nordiska guide uppmärksammar flera svenska restauranger och nya danska rekord. I år delas det för första gången ut tre stjärnor till två nordiska restauranger – Köpenhamns Geranium och norska Maaemo – vilka därmed ingår i en exklusiv klubb om endast 116 restauranger runt om i världen.

De allra bästa restaurangerna och hotellen från hela Danmark, Finland, Norge och Sverige har handplockats vilket har resulterat i en rekordskörd av nya stjärnor för 2016.

Årets nordiska guide känns extra spännande då vi både uppmärksammar två nya trestjärniga restauranger men vi har också för första gången utökat räckvidden för vår guide och gått utanför de större städerna och ut i landet – Rebecca Burr, chefsredaktör Michelin Nordic Guide.

Den utökade täckningen av regionen innebär bland annat att Fäviken Magasinet blir inkluderad i guiden för första gången. Denna restaurang, som ligger i Järpen, kommer nu in i guiden med två stjärnor. Det är den första svenska restaurangen utanför Stockholm som belönas med två stjärnor.

Fäviken Magasinet erbjuder en unik matupplevelse i en idyllisk miljö i ett avlägset område. Matlagningen är mycket säker och har ett tydligt ursprung från sin omgivning – Rebecca Burr.

Operakällaren med Stefano Catenacci i spetsen tilldelas en stjärna och Nook som drivs av kocken Claes Grännsjö och sommeliern Alexander Bäckman får utmärkelsen Bib Gourmand.

Sverige imponerar med ytterligare fem nya enstjärniga restauranger: Sushi Sho som serverar fantastisk sushi i Stockholm. De delikata, konstnärliga rätterna från Borgholm på Ӧland och det raffinerade köket på 25:e våningen på Upper House i Göteborg. Uppiggande enstjärnig matlagning kommer också från Daniel Berlin och hans familjeägda restaurang i Tranås. Sist men inte minst PM & Vänner i Växjö med sina sofistikerade rätter baserade på ”skog, sjö och äng”.

Köpenhamns Geranium är en av de första i Norden att få tre stjärnor och Köpenhamn är den stad i Norden med flest antal Michelin-restauranger och stjärnor.

Guide Michelin Nordic Guide 2016_Geranium 19-Søren Ledet - Wine & Restaurant Director, Co-owner(left) Rasmus Kofoed, Head Chef, Co-owner (right)_Claes Bech PoulsenGeraniums ägare kan vara stolta över sitt team. Till vänster Søren Ledet, Wine & Restaurant Director och till höger Rasmus Kofoed, Head Chef. Foto: Claes Bech Poulsen. 

Guide Michelin Nordic Guide 2016_Geranium 92- Restaurant Geranium_Biodynamic egg yolk in melted pork fat, pickled beets & infusion of black currant leaves_Claes Bech PoulsenRestaurant Geranium serverar biodynamisk äggula i smält grisfett, inlagda rödbetor & infusion på löv från svartvinbärsbuske. Foto: Claes Bech Poulsen.

Danmark får totalt 26 Michelin-stjärnor fördelade på 22 restauranger, vilket är fem fler stjärnor än förra året. I år sprids dessutom stjärnorna för första gången till flera krogar runt om i landet – Bornholms Kadeau, Sydsjällands Frederiksminde och Västjyllands Henne Kirkeby Kro – vilket bevisar vilken internationell potential det finns här.

Förutom de tre stjärnorna till norska Maaemo, får Kontrast (Oslo) och RE-NAA (Stavanger) en stjärna var.

Maaemo_Guide Michelin Nordic Guide 2016Ostron hos Maaemo. Foto: Jan Mark Holzer, CC BY 2.0

Nordiska topplistan

Geranium *** (Danmark)

Maaemo *** (Norge)

Fäviken Magasinet ** (Sverige)

Frantzén ** (Sverige)

Mathias Dahlgren-Matsalen ** (Sverige)

Oaxen Krog ** (Sverige)

Noma  ** (Danmark)

a/o/c ** (Danmark)

Om Guide Michelin

Michelinguiden är en serie guideböcker för resenärer och restauranggäster som ges ut årligen. Den första guiden kom redan år 1900 på initiativ av däcktillverkaren Michelin. Den delades ut gratis till alla som köpte en bil med syftet att få folk att resa ut på landet av olika anledningar. Systemet med stjärnorna tillkom på 1930-talet. Att komma med i guiden anses som en bedrift i sig. De bästa restaurangerna i guiden har en, två eller tre stjärnor. Tre stjärnor i Guide Michelin betyder att en restaurang är “värd en resa i sig”, två stjärnor betyder att restaurangen är “värd en omväg” och en stjärna betyder att det är en “exceptionellt bra restaurang i sin kategori”. Utöver stjärnorna som delas ut finns även utmärkelsen Bib Gourmand, som indikerar vällagad mat till ett rimligt pris.

Michelin Nordic Guide 2016 kan, för mobilabonnenter i Norden, laddas ner gratis och innehållet i app:en kommer att uppdateras kort efter lanseringen. Michelin Nordic Guide 2016 finns också tillgänglig hos välsorterade bokhandlare fr o m 26 februari 2016.

Guide Michelin Nordic Guide 2016