Categories
Mat & Restauranger

Skanstulls nya matscen Teatern lyfter snabbmat till en högre nivå

Nu har Södermalm fått en ny matscen. Teatern i Ringen centrum vid Skanstull har slagit upp dörrarna där flera av Sveriges främsta kockar och en hyllad konditor samlas under ett tak för att göra sin mat tillgänglig för alla. Bland dem finns patisseriemästaren Daniel Roos, stjärnbelönade Fävikens Magnus Nilsson samt Operakällarens Stefano Catenacci med sitt nya kök Caos.

Ringens 5 miljoner årliga besökare kan nu njuta av mat, dryck och umgänge under ett och samma tak i en, i centrumet, centralt belägen matscen. AMF Fastigheter har utvecklat Teatern tillsammans med matentreprenören Ricard Constantinou.

Ricard ConstantinouRicard Constantinou

Ricard Constantinou har lång erfarenhet av restaurangbranschen och står bland annat bakom Panini Internazionale, Printz, K-märkt och K25.

Med Teatern ville jag göra något helt nytt och samtidigt utmana gängse föreställningar om vad snabbmat är. Dessutom älskar jag kontraster. Att möta några av Sveriges mest välkända kockar i Ringen är ju oväntat, men också det som gör satsningen spännande – Ricard Constantinou, matentreprenör.

Totalt omfattar Teatern nio kök med olika matinriktningar samt ett patisserie. Samtliga drivs av några av Sveriges mest namnkunniga kockar och en hyllad konditor.

Teatern kockarna_Fotograf Olov Sotarn Tegby FriskKockarna kring Teaterns foodcourt. Fotograf: Olov Sotarn Tegby Frisk.

Interiören är urban och robust med en familjär och välkomnande atmosfär.  Teatern har 250 sittplatser där flera är placerade såsom i en amfiteater med olika ”hyllplan” runt väggarna där man kan spana ner på matscenen.

Teatern_interiör

Här förverkligar välkända kockar som Fävikens Magnus Nilsson, vegankocken Maximillian Lundin och kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman sina matidéer på ett enkelt och opretentiöst sätt. Mycket kompetens på liten yta där kockarna utmanas av att kombinera hög kvalitet och snabbmatskoncept. Priserna passar de flesta plånböcker.

Caos_Teatern

Stefano Catenacci, hovtraktör och kökschef på Operakällaren, serverar smårätter från hela världen i sitt nya kök Caos på Teatern.

Caos  63-gradersägg med svampkräm

På menyn står bland annat koreansk råbiff och ett 63-gradersägg med svampkräm. Den sistnämnda är mycket god kan vi intyga.

Att servera smårätter från hela världen är en idé som jag har haft länge och nu äntligen får förverkliga på Teatern. Att det dessutom blir i Skanstull känns extra kul eftersom det är mina gamla kvarter, här har jag vuxit upp – Stefano Catenacci

Kockduon Linus Ahlstedt och Mikael Gröndal, med Chez Betty på meritlistan, öppnar Snack Bar
 med sydfransk snabbmat på menyn. Signaturrätten är kalvköttskebab med en egenlagad sauce blanche.

Magnus Nilsson har rosats långt utanför Sveriges gränser och hans restaurang Fäviken Magasinet har utnämnts till världens 25:e bästa. Nu öppnar han Korvkiosk som sin första satsning utanför Jämtland. Här serveras kvalitetskorv med allehanda smakrika toppings.

Konditorn Daniel Roos driver K-märkt patisserie och bageri. Nu öppnar han en till filial här där man serverar
frukost, bakverk, bröd, bullar och födelsedagstårta. För Daniel Roos är det viktigt att hans bakverk är lika estetiskt som gastronomiskt tilltalande.

“Läget i Skanstull och de duktiga yrkesmännen som tillsammans bildar Teatern lockade mig att hoppa på tåget. Det ska bli fantastiskt kul att få göra mina bakverk tillgängliga för fler”, säger Daniel Roos.

Daniel Roos har bland annat arbetat som chefskonditor på Operakällaren, vunnit OS-guld tillsammans med kocklandslaget, ansvarat för Kronprinsessan Victoria och Prins Daniels bröllopsdessert och skapat Nobeldesserter.

Maximillian Lundin står bakom The Plant där man får ekologisk och vegansk fastfood.

The Plant MaximilianMaximillian Lundin.

“På The Plant kommer jag att servera nyttig mat som smakar onyttigt. Menyn anpassas efter säsong. Allt är givetvis 100 % ekologiskt och jag använder även biodynamiska råvaror”, säger Maximillian Lundin.

Adam Dahlberg och Albin Wessman kör sitt Raamen – Japanska nudlar på svenska. De två klassiskt skolade kockarna öppnade 2011 det hyllade konceptet Adam & Albin Matstudio tillsammans.

Vi älskar båda att äta och laga nudlar. Ramen är beviset på att fantastisk mat inte behöver vara komplicerad, bara orimligt god – Adam Dahlberg och Albin Wessman

Raamen blir först i Norden att använda ramennudlarnas rolls royce från Sun Noodles, leverantör till några av världens bästa nudelrestauranger.

RaamenAdam Dahlbergs och Albin Wessmans japanska nudlar på svenska.

Claes Grännsjö öppnar Nook Market på Teatern, en filial till hyllade restaurang Nook. På Teatern serveras asiatisk street food, såsom vietnamesisk baguette banh mi och steam buns, ångade bröd med sidfläsk.

Bakom rôtisseriet Mama står Marco Baudone vars meritlista inkluderar restauranger som Le Rouge och Operakällaren liksom de Guide Michelin-prisade restaurangerna Gualtiero Marchesi utanför Milano och Restaurant Guy Savoy i Paris.

Slider_TeaternMarco Baudones slider med italiensk porchetta. 

På Mamas meny hittar slow cooked fast food, bland annat kyckling, högrev och italiensk porchetta. Köttet rostas på snurrande spett i flera timmar för att sedan serveras med olika sorters bröd, fräscha grönsaker och dippsåser.

“Rotisserie är en underbar och traditionell tillagningskonst som lockar fram det bästa ur råvarorna. Jag har en förkärlek till porchetta, en italiensk fläsksida, och har länge velat utveckla den och hitta nya serveringsformer. Teaterns koncept känns därför perfekt för den mat som jag älskar och vill laga“, säger Marco Baudone.

Det känns som att Teatern bjuder på något för alla smaker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *