kalf & hansen

Kalf & Hansen – far och son serverar nordisk ekologisk snabbmat

Av en tillfällighet slank jag och en kollega in på Kalf & Hansen i Mariatorgets ena hörn för att köpa oss en bit mat mellan möten. Till vår förtjusning stod ägarparet, far och son, bakom disken och lagade ihop allehanda rätter – smakrik ekologiskt snabbmat. Ett gott tips för Stockholmare.

Det är en trevlig atmosfär i lokalen, där man både kan sitta vid små bord samt vid några bänkar uppå väggen. Under vår och sommar finns även bord ute på trottoaren i hörnet Mariatorget/Hornsgatan. Det står skrivet på tavlor lite här och var vad som serveras och vad man kan förvänta sig hitta här inne. Vi gillar konceptet och känslan.

kalf & hansen_Tavla

Bakom disken står Rune och Fabian Kalf-Hansen, far och son, men härliga leenden. Det speglar av sig och både stämning och mat känns positiv och god. Här serveras nordisk ekologisk snabbmat med kött-, fisk- och vegetariska frikadeller av råvaror efter säsong. Samtliga frikadeller är helt laktos- och glutenfria, de vegetariska är veganska. Maten lagas till hundra procent av ekologiska och närproducerade råvaror.

Att laga schysst, supergod, hälsosam mat är lätt. Det handlar bara om att bestämma sig för vad som är viktigt för en själv, för omvärlden och framtiden. 


Rune Kalf-Hansen är från Danmark men bosatt i Stockholm sedan 1986. Han har jobbat som köksmästare i Köpenhamn, Skagen och Paris samt rivit Gamla Stans Fiskaffär i Stockholm och Restaurang Backstugan i Gamla Filmstaden. Pappa Kalf-Hansen är även skrivit ett flertal kokböcker varav den senaste heter Det Vilda Köket med Lisen Sundgren.

Fabian Kalf-Hansen är mer eller mindre uppvuxen på föräldrarnas restaurang Backstugan i Gamla Filmstaden i Råsunda. Redan från tidig ålder fanns ett intresse för olika typer av smaker, vilket vi märker när Fabian och Rune knåpar ihop smakrika menyer på sin snabbmatsrestaurang.

kalf & hansen_Exteriör

Fram till slutet på november gästspelar några av Kalf & Hansens stamgäster – Magnus Lidehäll, Salem Al Fakir & Vincent Pontare – på Kalf & Hansen. En trio som är en självklar del av det som kallas ”det svenska musikundret”.

kalf & hansen Trion_Foto Love StrandellFotograf: Love Strandell. 

När de inte hänger på Kalf & Hansen samarbetar de med artister som Madonna, Kylie Minogue, Veronica Maggio, Kate Perry. Utanför musiken möts de i ett gemensamt intresse: att laga och äta god mat. Att det är ekologiskt och hållbart hela vägen in i köket, är en självklarhet.

Vi tycker Kalf & Hansens vision med sina ekologiska/närproducerade produkter och sitt sätt att driva företag går väldigt mycket i samma linje som vi själva ser på vår verksamhet även fast det är helt olika branscher. Känns som vi från varsitt håll gillar grundtanken om långsiktighet och kvalité framför kvantitet och kortsiktighet – Salem Al Fakir, Magnus Lidehäll & Vincent Pontare

Till Kalf & Hansen har trion komponerat salladen ”Ramsele”: köttbullar av renkött och lingon med pumpa, stekt vitkål och en tabbouleh på rödbetor, valnötter och persilja samt trattkantarellmajonäs. En rätt som doftar lika mycket Mellanöstern som Norrland i höstskrud.

kalf & hansen frikadellerFotograf: Love Strandell. 

Snart öppnar Kalf & Hansen även i Hammarby Sjöstad.

Taket_kalf & hansen_Fotograf Charlotte Gawell   På menyn: Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Helsinki.  Foto: Charlotte Gawell