K-märkt: kändistrio öppnar nytt restaurangkoncept

I de sömniga kvarteren på öfvre Östermalm i Stockholm händer det sällan något spännande inom krogbranschen, men nu öppnar det snart en pigg restaurang i självaste Garnisonen-huset.

I mitten av augusti slår dörrarna upp för restaurang K-märkt. Det är kocken Johan Gottberg, mat- och vinexperten Jens Dolk och stjärnkonditorn Daniel Roos som gått samman för restaurangsatsningen och trion har storslagna planer för den kulturmärkta lokalen.

Utöver en 1800 kvm stor restaurang-del med plats för 700 sittande gäster kommer det bland annat även finnas en takterrass med fantastiskt solläge, ett patisserie med mängder av underbara sötsaker och ett orangeri med egenodlade örter och grönsaker.

kmarkt2
Den fantastiska takterrassen i söderläge omringas av både den gamla och nya arkitekturen.

Garnisonen som är känd för sin speciella 60-talsarkitektur är idag kulturminnesmärkt, något som den tre restauratörerna tagit fasta på, inte bara genom sitt namnval K-märkt, utan också genom den unika designen både vad gäller interiör och exteriör.

Arkitekten som ritade Garnisonen på 60-talet, den numer 86-åriga Tage Hertzell, är delaktig även i utformningen av den nya restaurangen.

Hela konceptet är mycket påkostat och varje detalj genomtänkt, bland annat är sittmöblerna specialritade från Carl Hansen och matporslinet kommer från Höganäs för att matcha Garnisonens Höganäs-golvklinkers från 60-talet.

K-märkt är tänkt att fungera som en lunchmatsal men med kvällsrestaurangkänsla, maten är dagsfärsk och allt lagas à la minute med råvaror från lokala bönder. Kocken, Johan Gottberg, har ett etiskt förhållningssätt till matlagning där hållbart och långsiktighet är viktiga nyckelord, matsvinn är därför otänkbart varför maten också kommer säljas per hekto.

På eftermiddagarna är caféet öppet och där bakar Daniel Roos bland annat 60-talsdesigninspirerade godsaker till tre-fikat.

Under kvällstid och helger är det fokus på skräddarsydda event som till exempel företagsmingel, cocktailparty, bröllopstillställning eller varför inte en galamiddag.

kmarkt1
Jens Dolk lutar sig mot den klassiska trästrukturliknande betongväggen i Garnisonen, ett element som kommer kännas igen även i restaurangen. 

Jens Dolk berättar passionerat kring möjligheterna för restaurangen, som trion ser som en samlingsplats för matkultur, bland annat om den fantastiska 1000 kvm stora takterrassen i söderläge där grillfester och modevisningar kommer varvas med “kaffe och dopp” i orangeriet, som även under vintertid kommer kunna utnyttjas för diverse fördrinkar och glöggmys.

Lyx.se kan inte annat säga att vi ser fram emot ett besök i augusti 2014 när dörrarna slår upp.

kmarkt3Just nu byggs det för fullt i lokalerna. Restaurangen ska stå klar i mitten av augusti.

 

Jeanette Rattfeldt har en bakgrund från inredning, reklam, webb och kommunikation – både som designer, strateg, kreativ ledare och flera år som konsult. 2001 initierade Jeanette homestaging i Sverige och idag jobbar hon som inredningskonsult och konceptutvecklare. På lyx.se skriver Jeanette om allt hon brinner för, gärna där hon samtidigt kan bidra med sin expertis.