vinglas Orrefors

Val av vinglas – en klar smaksak

Att formen på ett vinglas har betydelse för smakupplevelsen är helt säkert, men hur viktigt är det för dig? Lyx.se har haft förmånen att delta i ett par smakupplevelser kring vin under de senaste veckorna då smaklökarna, näsan och ögonen har satts på prov.

Viner har testats i olika vinglas och viner har fått byta plats till förmån för smak och upplevelse.
Vi kan inte annat än konstatera att vinet smakar annorlunda beroende på vilket vinglas vi väljer.
Sedan är det upp till dig eller, om du har tur, en sommelier att välja det bästa glaset till just det vin du ska dricka. Förhoppningsvis blir upplevelsen förhöjd av att anpassa glasets form och storlek till den dryck du har valt.

vinglas Champagneglas

En av Orrefors mest kända formgivare och dryckeskännaren Erika Lagerbielke och stjärnkocken Danyel Couet från Fredsgatan 12 möttes i ett samtal om design, dryck och gastronomi. Erika Lagerbielke berättade om hur glasets form påverkar dryckens karaktär i både doft, smak och upplevelse, medan Danyel Couet ombads tillaga ett par rätter som skulle passa till de viner som valts ut.

vinglas Orrefors_Difference

Medan Orrefors formgivare Simon Gate i början på förra sekelskiftet gjorde vackra vinglas som var ämnade för att förhöja bordets skönhet, menar Erika Lagerbielke att vi i vår tid numera fokuserar på något mer, på sammanhanget, helheten och hur allt beror på varandra. På upplevelsen i måltiden och livet kring det dukade bordet.

vinglas Salut_Simon Gate

Simon Gates vinglas Salut

Skönhet ska bindas ihop med det praktiska och vi nöjer oss idag inte med det ena eller det andra.

“the great drinking experience” – Erika Lagerbielke, Orrefors

Erika Lagerbielke får man säga har tagit dryckeskulturen vidare till gemene man i Sverige och hon pratar gärna om ”the great drinking expecience” där Danyel kompletterar med att berätta om sin mat och råvarorna ”i all sin enkelhet”. Kombinationen mat och dryck under denna stund blev en trevlig upplevelse minst sagt.

”…råvarorna, i all sin enkelhet” – Danyel Couet, F12

För att demonstrera glasets betydelse valdes två olika typer av röda viner ut – ett yngre samt ett tyngre vin. Till det yngre vinet serverade Danyel Couet en lättrimmad torsk men bönor, tomat rökt paprika, koriander och stekt hackade chorizo. Till det mer mogna röda vinet valdes ankbröst med kålrabbi i smör, isade böngroddar, krasse, vildpeppar, bröd smaksatt med citrus och vinaigrettedressing på honung, rödvin, soja och vitlök. Vinerna serverades i Orreforsglasen Mature och Primeur från deras Difference-serie. Vinerna fick byta glas och förändringen i doft och smak blev tydlig.

vinglas Anka_F12

Kort och gott kan sägas att Erikas upplägg är enkelt och passar nog de flesta svenska vindrickare – två olikformade vinglas täcker in hela spektrumet, där det rundare och djupare glaset skall husera tyngre röda viner, och det mer äggformade smala glaset skall användas till lite lättare röda viner. Inte alls för krångligt att komma ihåg.

vinglas wine-bottles

Om man redan på detta stadium tycker att det är överkurs med glas anpassade efter typ av vin så behöver man egentligen inte läsa vidare utan tillåta sig att vara nöjd så. Har man däremot ett större intresse och vill gå vidare i konsten att hitta den ultimata smakupplevelse när man ska dricka sitt vin så får man gärna hänga med en lite sväng till. I överkursens nästa stadium går vi in i detalj och kombinerar rätt glas med aktuell druva samt lägger till andra smaker i form av mat för det perfekta giftermålet. Om vi nu är överens om att rätt form på glaset förhöjer vinet, kan man ta in att även maten lyfts fram om man lyckats med kombinationen glas, dryck, smaker, arom och ingredienser. För en mat- och vinälskare börjar livet nu. Nu kan vi vidareutveckla smakkartoteket.

Danyel Couet berättade för Lyx.se att man på Fredsgatan 12 använder sig av Riedelglas i alla dess former, men att man nu tittar på att ta in Orreforsglas som komplement att använda till vissa utvalda viner som passar i just de glasen. Han kommenterade i förbifarten att det blir flera, flera hundra glas på F12 för att förse de 42 stolsplatserna som finns för gästerna inne i restaurangen. Danyel byter menyn på F12 en gång per månad. Då smakas och utvecklas maten om och om igen tillsammans med vin och vinglas i alla dess konstellationer för att hitta rätt. Olika smaker kommer fram och det gäller att välja att utveckla åt rätt håll och samtidigt hitta det bästa vinet till just den rätten. Ju större vinlista desto fler olikformade glas.

vinglas difference_2

Kompetensen om vilket vinglas som hör till är upp till din sommelier. En snabb kom-i-håg är att möte med samma typer av smaker i både mat och dryck  – möt syra med syra, sötma med sötma och så vidare.

”För mig känns det lyxigare att sitta på en pall och äta på en tunna där man får in riktigt god mat och vin, än att sitta med vita dukar, gulddekorationer och äta i en stel miljö. Den moderna människan vill unna sig och bli överraskad, i rätt ordning.” – Danyel Couet, F12

Jag frågade häromdagen en veritabel vinconnaisseur om detta med glas och dess betydelse. Svaret på vilka vinglas som gäller var: ”Det finns bara två – Riedel och Zalto.” Den tyska glastillverkaren Riedel erbjuder glas anpassat på druvnivå. Vinernas innehåll i form av druvsaft bestämmer i vilket glas det passar bäst att drickas ur. Med andra ord har vi här betydligt fler varianter på glasformer att välja på. Riedels mest sålda serie för privatpersoner heter Vinum och har tagits fram efter otaliga vinprovningar för att glasen ska passa vinsorten och druvan bäst – Cabernet Sauvignon, Merlot, Tempranillo, Pinot Noir, Syrah, Zinfandel, Brunello di Montalcino, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling, Montrachet och så vidare. Riedels Sommelierserie är än mer anpassad och kostar därmed ytterligare en peng.

vinglas Riedel

Höjden och bredden på glasets fot är en del av glasets design, men formen på glasets kupa är en annan femma. Det är här hemligheten ligger som vi redan konstaterat ovan. Glasets kupa varierar i form, storlek och diametern på glasets öppning vilket påverkar vinets arom, känsla, smak och eftersmak. Ett glas passar alltså inte alla typer av viner.

Hur du än väljer att njuta av ditt vin och vilka glas du väljer att satsa på ska man i alla fall veta att glasets form har betydelse för din upplevelse. Lyx.se förespråkar njutning i livet och är vin ett av dina njutningsområden kan det vara en god idé att investera i trevliga, och för ändamålet, bra vinglas. Satsa på rätt tillbehör i form av porslin och glas. Måltiden är ett sätt att umgås och mötas. Den är värd eftertanke.

vinglas Wine cellar