gastropizza

Gastropizza och en italienare i glaset

Under året som gått har vi kunnat se att Ekstedt gör det, Lemke gör det, Dahlgren gör det. Vi pratar pizza, och alla älskar det. Här bjuder vi på två recept och vinet som passar bra till den trendiga premiumpizzan.

De senaste åren har pizzan fått en given plats på många finkrogars menyer. I Sverige har exempelvis Taverna Brillo, Babette, Restaurang Niklas, Delibruket, Pizza Hatt och The Artisan banat väg för premiumpizzorna. Samtidigt hjälper trendiga food trucks till att lyfta pizzan en nivå. När vi bakar pizza hemma står fina råvaror i fokus. Premiumpizzan råvaror ska gärna vara i säsong, ekologiska eller närproducerade. Gärna vedugnsbakade på surdeg eller på så kallat ”flat bread”, där degen varken innehåller jäst eller surdeg. Trendiga ”White Pizza” har crème fraiche, ricotta eller olivolja som bas på pizzan istället för den klassiska tomatsåsen.

Din egen premiumpizza…

Pizza kan bli den roliga familjestunden du kan ha med barnen inför fredagsmyset. Alla kan bara med och alla får välja vad man själv vill ha på. Medan barnen smetar på den aromatiska tomatsåsen och lägger till mozzarellaskivor (och troligtvis nöjer sig därmed) kan du välja dina favoriter som sätter extra guldkant på din gastropizza. Nedan finns två välsmakande pizzarecept som vi har testat.

…och vinet därtill

Toppar man sin pizza med nyriven tryffel eller en handgjord mozzarella lägger man gärna lite extra på vinet också. En italienare är väl på sin plats. Allegrini La Grola är populärt bland oss svenskar och passar fint till den trendiga premiumpizzan. Vinet är smakrikt och fylligt med mörk frukt, plommon och ekfatskaraktär. Vinhuset Allegrini har en bred repertoar som rymmer både välgjorda, smakrika vardagsviner ända upp till vinlistans absolut bästa viner. Vinhuset är kända för sin Amarone, men ett vin av den kalibern kan i sammanhanget tyckas bli lite väl over-the-top för pizzakvällen, även om det nu bakas en premiumpizza.

Vinhuset Allegrini ligger i den välkända vinregionen Valpolicella Classico i Veneto och drivs idag av femte generationen. Familjen Allegrini är högst delaktiga i Valpolicellas vinhistoria sedan 1600-talet och detta i synnerhet tack vara grundaren Giovanni Allegrini. Familjen har ett starkt rykte i Italien och Franco är en erkänd vinmakare. Marilisa Allegrini har ett stort vinkunnande som hon förenar med en varm känsla för både Venetos historiska arv och dess fantastiska kök. Under hösten 2015 var Marilisa Allegrini på besök i Sverige ett flertal gånger för att hålla vinprovningar, vilka visade sig vara väldigt populära och blev snabbt fullbokade. Vinhuset utsågs till Årets Vinhus 2016 av den italienska vin- och matguiden Gambero Rosso som får stor uppmärksamhet världen över. Den italienska pizzan med ett rött vin med traditionella rötter blir den perfekta kombinationen.

Och medan man väntar på att pizzan blir klar, kan man med fördel njuta av några tilltugg á la Italia – parmiggiano och prosciutto di Parma – och ett glas rött.

Parmarullar och ett glas rött_gastropizza

RECEPT

Gastro-pizza med Grönkål och Salsiccia

1 pizzadeg (se recept på nätet)

2 dl Zeta pizzasås (eller hemmagjord)

2 mozzarella av god kvalitet

50 g purjolök

100 g färsk grönkål

100 g färsk Salsiccia korv

Färsk basilika

Chiliflakes

Sätt ugnen på 225 grader. Baka ut degen och bred på tomatsåsen. Dra isär mozzarellan och fördela jämt över pizzan. Dra bort bladen från stammen på grönkålen och lägg ovanpå osten. Skär purjolöken i sneda ringar. Snitta salsiccian och ta ut färsen. Fördela löken och färsen över grönkålen och grädda pizzan mitt i ugnen i ca 20 minuter. Toppa sedan med färsk basilika samt chiliflakes för kryddighet och sting, och avsluta gärna med att ringla över lite olivolja.

Grönkål & salsiccia gastropizza

Vit pizza med Portabello och Fikon

1 pizzadeg (se recept på nätet)

Zeta Olivolja eko

2 mozzarella

½ rödlök

2 portabellosvampar

2 färska fikon

25 g pinjenötter

Parmesanost eko

Färsk bladspenat

Crema di Balsamico eko

Sätt ugnen på 225 grader. Baka ut degen och ringla över olivolja. Dra isär mozzarellan och fördela jämt över pizzan. Skiva portabellosvampen och lägg ovanpå osten. Skär rödlöken i tunna ringar och fikonen i klyftor, sprid ut över pizzan. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Rosta under tiden pinjenötterna i torr stekpanna. När pizzan är klar – toppa med pinjenötter, bladspenaten och rejält med hyvlad parmesan. Ringla över lite crema di balsamico.

Portabello & fikon gastropizza

Vi önskar en trevlig pizzakväll! Buon appetito.

Pizza ingredienser_gastropizza