Gaston food pairing och syra

Vinskola med Gaston – food pairing och syra

I samarbete med den exklusiva vinhandlaren Gaston Vin, som drivs i regi av stjärnkrögare Björn Frantzén och bland annat har två vinbarer i Stockholm, presenterar Lyx.se en grundläggande vinskola Idag tittar vi på food pairing och syra. 1+1 = 3. I alla fall när man lyckas hitta den perfekta kombinationen mellan mat och vin. Men hur ska man tänka? Här kommer några tips på vägen.

När man pratar om syra i vin menar man inte att det är surt, utan det är istället ett mått av friskhet. Ett friskt vin, alltså ett vin med hög syra, gör att det vattnas i munnen. Enklaste sättet att känna det är att det rinner saliv på tungans sidor.

Syra finns även i många maträtter och ingredienser, exempelvis citrusfrukter, tomater, vinäger, havtorn och vissa mjölkprodukter.

Viktigt att komma ihåg när det gäller syra (och även sötma) är att om man kombinerar hög syra i maten och hög syra drycken blir inte slutresultatet extra supersyrligt – utan tvärtom. Syra i maten dämpar känslan av syra i drycken och tvärtom. Alltså är grundregeln att en syrlig maträtt kräver ett vin med hög syra.

Här är en liten kom-ihåg:

  • Syra i maten dämpar känslan av syran och friskhet i vinet.
  • Syra i maten dämpar även beska och strävhet i vinet.
  • Syra i vinet gör att maten känns sötare samt mindre frisk, besk och het.
COMMENTS
  • Hej, besök gärna min blogg, jag är relativt ny på den här bloggrejjen och det betyder jättemycket om ni tar er en titt, kanske kommenterar/ gillar och det vore helt underbart om ni skulle vilja följa mig. Kram <3

    2016-02-18

Sorry, the comment form is closed at this time.