Björn Frantzén_NK

Stjärnkrögare Björn Frantzén till NK i Stockholm

I slutet av mars öppnar NK Stockholm ett nytt restaurangutbud på plan 4, allt i Björn Frantzéns regi. Med Frantzén som ny restauratör på NK tas matutbudet till en ny nivå och ambitionen är att varuhuset ska bli en självklar matdestination i Stockholm.

I år är det 100 år sedan NK slog upp portarna på Hamngatan i Stockholm. En kulturell och kommersiell teater var ledord i skapandet av Nordiska Kompaniet. Utöver shopping i världsklass blev varuhusets restauranger och caféer snart självklara mötesplatser för stockholmare och tillresta.

Bobergs Matsal på plan 4 är en av varuhusets bäst bevarade delar. Nu tar Björn Frantzén vid och sätter sin prägel på den anrika restaurangen. “Vi är otroligt stolta över att Björn Frantzén vill driva restauranger på NK. Hans fokus på kvalitet, från val av råvaror till gästens totalupplevelse, passar i vår utveckling av NK. Vi tror att NK tillsammans med Frantzén kan komma att bli en självklar matdestination för alla våra besökare“, säger Mattias Nygårds, VD på NK.

Björn Frantzén_NK_700

Med Frantzéns inställning till mat och helhetsupplevelse fortsätter varuhuset sin tradition av förnyelse och omfattar utöver Bobergs Matsal även fler nya restauranger på samma våningsplan, alla i Björn Frantzéns regi – Botanique, Nordiska Kantinen och en NK-filial till vinbaren Gaston.

Har man en sådan här stor yta som är så här öppen så vill man mysa till det lite genom att bygga lite olika restauranger i restaurangen. Fantasin sätter inga gränser för vad man kan hitta på här inne – Björn Frantzén

Björn Frantzén öppnade 2008 den egna restaurangen på Lilla Nygatan 21 i Gamla Stan i Stockholm som idag har två stjärnor i Guide Michelin. Han driver idag förutom Restaurant Frantzén, även The Flying Elk, Catering Frantzén, Studio Frantzén, Corner Club och Gaston vin. Till denna lista adderas nu alltså även restaurangerna på NK.

Björn Frantzén_NK_Bobergs MatsalVi ser fram emot att se vad som har hänt bakom dessa gamla dörrar…

Ombyggnationen pågår för fullt och menyer provlagas. Köksmästare blir Fredrik Björlin, före detta lagkapten i Kocklandslaget. Sara Aasum Hultberg, Årets Konditor 2014, är en annan stjärna som rekryterats till Frantzéns restaurangsatsning.

När möjligheten att driva restauranger på NK öppnade sig såg jag möjligheten att få skapa något nytt och unikt. En stor utmaning som kräver ödmjukhet inför husets anrika historia – Björn Frantzén.

Trädgårdsbaren Botanique, med inredning från Svenskt Tenn, kommer att ha ett koncept som kretsar främst kring det ätbara från växtriket. Här är tanken att man ska kunna uppleva en ny dimension av salladsmåltider, tack vare fokus på råvaror av hög kvalitet och med tydligt ursprung som kombineras på tilltalande, och ibland oväntade, vis.

Med sina nästan nio miljoner besökare årligen finns det på varuhuset ett bra underlag för att lyckas attrahera en härlig mix av matintresserade människor som enkom går hit för att äta i den anrika miljön eller helt enkelt bara vill ta en paus i shoppandet över ett glas av något svalkande. Den 23 mars kan du poppa upp på plan 4 själv och titta vad som erbjuds.

Björn Frantzén_NK_Exteriör_Foto Peter Knutsson_Källa MyNewsDeskFoto: Peter Knutsson