Categories
Mat & Restauranger Vin & Sprit

Picknick med spännande sommarsmaker

Säsongen för picknick i det gröna är här. Sommar, efterlängtad sol, grönt gräs, varma klippor, skön sandstrand, glada familjemedlemmar och kära vänner. Ta med en härlig picknickkorg med god mat och dryck tillsammans med en frisbee och brännbollskitet. Ut och njut!

Picnic_korg_råvarorPicknickkorg med godsaker till en härlig stund i det gröna.

Picknick_plock_lyxSEPacka praktiskt. Korgen kommer från Åhlèns. Dricksglas i plast i olika färger från LagerhausDe genomskinliga vinglasen i plast ser ut som vanliga vinglas och finns på Blomsterlandet. Röd retroradio Revival från Roberts får stå för musikunderhållningen. Filten Linus från Klippan är gjord av 100 % ekologisk lammull. En hjälpande hand från Nigella Lawsons salladshänder i svart plast.  Rödrandiga tygservetter från Lexington. Brännbollsset och frisbee Aerobie Pro från Stadium. Sist men inte minst behövs en bra termos för eftermiddagsfikat den klassiska Steltontermosen i en mindre 0,5 liters version som är lätt att ta med på utflykt.

Sveriges Mästerkock-deltagaren och matinspiratören Markiz Talhaoui har inlett ett samarbete med det australiensiska vinmakaren Lindeman’s och tagit fram spännande recept med målet att bjuda på en härlig picknickupplevelse. Markiz Talhaoui är även aktuell med boken ”I köket med Markiz: Marockansk magi”.

Markiz_Marockansk magiMarkiz senaste kokbok Marockansk Magi. Norstedts Förlag.

Receptet nedan är enkelt att tillaga, smidigt att packa ned i en picknickkorg och lätt att äta i parken eller på bryggan vid havet.

Jag har en passion för stora smakupplevelser, vilket innebär att jag älskar att testa nya smaker och att låta olika matkulturer mötas. Under min matresa har jag även upptäckt vinet som smakförhöjare, lyckas man kombinera maten med rätt dryck förhöjs hela måltiden – matinspiratören Markiz Talhaoui

I receptet har Markiz utgått från karaktären i Lindeman’s rosévin för att uppnå en välkomponerad helhet i smakerna. Rosévinet passar bra till sommarmat och lyfter fram apelsinsmaken i Markiz majskycklingfilé med sallad på färsk broccoli, granatäpplen, nötter och marockanska kryddor. Laga Markiz rätt själv med hjälp av receptet nedan.

talhaou_markizMarkiz Talhaoui, som deltog i Sveriges Mästerkock 2014, är matinspiratör. Fotograf: Angelica Zander.

Majskycklingfilé med granatäppelsallad

Ingredienser för 4 personer:

4 majskycklingfiléer
3 msk olivolja
4 msk finhackat apelsinskal
Flingsalt och nymalen peppar

2 färska broccolihuvuden
1 rödlök, finhackad (och gärna isad)
Kärnorna från 2 granatäpplen
3 dl gula russin
2 dl nötblandning, rostad
2 msk Tahini
3 dl turkisk yoghurt
1 msk granatäppelsirap
3 tsk sumak (krydda)
1 tsk mald ingefära

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Gnid in kycklingen med olja, salt, peppar och strö över apelsinskalet. Gnugga lätt så att allt fastnar ordentligt. Bryn kycklingen i olja i en het stekpanna. Lägg dem sedan i en ugnssäker form. Stek mitt i ugnen i ca 15 minuter eller tills innertemperaturen är 70 grader.

Lossa broccolibuketterna från stjälken och skär i mellanstora bitar. Dela sedan stjälken på längden och skiva den tunt. Lägg rödlöken och broccolin i en skål tillsammans med russin, nötterna och granatäppelkärnorna.

Blanda tahini tillsammans med turkisk yoghurt, granatäppelsirap, sumak och ingefära till en jämn och fin dressing. Rör sedan i dressingen i salladen och smaka av med salt och peppar. Servera salladen tillsammans med kycklingen.

Picnic_mat_kyckling med sallad

Annan inspiration inför picknicken

 Finaste grillhinken för strandhugg från ICA Eat & Cook. Foto: Marcus Lawett.

 Smart detalj om du har med dig wraps på picknicken. Wraphållare ser till att det blir minimalt med spill. Finns på ICA.

Lexington_servettLyxig picknick med skaldjur kräver snygga tygservetter. Finns hos Lexington.

Baguette

Trevlig picknick!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *