Ekologisk vegan-middag de luxe

vegan_middag

Idag är 10% av svenska befolkningen vegetarianer – och ekologiska alternativ är populärare än någonsin. Likaså väljer fler och fler att äta gluten-, laktos- och sockerfria alternativ.
Lyx.se såg det som en spännande utmaning och beslutade att komponera och tillreda en hälsosam flerrätters vegan-middag.

Menyn är vegan-anpassad, består av förrätt, huvudrätt och efterrätt och innehåller inga mjölkprodukter, ägg, inget gluten eller raffinerat socker. Alla grönsaker, frukter, kryddor och övriga tillbehör är 100% naturliga och ekologiska.

Resultatet visade sig bli häpnadsväckande gott, en helt ny dimension av smakupplevelse med rena och naturliga produkter.

Och om vi får säga det själva; vi är mycket nöjda och hoppas nu förstås inspirera alla våra läsare till det fantastiska vegetariska köket med några av recepten.

vegan_middag DadlarVi började med att skåla in middagen med ett glas bio-dynamiskt odlad Champagne och till det ugnsbakade saltade dadlar med persiljekvist.

Här nedan delar vi med oss av recepten till vår lyxiga vegan-meny. Recepten är beräknade för 4 personer.

FÖRRÄTT – Carpaccio på polkabetor med vinaigrette och grön Gazpacho
Carpaccio ingredienser
Polkabetor
Ruccola
Pinjenötter
Ätbara blommor

Vinaigrette ingredienser
1 vitlöksklyfta
1 knippe färsk koriander (går att byta ut mot bladpersilja)
3-4 msk kokosolja (utan kokossmak)
Himalayasalt
Svartpeppar

Gazpacho ingredienser
1 gurka
1 grön paprika
3 gröna tomater
1/2 chilifrukt
1 vitlöksklyfta
2 salladslökar
1 knippe persilja
3 dl grönsaksbuljong
1 msk olivolja
Himalayasalt
Svartpeppar

Förbered först vinaigretten genom att mixa ingredienserna, smaka av med salt och peppar. Skiva polkabetorna (välj mängd efter önskemål) tunt, fördela skivorna på fina tallrikar och strö över färsk ruccola, rostade pinjenötter och ringla över vinaigretten. Dekorera med ätbara blomblad av valfri färg. Blanda samtliga ingredienser till gazpachon i en mixer, häll upp i små glas och kyl någom timme innan servering.

vegan_middag rödbetscarpaccio

HUVUDRÄTT – Svamp- och quinoaknyten med ärtsoppa och isad jordärtkocka
Svamp- och quinoaknyten ingredienser
Isbergssallad
Portabellosvamp
Shiitakesvampar
Skogschampioner
Quinoa
Vitlök
Gul lök
Kokosfett (utan kokossmak)
Koriander, alt bladpersilja
Persilja
Tamari (fermenterad soya)
Himalayasalt
Svartpeppar

Ärtsoppa ingredienser
4 dl gröna ärtor
1 dl kokosmjölk
1/2 lime (saften)
2 dl grönsaksbuljong
1 cm ingefära
1 vitlöksklyfta
Basilika
2 jordärtskockor
1 lime
Kokosflingor
Ätbara blommor

Mängd för knytena väljs utifrån hur många knyten man vill göra per person.
Koka quinoan enligt förpackningens anvisningar. Stek hackad svamp tillsammans med lök och vitlök i kokosfett. Rör ner quinoan i svampröran, smaksätt med tamari, persilja och koriander, samt salta och peppra. Fyll ett sköljt isbergssalladsblad med svampröran och vik ihop till små knyten.
Koka ärtorna lätt och mixa i mixer tilsammans med övriga ingredienser (utom jordärtskocka, lime, kokosflakes och en ätbara blommor). Skala och skiva jordärtskockorna. Lägg skivorna i iskallt vatten ett par timmar. Häll upp ärtsoppan i glas och dekorera med isad jordärtskocka, limeskiva, kokosflakes och en ätbar blomma.

Svamp och quinoaknyten

EFTERRÄTT – Exotisk frukttallrik med avocadomousse, chokladflarn och mandelsmör
Exotiska frukter (Mango, Papaya, Melon, Passionsfrukt, etc)
1 mörk 80% chokladkaka
2 mogna avokados
2 msk kakao
1 msk honung
Nötsmör (mandel, cashew, jordnöt, etc)
Frystorkat hallonpulver
Mynta

Smält den mörka chokladen över vattenbad. Ringla chokladen i 4 mönster på ett bakpapper och låt kallna. Skär frukterna i lagom stora bitar. Lägg upp på serveringsfat. Mosa båda avokados med mixer. Blanda i kakao och honung. Häll upp moussen i portionsglas. Dekorera med hallonpulver och myntablad och servera allt med några klickar av nötsmöret och chokladflarnen.

vegan_middag efterrätt

Bon appetit! önskar Lyx.se

 

vegan_middag Sabrerad ekoskumpa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *