Categories
Hälsa Mat & Restauranger Resor

Spis och Deli satsar på fastfood på nytt(igt) vis

Säger man snabbmat så tänker de flesta på en hamburgerkedja eller den lokala korvmojjen. Det vill Spis och Deli ändra på. Kanske inte att maten skall vara mindre lättillgänglig, men att den ska vara nyttig och god samtidigt. Konceptet innebär en förändring i folks vardag där ambitionen är att få varje person att må bra med hjälp att rätt mat. Lyx.se hälsade på i butiken som öppnat på Lilla Torg i Halmstad.

Spis och Deli vill med mat, interiör och genomtänkta helhetsupplägg påverka sina gäster att fatta fler bra beslut som resulterar i optimal hälsa.

Uteservering_Spis och Deli

Spis och Deli grundades av entreprenören Marcus Lindgren. Fröet planterades under några resor till Fiji-öarna under 2007 och 2008. Maten, livsstilen och inställningen till livet hos den inhemska befolkningen på bl. a. Namale Resort hjälpte gästerna att bli genuint glada, starka och exceptionellt friska. Detta ville Marcus ta med sig hem.

Ett koncept för livet som erbjuder genuin svensk, näringsriktig snabbmat utan tillsatser som vill dig väl. Ge människor möjlighet till ökad förståelse för kostens och livsstilens betydelse för hur man mår. Det du stoppar i dig får stor påverkan på hur du presterar i din vardag.

På tavlan inne i butiken kan vi läsa ”Dagens Signaturmeny”, Veckans rätt” och ”Veckans vegetariska”. Vad sägs om chiliglaserad lax med dillsås, broccoli och mixsallad eller örtgrillad kyckling, ruccolakräm och en avokado. Till rätterna ingår filtrerat vatten pH 8+, ekologiskt surdegsbröd, ekologiskt smör samt kaffe.

Take_Away_Spis och Deli
Alla rätter är gjorda från grunden – inga tillsatser, bara riktig mat.

Vi använder det som finns i maten för att skapa välmående på sikt. Äkta och ekologiskt.

Ska du äta bröd, så välj ett äkta surdegsbröd menar Spis och Deli. Surdegsbrödet här bakas på ursprungsmärkta och ekologiska råvaror, utan jäst eller andra tillsatser. På Spis och Delis hemsida kan vi läsa att surdegsbröd gör att din kropp ökar upptaget av mineraler som exempelvis kalcium, zink och järn. Surdegsbrödet ger jämnare blodsocker och längre mättnadskänsla. Så här tänker matkedjan om alla sina rätter – hur ingredienserna fungerar ihop och hur de påverkar din kropp.

Meny_Spis och Deli

På menyn står det även pizza och vin! Hur går det ihop undrar du? Pizzan är gjord på egengjord surdeg och tanken är att man inte ska behöva vara hälsofreak för att äta på Spis och Deli. Varje rätt har tagits fram i dess mest nyttiga alternativ. Alla har vi olika behov och visst ska man kunna ta sig ett glas vin ibland!

Inne_Spis och Deli

Vi träffar Per-Ola Osbeck, som är licensierad PT samt kost- och livsstilscoach, och utbildningsansvarig hos Spis och Deli. P-O talar varmt om den blivande hälsokedjans koncept och berättar att Göteborg står näst på tur (innan årets slut) att få en Spis och Deli-restaurang och butik. I planen ligger också Malmö och Stockholm. På fem år ser de att de har öppnat mellan 5-10 butiker i Sverige och vill även lansera konceptet utomlands. Spis & Deli satsar framöver på franchise-tagare, men just nu driver de själva för att ha kontroll över konceptet. En konceptmanual lanseras inom kort för att kunna ta nästa steg i utvecklingen.

PO Osbeck__Spis och Deli

Målgruppen har från början varit medvetna kvinnor mellan 18 och 45 år, men med dem kommer männen och på den vägen är det. Idag har det spridit sig och trenden är att fler och fler inser hur viktigt det är att tänka på vad man stoppar i sig för att må så bra som möjligt.

Grönsaksdrinkar_Spis och Deli

Det finns alltid en tanke bakom vad som ligger på tallriken hos Spis och Deli och kombinationen av ingredienserna i varje rätt. Per-Ola tipsar dig om att välja det som du som individ behöver en boost av och bjuder här på några konkreta exempel:

  • Blåbär – dem små bären är extremt rika på antioxidanter som stärker vårt immunförsvar och är bra för återhämtning efter träning. Perfekta till mellanmålet nu under sommaren!
  • Avokado – fulladdad med bra fetter, mättande fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Ett bra komplement till middagen eller mellanmålet.
  • Spenat – otroligt näringsrik. Spenat ger bl a  folsyra, A-, C- & K-vitamin samt Coenzym Q-10. Vårt immunförsvar, blodsocker och blodtryck mår bra av spenat.
  • Extra virgin kokosolja – rika på MCT-fett. MCT-fett används lätt som energikälla för kroppen. Kokosolja innehåller även laurinsyra som i kroppen konverteras till monolaurin. Detta ämne dödar onyttiga bakterier och jästsvampar samt virus. Prova gärna en tesked extra virgin kokosolja i kaffet, använd som kroppslotion och till håret för att göra det mjukt, strålande och friskt.
  • Grapefrukt – näringsrik citrusfrukt som ökar insulinkänsligheten och motverkar hjärtkärlsjukdomar. Grapefrukt är även, precis som kokosolja, bra mot onyttiga bakterier och svamp. Dessutom renar det vår kropp från toxiner och är bra för vår hud. Naturlig skönhet inifrån!
  • Rödbetsjuice – studier har visat att rödbetsjuice kan påverka blodflödet till musklerna vilket ökar uthålligheten vid träning och tävling. Samma ämne finns även i spenat.
  • Valnötter – rika på Omega-3. Omega-3 är känt för att motverka hjärtkärlsjukdomar samt påverka immunförsvar, insulinkänslighet och fettförbränning positivt.
  • “Gröna drinkar” – fulla av klorofyll, växternas blod, och näring i form av mineraler, fytokemikalier & vitaminer. Hitta din egen favorit, eller prova att mixa spenat, gurka och vattenmelon för en bra start på dagen. Vill du boosta näringsvärdet ytterligare? Mixa din drink med greenspulver.

Något som P-O säger är det enklaste i världen för oss svenskar, men som man faktiskt behöver påminna folk om hela tiden är att dricka vatten! Och mer vatten.

Ett enkelt trick för att lyxa till ditt vatten är att lägga i gurkskivor, lime, citron eller lite färska bär. Ger härlig smak och är en fröjd för ögat.

Själv ser jag med spänning fram emot att det kommer Spis och Deli konceptbutiker på fler ställen i landet.

Stay strong, som P-O säger!

Kärlek Vatten & Snabbmat_Spis och Deli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *