pontus frithiof

Pontus Frithiof – här puttrar det i grytorna

Den smått legendariska krogkungen Pontus Frithiof rör ständigt om i flera grytor samtidigt – just nu känns det som att han har något alldeles extra på gång. Lyx.se träffade Pontus som berättade vad som står på menyn just nu och vad som snart kommer serveras.

Pontus Frithiof har nyligen haft premiär för den hemliga baren Le Noceur och under våren öppnar han en ny restaurang i Solna strax utanför Stockholm. Dessutom har det nya matkonceptet ”Pontus Temptations” precis kommit på plats i Matsalen på Norrlandsgatan, där även vinbiblioteket har utökats med Heart of Darkness, en exklusiv Bourgogne.

Förutom sin restaurang Pontus! med Matsalen driver Pontus Frithiof även bistron Pocket som också har en deli-del, utöver det har han en framgångsrik cateringverksamhet samt driver Pontus på fyran som är en matkantin för TV4’s personal. Inte nog med det, han skriver en egen blogg, har lanserat flera egna exklusiva viner, planerar en ny bok och i slutet av april öppnar Pontus Frithiof, som sagt, en ny restaurang i Solna Business Park, Pontus in the Park.

pontus frithiofInteriör av den kommande restaurangen Pontus in the Park som öppnar i Solna till våren. 

Tidigare har Pontus Frithiof haft restaurangerna ”Pontus in the Green House”, som blev utnämnd till årets affärskrog 2001, och nyligen sålda ”Pontus by the Sea”. Han har dessutom skött driften av Fårösunds Fästning, skrivit succé-kokboken, Pontus by the Book, och fått en mängd utmärkelser som; Gastronomiska Akademiens guldmedalj, White Guides utmärkelse som Årets Ekokrog och Bästa Stämningsupplevelse, White Guides utmärkelse Årets Vinupplevelse samt Gulddrakens Årets Fynd, med flera.

pontus frithiofDet nyaste tillskottet vin i Pontus egna bibliotek är en högkvalitativ Puligny-Montrachet från Bourgogne.

Hur kommer det sig att du har så många ”järn i elden”, du verkar alltid ha något nytt på gång och orken verkar aldrig ta slut?
Onekligen är utmaningarna många just nu – dessvärre är det inte alltid man har möjlighet att bestämma över tiden själv… Orken är dock stor och även om den blir stukad ibland så är nyfikenheten och drivkraften större!

Vilka är dina bästa tips för att lyckas som egen företagare och entreprenör?
Det är en fantastisk känsla att själv styra över sitt företag! Tro på dig själv och dina idéer – och ha bra människor omkring dig!

Varför ska man äta på någon av dina restauranger – och vilken av dem ska man framförallt prova på?
Prova gärna alla, även om jag just nu slår ett extra slag för Pontus Temptations, som är vårt nya menykoncpet i Matsalen. Ett roligare sätt att äta på!

Du anser att ni har en roll i att uppfylla långsiktiga krav för företagen du driver och för samhället i stort. Vad gör ni mer konkret i detta arbete, förutom att samarbeta med välgörenhetsorganisationer och ge bra anställningsavtal?
Vi arbetar med jämställdhet på ett aktivt sätt i företaget, bland annat genom satsningen #kocktjejerpågång. Sedan jobbar jag med att engagera mig i utbildningar och sist, men inte minst, kommer vi påbörja ett arbete för att lyfta statusen för matsalspersonal.

Hur ser du på ekologiska alternativ, närproducerat och fairtrade – och hur stor del av era varor väljs utifrån dessa aspekter?
En hel del, problemet är att kunden sällan vill betala merpriset för dessa varor. Vi har dock alltid jobbat med stor del ekologiska grönsaker och vi jobbar självklart endast med grönlistade fiskar och väljer kött och fågel med stor omsorg. Vi månar alltid om att hitta den bästa råvaran – därför kan en fransk ost emellanåt få företräde framför en svensk ost, den är helt enkelt är godare!

Varför finns det inte några restauranger som erbjuder mer hälsomedvetna val i krog-Sverige – det vill säga en vegetarisk, laktos, gluten- och sockerfri rätt som inte består av halvhjärtliga alternativ som tofu eller en enkel grönsallad? Vad beror det på att inga restauranger serverar en spännande och ren hälsosam meny när det är en sådan ökande trend i de svenska hushållen?
Jag tror det handlar om en kombination av efterfrågan och kunskap. Redan när jag startade Pontus in the Green House körde jag en helt vegetarisk meny som var fantastisk. Idag har Pontus! en helt vegetarisk meny inom vårt koncept “Pontus Temptations” som är våra menyer kvällstid. Framöver kommer alternativ matlagning att komma mer och mer.

Vad drömmer du om att göra i framtiden, hur ser planerna ut, några nya projekt som du funderar på redan nu?
Jag har en hel rad med intressanta drömmar som jag vill förverkliga. Några ligger i pipeline men är dessvärre konfidentiella. I övrigt vore det roligt att någon gång göra ett hotell och kanske en riktigt vass toppkrog igen – fast på mitt eget sätt.

Lyx för mig är avkoppling, egen tid, tystnad – och att resa, umgås med familj, vänner och vovven Picasso.  -Pontus Frithiof

pontus frithiof

Jeanette Rattfeldt har en bakgrund från inredning, reklam, webb och kommunikation – både som designer, strateg, kreativ ledare och flera år som konsult. 2001 initierade Jeanette homestaging i Sverige och idag jobbar hon som inredningskonsult och konceptutvecklare. På lyx.se skriver Jeanette om allt hon brinner för, gärna där hon samtidigt kan bidra med sin expertis.