Zink Grill again! Biblioteksstans intima bistro återuppstår

Nästan ett år har gått sedan Zink Grill fick den bitterljuva uppgiften att återuppbygga krogen. Nu har Peter Nordin och hans team tagit sig an det som var bäst med den populära bistron och passat på att utveckla en hel del detaljer – de har flyttat runt lite grann, rumsterat och förbättrat. Lyx.se tog en titt inför återinvigningen.

Från och med den 20 februari öppnar Zink Grill återigen sina dörrar och välkomnar både nykomlingar som stammisar till den populära bistron. Den stora zinkbaren, efter vilken restaurangen fått sitt namn, står alltjämt på en central plats i lokalen och är en av anledningarna till att stället känns så inbjudande och parisiskt. Den omtalade bardisken i ädelträ, zink och marmor tillverkades i Frankrike år 1933, för Yves Montand’s stambar utanför Paris. Bardisken köptes in av Peter Nordin och hans fru under en av deras många resor i Frankrike, då de av en händelse hamnade hos en antikvitetshandlare med gamla bistroinredningar från 1890–1955. På den vägen är det.

Du kommer känna dig hemma – men uppleva allt på nytt” – Peter Nordin, krögare

Även andra detaljer i inredningen har sina egna historier och drar alla sitt strå till stacken för att bygga upp känslan i lokalen. När bardisken kördes upp till Sverige från Lyon, hade även antika röda sammetssoffor bakats in i prislappen.

Zink Grill_röd sammet

Dessa soffor har nu klätts om i tyg som kommer från samma franska fabrik som originaltyget. Takkronorna är från slutet av 50-talet och hängde en gång i kommunhuset i Ödeshög. Trägolvet kommer från en 100-årig polsk bank, stenplattorna framför baren från en gammal fabrik utanför Madrid och de små lampetterna från en antikhandlare i Stockholm. Peter Nordin har, som vanligt, själv varit mycket engagerad i inredningen av ”nya” Zink Grill.

Zink Grill_entré

När vi kommer in genom dörrarna från Biblioteksgatan slås vi direkt av att sorlet i lokalen känns hemtrevligt och lagom kontinentalt. Zinkdisken möter oss direkt. Zink Grill har även fått ett nytt kök, en ny kolgrill samt en saltsten från Himalaya vilket man är ensam om i Sverige. Saltstenen bryts i Himalaya och används som stekplatta vid grillning i köket. Saltet lyfter fram de naturliga smakerna i maten och ger den en alldeles speciell karaktär.

Zink Grill_bistro

Under uppbyggnaden av Zink Grill har det skapats fler sittplatser och ett större utrymme kring baren som inbjuder till umgänge och after-work. Eftersom baren fått en ny placering inne i restaurangen kan den tacksamt ses som en egen destination inne på Zink Grill.

Tapet_trappa_Zink Grill

I den vackra trappan ner till toaletterna ser vi en specialbeställd tapet som också fick vara huvudperson på inbjudan till återinvigningen.

Lika lång tid som det tagit att göra i ordning resten av lokalen, har det tagit att enbart göra i ordning trappen med alla dessa detaljer – hantverkarna på Zink Grill

Genomtänkt in i minsta detalj.

Zink Grill_Meny

Inför nyöppnandet har man även passat på att bredda menyn innehållsmässigt. Grillade köttbitar har fortsatt en självklar plats på kolgrillen men har nu fått sällskap av mer grönt, fisk och skaldjur. Frukostmenyn påminner om den som finns på en av Peter Nordin och PDF Brasserie Groups andra krogar, nämligen Wienercaféet, som ligger ett stenkast från Zink Grill. Vi misstänker att de med fördel plockar en del bakverk och godsaker från konditoriet borta i nästa kvartershörn.

Zink Grill_continental frukost

Vi gillar den kontinentala frukosten som innehåller croissant, petit-pain, färskpressad juice, yoghurt och kaffe. Förrätter som miniburgare med anklever och tryffel samt en härlig blandning charcuterier gör att det vattnas i munnen och huvudrätter som Steak Frites, Filet Mignon, bläckfisk Provencale och Vitello al Limone får en associera till franska kvarterskrogar och mysiga italienska trattorias.

Zink Grill_Steak Hache

Zink Grill_kött

Vi konstaterar att Stockholmarna har fått tillbaka en mysig bistro att trivas på.

Zink again! Gärna.