Le Rouge – röd favorit får ny krögare som drömmer om såsvagnar

Restaurang Le Rouge nyöppnar med ny ägare i form av Bockholmengruppen som även driver populära Nybrogatan 38 och Nytorget 6. Lyckligtvis hänger de tunga, röda sammetsdraperierna kvar och Pariskänslan är intakt, men med nytt matkoncept har mycket trots allt förändrats.

Exteriör Brunnsgränsd_Le RougeEntrén från Brunnsgränd i Gamla Stan.

Entrecôte, lax & vin

Det nya egna matkonceptet hos Le Rouge bjuder enligt de nya krögarna egentligen inte på något nytt under solen, utan mer att man renodlat erbjudandet med de rätter man tycker riktigt bra om och känner att vi stockholmare vill ha. Vi tycker det slår huvudet på spiken med sin ambition om tydlighet och hur menyn ser ut. Detta bådar för skönt häng med god mat i en snygg miljö.

Krögartrion_Le Rouge

Trion bakom Bockholmengruppen – Tiel Ridderstad, Mathias Pilblad och Peder Smith – berättar att tanken bakom deras satsning på Le Rouge är att skapa en härlig plats dit man vill komma för skön stämning, en riktigt bra bit kött och gott rödpang. Restaurangchef är Anne som tidigare jobbat på Bockholmen Hav & Restaurang i 6 år.

De nya ägarna tycker att den absolut bästa biten på djuret är entrecôte. Med det sagt ska tilläggas att man även satsar på rätter för icke-köttätare – lax och grönsaker. Mathias Pihlblad poängterar att grönsaker är något som kräver kärlek för att bli bra både som komplement och som enskilda rätter.

Såser, såser, såser

På nya Le Rouge är det såsbonanza – trion går ”all in” i såser och tillbehör. Tillbehören består av en lång rad varsamt lagade grönsaker och rotfrukter i olika smakkombinationer.

Le Rouge ska bli Sveriges skönaste restaurang om du vill äta lax eller entrecôte och dricka rödpang – Mathias Pilblad, f d landslagskock och matkreatören i Bockholmengruppen

Det finns en fjärde delägare som nämnde en restaurang i Paris som han gillar och som har inspirerat vissa detaljer. Denna etablerade Parisare har ett tydligt koncept och det har man tagit fasta på hos Le Rouge. I denna anda har Mathias Pilblad också drömt om en såsvagn, vilken ny specialbeställts för att ytterligare kunna lägga än mer fokus på de 20-tal såser som tillagas av olika sort och smak.

Såser_Le RougeMathias berättar att han till och med fick åka till Ikea nyligen och köpa ett stort gäng såskastruller för att kunna gå loss i köket.

Vi har en förkärlek till såser, det enda som är bättre en en god sås är två goda såser… – trion bakom nya Le Rouge

Krögartrion är förtjusta i Le Rouges befintliga och extravaganta inredning och den har man tacksamt nog inte förändrat, utan tänker istället att man framöver gör eventuella förädlingar i form av till exempel ett nytt barkoncept med touch av vinkällare.

Trappen_Le Rouge

Känslan av Moulin Rouge vill de bevara, fast med en mer folklig och avslappnad touch.

Vi vill lyfta fram de svulstiga inslagen på Le Rouge, restaurangen känns som ett valfritt glädjekvarter i 1920-talets Paris. Vill man uppleva den känslan finns det ingen annanstans att gå i Stockholm – Peder Smith

Le Bar, som är en del i det nya konceptet, blir Österlånggatan 17.

Klassiskt med en twist

Entrecôte, lax och grönsaker är fokus inte bara hos varmrätterna utan även förrätterna. Vi hittar en Carpaccio som serveras med en Karl-Johan svampcreme och hyvlad parmesan. Bra smakkombo. Dessutom en råbiff med friterad kapris och smulor av grovt smörfriterat levainbröd. Det lena med det krispiga i denna rätt är perfekt. Najadlaxen toppas med löjrom, gräddfil och fransk vattenkrasse på frasig brioche. Är du, som vi, en förrättsperson så kan du nöja dig med att gå loss i förrättsmenyn.

Råbiff_Le RougeRåbiffen.

Köttet fullkomligt smälter i munnen och är riktigt smakrikt och saftigt. Perfekt tillagat med röd kärna. Wagyu-entrecôten är mör och vi njuter av varje tugga. Menyn känns genomtänkt och vi förstår att man lagt extra krut på att hitta des bästa kombinationerna som tilltalar storstadsmänniskor av idag.

Meny_Le Rouge

Angenämt är att man inte får några prischocker när notan dyker upp. När det står 245 kr för Husets Entrecôte så är det det priset som gäller, även om man väljer flertalet såser samt tillbehör i form av grönsak och potatis.

Hos Bockholmengruppen har varje plats de öppnat en restaurang på en egen själ och har därför valt att döpa sina restauranger efter deras fysiska plats – Bockholmen, Nybrogatan 38, Djurgårdsbrunn, Nytorget 6 och Fågelbro krog. Undantagen till denna regel är Meatballs For The People och numera även Le Rouge. Le Rouge ligger på Brunnsgränd 2-4 i Gamla Stan. Vi har redan bokat nästa besök.

Hall_Le Rouge