Upper House Göteborg – ärlig mat med siktet mot stjärnorna

Förra veckan slog Upper House i Göteborg officiellt upp dörrarna. Därmed erbjuds vi ett femstjärnigt hotell i världsklass. Lyx.se har testat och framförallt smakat på fine dining på högsta nivå i flera bemärkelser. I hotellet finns nämligen Upper House Dining längst upp i tornet….

Uppe House ligger längst upp i i Gothia Towers mittersta torn. Utsikten är hänförande, men läskigt kittlande när man åker upp i den snabba glashissen. För att komma upp måste gäster ha ett eget nyckelkort som ger dem tillträde till just våning 18-25 – vilket adderar till exklusivitetskänslan. Alternativt får du personlig eskort från den nedre lobbyn upp till restaurangen.

När man väl kliver av på 25:e våningen, där restaurangen och receptionen ligger, får man ett både varmt och professionellt mottagande. Samtliga bord är vända så att du har utsikt över hela Göteborg bort mot Ullevi, Avenyn och Göteborgs stad bort mot Göta Älv. Executive Chef Krister Dahl står bakom matkonceptet på nya Upper House Dining. Krister Dahl har tidigare varit lagledare för kocklandslaget och innehar inte mindre än 4 OS-guld i matlagning.

KristerDahl-3-Executive_Chef_1000x666_72_100
Krister Dahl

Till sin hjälp har han ett noga utvalt team av medarbetare som lagar maten, serverar och presenterar den med fingertoppskänsla. I matlagningsteamet har Krister handplockat Måns Backlund som köksmästare.  Backlund har arbetat på flertalet restauranger runt om i Europa, bland annat på Coutenceau i Frankrike och Le Canard i Norge, vilka båda har stjärnor i Guide Michelin. Tidigare har han även jobbat som souschef på Jaan i Singapore.

Bokar man bord här kan man vara säker på ett fint mottagande. Och innan ringer restaurangen alltid upp innan för att stämma av antal, tid, eventuella allergier eller andra önskemål. Dessutom får man reda på om det är några avvikelser från kvällens meny som man bör känna till. Kanske har kocken fått tag på något alldeles speciellt som han vill stämma av med dig…

Bord med utsikt_Upper House Ett rum med utsikt

”Menyn på Upper House är uppbyggd kring ser rätter som komponeras utifrån de bästa råvarorna som finns i vårt närområde för dagen. ”

Fokus ligger på att finna så fina råvaror som möjligt från närområdet och man värnar om det lokala. Dessutom vill man uppe på taket låta plantera en egen trädgård NY-style, med grönsaker och örter – något man redan påbörjat i liten skala i ett par trälådor! Nästa sommar kanske vi finner ett växthus på taket med stans bästa utsikt.

Growers_Upper House Måns Backlund har planer på att utöka takträdgården

Menyn läggs fram på bordet i form av en inlindad pappersrulle. Jag snurrar nyfiket upp och finner kort och gott vad som ska serveras. När första anrättningen presenteras är det dock inget av det som står specificerat på menyn. En del i konceptet är att hela tiden överraska och allt är uttänkt till minsta detalj – något som märks ytterst tydligt i både smaker och presentation.

Meny_Upper House

Canapéerna visar sig vara av inte mindre än nio olika sorter. Här hittar vi allt från potatispuckar med löjrom, variation på champinjon, ostroncrème, koner på anis med morotspuré och salta macarons. Därtill serveras Champagne Philipponnat i smäckra Zalto-glas. Varje rätt serveras dessutom på olikformade tallrikar, skålar, fat och koppar från exklusiva Hering Berlin från Tyskland.

Amuse Bouche_Upper House Vackra tallrikar

Efter att ha njutit av nästan hela måltiden förstår jag varför restaurangen inte tar emot fler än tio gäster i samma sällskap. Varje moment i serveringen kräver stort engagemang och energi. Det hinns helt enkelt inte med i tillräcklig kvalitet om det sitter fler kring bordet.

”Inne i köket planerar vi att ha ett ‘Chefs Table’ där ett mindre sällskap gäster kan njuta av maten samtidigt som de ser den tillagas genom ett fönster”

Det är tydligt att lyxen i matlagningskonsten hos Krister ligger i att finna de bästa råvarorna för att kultivera den ultimata rena och enkla smak som råvaran i sig innehar. Att förvalta det som redan finns där och ta det till en ny nivå. Han poängtrerar att maten han och hans team lagar här på Upper House är ärlig – ren, enkel och ärlig.

Havskräfta_Upper House
Havskräfta från Fjällbacka med lardo och svart trumpetsvamp

Jag jämför med mina besök på stjärnkrogen Chateau Chèvre d’Or i Eze Village på franska rivieran. Upplevelsen är oförglömlig, men maten är vid sina tillfällen under avsmakningsmenyn snäppet för komplicerad för att man ens ska uppfatta alla smaker och moment. Krister har rätt – svensk mat är härligt rak!

På frågan om vilken specifik råvara Krister helst väljer att jobba med faller valet på något från havets värld – fisk och skaldjur.  Krister tycker dessutom att det svenska köket står sig bra i förhållande till det internationella köket just därför att vår mat är så ärlig.

Framtiden för Krister Dahl och Måns Backlund är att ta Upper House mot stjärnorna. Två stjärnor i Guide Michelin är drömmen och målet. Min första erfarenhet av Upper House Dining var fantastisk rakt igenom – service, kvalitet, upplevelse, omhändertagande, kreativitet och smak. Det skulle förvåna mig om de inte når sitt mål. Det viktigaste är att fortsätta på samma linje – hålla det rent, rakt och ärligt.

Avtorkningshandduk_Upper House

Fakta om Upper House

Upper House öppnade 1 september 2013 och är byggt ovanpå Gothia Towers andra torn. Det består av 49 exklusiva hotellrum, en Spa & Relaxavdelning och en restaurang av högsta internationella klass.

Rumstyperna är Superiorrum på 31 kvm, Deluxrum på 48 kvm och Grand Executive Suite på 160 kvm. Våren 2014 kommer hotellet utökas med tio Deluxe Suites på 48 kvm.

Upper House Spa & Relax ligger fördelat på tre våningar som bland annat erbjuder Hamam, utomhusliggande pool, inomhuspooler, ångbad, bastu, gym, relaxavdelning och sköna behandlingar.
 
Vinbärsmarmelad_Upper House
Tryffeli rostat bröd_Upper House
Mat-7_Jimmy_Millblad-Gothia_Towers_1000x666_72_100

Macaron canapee_Upper House

Majssrutar canapee_Upper House

Efterrätt_Upper House

Canapee_Upper House

Brödpaus_Upper House

Biff_Upper House

Sorry, the comment form is closed at this time.