Upper House – hög klass på hög höjd

Hisnande högt och helt klart högklassigt! Lyx.se var på plats för att få en första titt på Göteborgs nyaste (och kanske lyxigaste) hotellupplevelse – Upper House i Gothia Towers.

Efter en tid av nyfikenhet och förväntan sedan vi fick höra talas om projektet fick lyx.se i dagarna sig en förhandstitt på vad som kommer att stå färdigt för allmänheten i slutet av sommaren. Det helt nya hotellkonceptet Upper House har byggts ovanpå Göteborg-hotellet Gothia Towers andra torn (därav namnet) och ligger på våning 21 till 24 med hisnande utsikt.

”Upper House är både ett personligt värdshus och ett modernt hotell av högsta internationella klass. Som ett ”hotell i hotellet” med ypperlig service, enastående utsikt och fantastisk mat,” berättar Gothia Towers VD Petter Ullberg.

”Det är både ett unikt och lyxigt koncept.”

Meningen är att upplevelsen kommer stå i fokus på Upper House. Från att man bokar till att man checkar ut är det gästens önskemål som dikterar hur vistelsen kommer att te sig. Man kommer till exempel inte att mötas av en hotelldisk när man anländer utan inbjuds att slå sig ner i soffor där personalen kanske serverar något ätbart och/eller en uppfrächande varm handuk medan man checkar in.

Upper-House-room-interior
Utsikten utklassar dock allting annat

Att bo på Upper House ska vara avkopplande. Hotellet består av 49 hotellrum med två olika rumstyper; superior-rum på 31 m2 och deluxe-rum på 48 m2  –  med priser från 3000 kronor per natt. För de med större behov (större allting egentligen) finns även en Grand Executive Suite på 160 m2, fördelat på två våningsplan, där priset ligger på 31 000 kronor per natt. Våren 2014 kommer hotellet utökas med tio Deluxe sviter på 48 m2.

”Rummen har möberats för att passa alla och att utsråla ’peace and quiet’. Det är enkelt – men påkostat,” berättar hotellchef Nina Fors för lyx.se.

upper-house-moroso-bord
Ett bord från Moroso som föll lyx.se i smaken

Och hotellet är genomgående vilsamt inrett i ljusa träslag, med mjuka heltäckningsmattor och möbler från bland annat italienska Moroso (jag fastnade speciellt för det vackra bordet ovan) och schweiziska Vitra, samt textiler från Kvadrat i Danmark. I badrummen hittar man exklusiva produkter från brittiska Molton Brown.

Mat-upplevelsen

På 25:e våningen ligger Upper House Dining med milsvid utsikt över Göteborg. Här skapas matupplevelsen av Krister Dahl, tidigare lagledare för kocklandslaget och flerfaldig OS-medaljör i matlagning. Han är executive chef för samtliga restauranger på Gothia Towers.

upper-house-Krister-Dahl
Executive Chef Krister Dahl

”Menyn på Upper House är uppbyggd kring sex rätter som komponeras utifrån de bästa råvarorna som finns i vårt närområde för dagen. Dessutom tillkommer dagligen ett antal överraskningsrätter som också bygger på råvarutillgången,” berättar Dahl.

Inne i köket planerar man även att ha ett Chef’s Table där ett mindre sällskap gäster kan njuta av maten samtidigt som de ser den tillagas.

Som köksmästare har Måns Backlund rekryterats och tillsammans vill Dahl och Backlund jobba med visionen att göra sig intressanta för Guide Michelin med en tydlig mattanke där de bästa råvarorna från närområdet väljs ut för dagen och skapar kvällens meny.

Och Backlund och Dahl tänker stort. De drömmer om att kanske i framtiden kunna använda terassen ovanför restaurangen till kryddträdgård komplett med bikupor, efter att ha sett ett liknande initiativ i Hongkong. Detta initiativ är dock fortfarande i drömstadiet.

”Men drömmen lever fortfarande om att det ska kunna vara möjligt framöver,” berättar Backlund för lyx.se.

Spa-upplevelsen

Men Upper House upplevelsen stannar inte vid bara att äta och sova. Hotellet kommer också att ha en Spa & Relax avdelning, något som Gothia Towers för tillfället saknar, på våning arton till tjugo.

upper-house-inne-pool
Inomhuspoolen kommer te sig ut ungefär så här

För att ta sig till spat från hotellet går man över en special-designad glasbro, på 50 meters höjd. Att titta ner är hisnande, men Fors berättar att en del av bron kommer vara övertäckt med en matta för de mer räddhågsna. (Själv njuter jag nästan av den hisnande känslan av att se gatan långt långt nere under mig. Spenderar en lång stund med att försöka ta bilder på mina egna fötter. Det går sådär.)

Väl framkommen på spat får man sedan välja mellan en västkust upplevelse eller en orientalisk upplevelse. Här möts västkusten och Orienten i form av klassiska spa-behandlingar med upplevelser av salt, hav och lena klippor samt ett Hamam, en turkisk bastu och heta ångbad med dofter av kardemumma, lime och eukalyptus.

upper-house-spa-stolar
På uppvärmda spa-stolar ska man kunna ta igen sig och njuta av utsikten

Det planerade spat inrymmer även bastur med panoramafönster, ett gym, en 150 kvadratmeter stor VIP-relax som kan hyras av större sällskap, uppvärmda spa-stolar, djungeldusch, isdusch, samt tre pooler. En av dessa är dessutom en spektakulär utomhuspool som håller 30 ton vatten och är byggd som en uthängande balkong med glasgolv på hotellets nittonde våning.

Tillsammans med glasbron och de extremt snabba panorama-hissarna (3,25 meter per sekund) får man tillräckligt med hisnande adrenalin-kickar för att nästan göra ett besök på Liseberg – vars gröna träd och attraktioner hela tiden skymtas genom fönstren – onödigt.

Vad som står klart är att man på Upper House drömt fram ett koncept där gästens komfort, trivsel och upplevelse står i fokus. Servicen på Gothia Towers är redan i framkant – om man på Upper House utvecklar detta vidare är det svårt att tänka sig att man inte kommer erbjuda sina gäster en helt unik upplevelse.

Upper House slår officiellt upp sina portar den 1 september men redan i sommar gästas hotellet av ett hemligt sällskap (vi tror kändisar) som ska provbo rummen i ett par dagar.

Hur det än är med den saken, ser lyx.se fram emot att återvända mot slutet av sommaren för att se den färdiga produkten samt speciellt för att avsmaka de kulinariska läckerheter köket lovar att fresta med.

To be continued, med andra ord.

För mer information om hotellet, titta in på hemsidan.
Rebecca Martin

Bilder: Karin Björning Engström, Clive Tompsett, Rebecca Martin