Årets Guide Michelin stjärnor släppta – 2015 får Norden en egen röd bok!

Guide Michelin är den mest ansedda restaurangguiden i världen. För många är ett omnämnande skillnaden på om det är värt att kämpa eller inte. Äntligen meddelas att en speciell guide för de nordiska länderna kommer att ges ut år 2015. Det ser vi på Lyx.se fram emot. Men än så länge är det 2014 och Årets stjärnor gick till….

Den största och mest heltäckande röda boken är den för Frankrike. I slutet på februari släppte Guide Michelin sina stjärnor i Frankrike för år 2014. Arnaud Lallements restaurang Assiette Champenoise i Reims är den nyaste 3-stjärniga restaurangen i Frankrike. Sex nya 2-stjärniga restauranger annonserades: Villa Madie (Cassis), Table du Connétable (Chantilly), Kintessence i Courchevel 1850 (Savoie), Chambard (Kayseberg), Il Cortile (Mulhouse) och Akrame (Paris). 57 stycken nya 1-stjärniga restauranger tillkännagavs, vilket ger en total på hela 504 enstjärniga restauranger i Frankrike.

Michelinguidens bedömningar uppdateras en gång per år där maten betygsätts med stjärnor: tre stjärnor betyder att en restaurang är “värd en resa i sig”, två stjärnor betyder att restaurangen är “värd en omväg” medan en stjärna betyder att det är en “exceptionellt bra restaurang i sin kategori”.

Nu har stjärnorna släppts för årets version av ”Michelin Hotels and Restaurants – Main Cities of Europe”, där även svenska restauranger ingår. Enbart restauranger i någorlunda centrala lägen i Stockholm och Göteborg har hittills tagits med. Nu meddelades dock att en speciell guide för de nordiska länderna kommer att ges ut 2015. Glada nyheter och på tiden.

Guide Michelin Nordic Countries 2015

Bland skaran svenska restauranger som genom åren har fått en stjärna i Guiden ingår bland annat Operakällaren, Edsbacka Krog, Sjömagasinet, Ekstedt, Matthias Dahlgren, Lux, Fredsgatan 12, Thörnströms Kök, Esperanto, Franzén, Fond, Kock & Vin och Gastrologik. I övriga Skandinavien finner vi också några av världens bästa krogar så som Kadeau, Geranium och Noma i Köpenhamn samt Chez Dominique i Helsingfors och Maaemo i Oslo.

Frågan för gastronomi- och restaurangintresserade är alltid vilka som får behålla sin stjärna, vem som eventuellt får en till och om vi får vara med och upptäcka en ny stjärna på kroghimlen i år. Nu har vi fått svaret. Oaxen Krog, Operakällaren och Bhoga tilldelas varsin ny stjärna i Guide Michelin.

Både Mathias Dahlgren Matsalen och Frantzén har fortsatt två stjärnor.

Mathias Dahlgren Matsalen

I den nya Guide Michelin Main Cities of Europe 2014 får Sverige 15 stjärnor, fördelat på 13 restauranger i Stockholm och Göteborg. Mathias Dahlgren behåller därmed sina stjärnor från tidigare år och har två stjärnor för Matsalen och en stjärna för Matbaren.

Vi är både stolta och glada över att behålla våra stjärnor även i år, det ligger ett hårt arbete bakom det. Jag och hela mitt team arbetar dessutom parallellt med att hela tiden utveckla våra restauranger och öppnar i april det nya konceptet Matbordet. Vi är också glada över att Guide Michelin har valt att göra en nordisk guide eftersom det är ett erkännande för gastronomin i vår del av världen. Vi gratulerar Sveriges nya stjärnrestauranger, säger Mathias Dahlgren.

Tio restauranger får en Bib Gourmand-utmärkelse – nio i Stockholm och en i Göteborg. Bib Gourmand indikerar en restaurang som serverar vällagad mat till ett rimligt pris. I Stockholm är det Brasserie Bobonne, Proviant, Rolfs Kök, Den Gyldene Freden, Pubologi, Ulla Winbladh, Sjögräs, EAT och Oaxen Slip (ny). I Göteborg har vi Familjen.