Un weekend Parisien. Långhelg i Frankrikes huvudstad.

Att många väljer just Paris som deras favoritdestination för sin weekendresa under våren är inte så konstigt med tanke på att staden är både ett kulturellt centrum och ett modemecka. Paris har utnämnts av flertalet organisationer som världens främsta turistdestination och Staden, med dess 20 så kallade arrondissements, har inte mindre än fyra av världens World Heritage Sites på UNESCOs lista. Här i Frankrikes huvudstad bor över 12 miljoner människor (Paris med omnejd) så det är föga förvånande att man finner lite av allt här.

I denna Ville-Lumière, de upplystas stad, ser jag fram emot att strosa längs Seine och insupa den sköna känslan av att vara i Paris. Vi ska sitta på caféer och sippa café-au-laits, titta på moderiktiga människor, shoppa, smaka, dofta och njuta. Det känns helt rätt att vi valt denna stad så här i maj – Paris är starkt förknippad med vårkänslor.

La Tour Eiffel

Som alltid är jag ute efter att se mer av det karakteristiska personliga Paris än bara de vanligaste turistattraktionerna. Har man varit i Paris ett flertal gånger har man redan åkt upp i La Tour Eiffel, besökt slottet Versailles, trängts på Champs Elysses, checkat av Louvren, gått över Pont Neuf, tittat in i Notre Dame och gått under L’Arc de Triomphe. Det som då är skönt är att man kan ta det lite lugnare och faktiskt njuta av livet i staden lite mer. Visst kan det vara skönt att få åka bort och bara njuta av en stads atmosfär, istället för att stressat plöja igenom samtliga ”must-see” turistattraktioner på 4 dagar!

La-Seine_Paris

Paris är den enda staden i världen där jag inte har något emot att inte bara action-shoppa utan också fönstershoppa! Jag måste säga att dessa fransmän är suveränt duktiga på att skapa reella konstverk av sina skyltfönster. Jag kan lätt skippa en dag på museum för att bara gå längs Avenue Montaigne och Rue Saint Honoré. Avenue Montaigne ligger i 8:e arrondissement mellan Rond Point des Champs Elysées och Place de l’Alma. Rue Saint Honoré ligger i 1:a arrondissement. Och vill man poppa in någonstans, så finner man här all världens lyx. Finns det inte här så vet jag inte om det är värt att kallas lyx. Det är inte svårt att spendera en förmögenhet på mycket kort tid här.

Av Montaigne

Som en äkta fransman sa till mig – ”perdez vous dans les belles rues de Paris”. Så det är klart att det ska jag göra, det vill säga bara gå omkring på gatorna och låta mig gå vilse. Åtminstone en stund! Sedan får man nog fråga en lokal parisare om vägen på knagglig franska. Det ska man veta, de flesta fransmän uppskattar att man åtminstone försöker prata deras språk. Det gör inget om det låter knasigt, huvudsaken är att du bemöter med charm och vilja att förstå så kommer du att få ett fint bemötande tillbaka. Prova! Språket är även det något som tilltalar mig med detta land. För det första är språket så vackert och för det andra förstår jag det relativt bra vilket så klart underlättar.

paris_rue

Ta oss runt gör vi till fots, men ska man ta sig någon speciell stans lite snabbare kan man med fördel åka i Paris tunnelbana – Le Métro (kort för Metropolitain). Med långt över 300 stationer är Paris tunnelbanesystem en av de mest omfattande och dessutom vackraste. Vissa stationer är som små arkitektoniska inredningsjuveler och faktiskt roliga att åka och titta på, t ex stationerna vid Place de La Concorde och Réaumur-Sébastopol. Missa då inte heller stationen Arts et Métiers, där det känns som man är i en ubåt.

arts_et_metiers_Le Metro

En vacker promenad får man om man går på ”La promenade plantée” som ligger i 12:e arrondisement. Precis som New Yorks återupplivade High Line ”railroad-gone-park” har ett gammalt järnvägsspår upphöjt på vackra akvedukter gjorts om till ett vackert promenadstråk och avlång park. Längs med promenaden finns planteringar, bänkar och spaljéer. La Promenade Plantée, som också kallas La Coulée Vete, erbjuder fin utsikt över byggnader och parker. Parken sträcker sig 4,5 kilometer, från Avenue Deaumesnil till slutet av Rue du Sahel, med trappor längs vägen.

Promenad plantée_Paris

Efter en hel del traskande blir det snart dags för lite energipåfyllning. Jag har aldrig blivit riktigt förtjust i de små franska bakverken man kallar macaron. Men jag tror helt enkelt att det beror på att jag inte har fått smaka på rätt typ av macaron, varför jag nu ämnar smaka på den varan i originalskick från sitt ursprungsställe. Då måste det ju bli rätt, eller hur! Och gillar man det inte efter det, ja då har jag i alla fatt gett de små macaronerna en ärlig chans. Ladurée – here I come.

Laduree Paris

 

Dessutom kanske hinner jag med att prova en ”chocolat – foie gras” hos Pierre Hermé också. Min favorit vad gäller söta franska bakverk å andra sidan är en klassisk éclair. Där vet jag vad jag vill ha. En sväng förbi L’Atelier de l’Éclair är således inte förgäves. Så mycket att göra – så lite tid….

Sitta på uteserveringarna i maj, se på alla förbipasserande människor samtidigt som man får skåla med någon trevlig vid bordet, det ser jag fram emot. Några trevliga uteserveringar, för både fika och drinks, har vi bland annat i Batofar, Le Bar du Marché, Le Bistro des Dames, Café A och Le Déli-Cieux för att nämna några. Ombord på det gamla fyrskeppet Batofar är det skönt att hänga i en solstol och lyssna på liveband.

Batofar_Paris

 

Gamla hederliga Le Bar du Marchè på Rue de Seine i Saint-Germain-des-Prés håller fortfarande måttet. Utegården på Le Bistro des Dames är helt enkelt urmysig, dock bara öppen på kvällar och helger. Café A ligger på innegården i ett gammalt kloster och känns genuint franskt. Hos Le Déli-Cieux, längst upp på varuhuset Printemps, sätter du dig för att uppskatta den enormt schyssta panoramautsikten över vad som verkar vara hela Paris, du ser helt klart långt. Alternativet är att bara ta tag i en stol som står vid fontänerna i många publika parker och bara slå dig ner en stund i vårsolen. Så gör parisarna. Skönt.

Har eftermiddagsdrinken glidit över till kvällstid och du känner för att fortsätta partykvällen provar du att ta dig in hos ”The Little Red Door”, en speak easy bar med bra cocktails. Därefter följer kanske en visit till något av Paris mest heta dansgolv?

Att gå på Cabaret i Paris känns rätt, om man kan hitta en kvalitativ sådan. Några förslag är välkända Lido eller klassiska Moulin Rouge. Kan tyckas väldigt turistigt, men trots det vill jag påstå att man lägger till en extra dos av parisisk känsla till sin visit. Detta är trots allt en tradition och något men gärna njuter av just i Paris.

Lido cabaret

 

Legendariska cabareten ”Le Chat Noir”, som underhöll fransmän och besökande under senare delen av 1800-talet, sägs vara den första moderna cabareten. Självaste vår egen August Strindberg var en av dåtidens kändisar som lät sig underhållas på Chat Noir. Det var länge sedan den fanns, men här ska vi bo denna gång – i bohemiska Montmartre på ett designhotell uppkallat efter just denna historiska cabaret.

La Chat Noir

Som tidigare Frankrikebo har jag en redan en stor förväntan inför maten och vad som ska serveras. Det är få gånger jag hamnar på restaurang här och inte finner något på menyn som passar. Från din lokala lilla bistro på hörnet till välrenommerade restauranger med stjärna i Guide Michelin – fransk cuisine är gudomlig. Så till vida du inte har blivit rekommenderad något mycket speciellt eller vill gå på en 3-stjärnig krog uppklädd till tusen, är min devis vad gäller restauranger i Paris är att bara poppa in på något som ser mysigt ut och vars meny, som nästan alltid visas utanför dörren, tilltalar dig. Själv har jag bett nära och kära att rekommendera mig deras egna små pärlor och favoriter. Jag har fått förslag såsom fashionabla La Societé, klassikern La Coupole, brunch på Bread and Roses, mysiga Le Baratin, sköna Brasserie Bofinger och trendiga Market. Vi får se vad det blir och hinns med. När jag nästa gång åker hit med min man finns ambitionen att gå på L’Arpège som har hela 3 stjärnor i Guide Michelin. Ska man ta i med tre stjärnor är det dessutom roligt att få göra det i just Paris.

Bofinger

Det jag är ute efter rent matmässigt i Paris är nybakade Croissants till frukost tillsammans med en fin café-au-lait, en lättsam lunch à la Sallade Nicoise eller en Croque, samt ett par tillfällen av Foie Gras med passande dryck som inledning på middagen. Vad det blir till huvudrätt får dagens form och sug avgöra, men en skaldjursplateau känns åt rätt håll. Helt klart är att en éclair ska få slinka ner till efterätt. Inget slår en nygjord eclair med vaniljfyllning och lenaste chokladtopping. Bon appétit!

Eclair

Att köpa blommor inför helgen är alltid trevligt, och jag tror att om jag bodde i Paris så skulle jag ruinera mig på vackra blommor. Blomstånden längs gatorna i Paris är magiskt vackra och köplusten blir enorm. Är man på besök här känns det ju onödigt att köpa blommor som man inte kan njuta av mer än ett par dagar på hotellet, men beskåda de vackra stånden kan man desto mer. Passa på och njut av Parisarnas känsla för alla vackra fleurs.

Paris fleurs

Är du här i maj 2013 och gillar jazz så har du tur.  Saint-Germain-des-Prés Jazz Festival håller på mellan 16:e maj – 3:e juni. Massor med talangfulla artister från hela världen kommer att uppträda på över 20 olika ställen runt om i Paris. Ännu mer liv på Paris boulevarder….

Med önskan om en äkta parisisk helg – Bon Week-end et Bon Voyage!

 

Andra länkar om Paris:

Le Metro

Le Nouveau Paris

Paris – officiella hemsida

Que faire à Paris

Untapped Cities

Paris ZigZag – blogg

We Paris – Le Blog

Bateau Mouches – båtar på Seine

Batobus

Spotted by Locals

TimeOut Paris

Aeroports de Paris

Paris Daily Photo

Best Restaurants Paris