Halmstad Sveriges sommarstad 2014

Halmstad – Sveriges Sommarstad 2014

Var har du planerat att spendera din sommarsemester i år? Vi har turen att leva i ett land som verkligen blommar upp på sommaren och mycket kan sägas för att stanna inom landets gränser under de varmare månaderna.  Det finns mycket att välja mellan – men varför inte styra kosan mot Sveriges Sommarstad 2014 – Halmstad?

Att västkusten är fantastisk visste du kanske – men att Halmstad faktiskt bara är en timme med flyg från Stockholm eller en timme med tåg från Göteborg gör staden till ett bra alternativ för en weekendresa eller en kortsemester med familjen.

Det retar många Halmstadbor att fokus på staden som sommardestination ofta läggs runt stränderna. Faktum är dock att regionen utmärks av en enastående vacker kuststräcka och att många som reser till området lockas just av kombinationen strand samt gemytlig stadsmiljö. Därmed inte sagt att Halmstad som sommardestination bör begränsas till en badort – det finns så mycket mer att uppleva.

Golfhuvudstaden

Det är till exempel omöjligt att prata om Halmstad och inte nämna golf – staden kallas inte Sveriges Golfhuvudstad för ingenting. Med hela tio unika golfanläggningar finns det något för alla, vare sig man är proffs eller nybörjare. I området finns sex 18-hålsbanor, två 9-hålsbanor, samt sju pay & play banor. Alla ligger max 15 min från centrum och flera av dem bara en kort promenad från varandra. Den mest kända banan är Halmstad Golfklubb men även mindre banor som Ringenäs Golfklubb bör nämnas, om inte annat för deras vackra bana, deras välbesökta och gemytliga restaurang samt deras ypperligt välkomnande inställning. Missa inte heller att prova på paddletennis när deras nya bana öppnar i dagarna!

Halmstad Sveriges sommarstad 2014 ringenäs
Ringenäs golfbana – Halmstads allra vackraste?

Volkswagen Golfarena, på gångavstånd från Ringenäs, är en riktig lekplats för golfälskare, stora som små, och har nyligen utsetts till Sveriges bästa träningsanläggning. Här finns en korthålsbana (15 hål), Himalayas (18 hål) för puttning och Chip- och puttbanan för de kortaste och mest finesskrävande slagen. Passa på att hälsa på fåren som sköter ruffklippningen, ta en fika eller lyft lite skrot i klubbhuset –  och om du skulle svänga förbi på vintern – passa på att åka på tur på arenans 2,8 kilometer långa längdskidspår.

Man behöver inte räkna golfbagar för att inse att golfen tas på allvar i regionen. Här finns nämligen Sveriges enda möjlighet att kombinera högskolestudier med elitgolf genom Scandinavian School of Golf på Högskolan i Halmstad, en skola som är helt unik i sitt slag i Europa.

Konststaden

Att promenera runt i Halmstad med omnejd är att omgivas av  konst. Verk av konstnärer som Nils Egerbrandt, Torgny Larsson, Carl Milles och Pablo Picasso kan åses i staden. Pip in på turistbyrån och hämta en konstkarta över var  i staden verken kan hittas medan du promenerar runt på de vackra gatorna, och om du har barnen med plocka med en kottekarta åt dem!

Halmstad Sveriges sommarstad 2014 Mjellby konst_förevisar Brand i NY av Agnes Cleve 1916
Annelie Tuveros från Mjellby Konstmuseum visar Agnes Cleve- utställningen

Du kanske känner till Halmstadsgruppen? Om inte, eller även om du är expert, se till att du tar en tur ut till Mjellby Konstmuseum, de svenska surrealisternas hem. Här återfinns mellan 500 och 600 verk av gruppen som roteras regelbundet. I sommar kan man även se en utställning över den kvinnliga konstnären Agnes Cleve (1876-1951) och det finns ett härligt kafé på innergården där man kan fika, samt en trevlig shop med böcker, smycken och presentartiklar. Museet är öppet året runt, alla dagar i veckan och det finns audioguider att låna.

Man kan även få guidade visningar lördagar och söndagar kl 14 (och mellan 1 juli-15 aug dagligen vid samma tid) och det är absolut att rekommendera eftersom personalen är ypperligt kunnig, inspirerande och tillmötesgående. På skolloven anordnas även ofta workshops för barn. Väl värt ett besök. Eller flera!

Sommarstaden

Eftersom så mycket fokus ligger på den vackra kuststräckan ska man inte glömma att en av södra Sveriges längsta åar, Nissan, sätter prägel på Halmstadsområdet. Och är man så benägen, finns det möjlighet att komma den lite mer in på livet. Det lokala företaget KiteKalle ger en möjlighet att paddla med SUP, Standup Paddle Board, nedför ån. Det är ett underbart fridfullt men även något äventyrligt  sätt att komma nära naturen mitt inne i stan. Är man ännu mer äventyrlig kan man givetvis även prova på Kite Surfing i närområdet.

Halmstad Sveriges sommarstad 2014 supnissan
SUP nedför Nissan

Den som känner sig hågad att röra på sig men vill stanna på torra land, kan alltid vandra längs den 18 kilometer långa Prins Bertils stig mellan Halmstad Slott och Möllegårds naturreservat. Den natursköna promenaden tar dig förbi små fiskevikar, sandstränder, klippor och skogsdungar, samt flera mystiska platser där det berättas om vikingaslag och stenbryteri.

Det går förstås inte att tala om Sommar-Halmstad utan att nämna Tylösand, sju kilometer väst om Halmstad. Tylösand är en av Sveriges mest kända badorter, kan stoltsera med två 18-hålsbanor (mycket viktigt i området) samt 7 kilometer lång sandstrand. Och helt slående vyer. Det sociala livet i det lilla samhället är tveklöst präglat av hotellet med samma namn, som ägs av Per Gessle och Björn Nordstrand. Här kan man relaxa i spaet, äta och sova gott samt njuta av ett sommarnöjesschema som heter duga. Hotellet bjuder även på konstupplevelser i form av fotoutställningar och konstverk – alla som är till salu. Samtidigt bjuder varje fönster mot havet en upplevelse som smäller ännu högre.

Maten, atmosfären och omgivningen överträffas egentligen bara av en sak – servicen. Att man tar service på stort allvar är något som VD Elisabeth Haglund är mån om – och det märks!

Halmstad Sveriges sommarstad 2014 tylösand
Utsikt från Hotell Tylösand

Missa för all del inte

Titanic utställningen
102 år efter den ödesdigra dag då Titanic förliste tar Titanic – the Exhibition, med sina originalföremål och flertalet reproduktioner av interiörer i naturlig storlek, plats i Halmstad Arena. Som världens mest välbesökta vandringsutställning, består den av åtta avdelningar där 200 original föremål från fartyget förevisas. Visas 15 april – 31 augusti 2014.

Riccardos Glass
Italienskt glassmakeri med halländska råvaror samt restaurang vid vackra naturreservatet Möllegård. Varför inte avsluta din promenad på Prins Bertils stig med en gelato?

St Olofs Kapell
Härligt sommarkafé på gården mellan 3 juni – 23 augusti 2013 då det bakas varje dag och serveringen håller öppet alla vardagar mellan 13.00 – 16.00. Även ett hett tips till dig som går i giftastankar – vackrare plats att hålla vigsel samt bröllopsfest kan nog inte hittas! Slående svenskt.

Lokala delikatesser
Ta chansen att provsmaka närproducerade delikatesser på lokala ostproducenten Kvibille Ost eller viltexperten Ulvereds, ta en kula eller två på Sia Glass, och passa på att njuta av andra mejeriprodukter på Wapnö Slott. Missa inte heller att titta in på Konditori Regnbågen i centrala Halmstad – ett traditionellt svenskt kondis som har legat på samma ställe i över 50 år.

Sorry, the comment form is closed at this time.