Ystad Saltsjöbad – en upplevelse i gastronomisk toppklass

Låt din nästa weekendresa vara med smaklökarna i fokus! Lyx.se har testat den populära Matresan som Ystad Saltsjöbad arrangerar varje vår och höst. Det är en 36-timmarsresa fylld av nya smaker, platser och människor. Allt i en fängslande miljö vid Skånes salta havskust.

Regniga sommardagar får oss att drömma om livet på varmare breddgrader. Men vi behöver faktiskt inte åka utomlands för att uppleva något utöver det vanliga. Med smaklökarna som kompass spelar vädret ingen roll.

Sedan 2013 storsatsar Ystad Saltsjöbad på gastronomi. Utöver två nya restauranger anställdes Daniel Müllern som stjärnkock och gastronomisk ledare med ansvar för restaurangerna och köket. I år har Daniel haft en stark start. I april korades han som Årets Möteskock och efter 13 veckors tävlande, på bästa sändningstid på tv, tog han även hem den prestigefyllda titeln Årets Köksmästare.

När Lyx.se äntrar New Port-inspirerade Ystad Saltsjöbad möter Daniel Müllern oss med ett stort leende. Över en 4-rätters middag pratar vi om vilka gårdar vi ska besöka under morgondagen. Stoppen på matresan beror nämligen på säsongen. Men det märks tydligt att Daniel brinner för alla lokala råvaror.

Andra dagen på resan börjar med hotellfrukost innan vi besöker Kåseberga Fisk, Ingelstorp Trädgård, Gunnarshögs gård och Österlenkryddor. Häng med på resan du också!

kaseberga-fiskeri

Daniel Müllern tillsammans med vår guide från Kåseberga Fiskeri (som stolt visar upp sin tatuering med företagets logotyp på högra armen).

kaseberga_fiskeri

Kåseberga Fisk

20 kilometer från korsvirkesstaden Ystad ligger en liten fiskeby som heter Kåseberga. Vid de branta backarna ner mot havet ligger bland annat fiskehamnen och Kåseberga Fisk. Företaget startades 1968 av Leif Ahl och hans far. Än i dag röks all fisk på gammalt vis med alved och alspån. I fiskeriets butik hittar du allt från 20 olika sorters sillinläggningar, varmrökt lax, rökt ål, räkbakelser, ål- och laxburgare samt hederliga sillmackor.

Ystad Saltsjöbad - Matresan

Bara naturen i Kåseberga är en väl värd upplevelse. Mot det isblå havet lyser vallmo så långt ögat kan nå.

Ingelstorp Trädgård

Klockan 10.30 besöker vi Johnny och Karin som har odlat tomater i nästan 40 år. I Ingelstrorp Trädgård hittar du ett 30-tal olika sorters tomater och odling av blåbär, hallon, björnbär och vinbär.

ingelstorps-tradgard

Glädjen och kärleken för trädgården smittar av sig när Johnny och Karin berättar om sin odling. De berättar bland annat att trädgården är klimatcertifierad, vilket innebär att allt odlas med 80-90 procent lägre klimatpåverkan än växthus som värms med fossila bränslen.

ingelstorps-tomater-skane

Gunnarshögs Gård

På den skånska myllan ligger Gunnarshögs Gård. En släktgård som i fyra generationer haft ett bultande hjärta för raps. Gården har de senaste åren gjort sin egenproducerade rapsolja välkänd över hela landet. Årligen hanteras här 4 000 ton oljeväxter och spannmål. På den guidade turen får vi se hur tillverkningen går till och prova på att pressa vår egen rapsolja.

gunnarshogs-garad
gunnarshogs-gard

Om du har vägarna förbi Gunnarshögs Gård är Gunnarshögs gårdscafé väl värt ett besök. Här kan du njuta av söta delikatesser och läckra smörgåsar, allt bakat och tillrett i eget kök. På hyllorna i den intilliggande gårdsbutiken hittar du bland annat hud- och rengöringsprodukter baserade på rapsolja, vinäger, honung, marmelader, rostad müsli och kallpressade oljor att köpa med sig hem.

osterlenkryddor

Österlenkryddor

Öster om Ystad, strax norr om Köpingebro, ligger Österlenkryddor. Ett familjeföretag där man kan botanisera bland örtagård och kryddfält. Vi följer med Eva på en kryddfältsvandring mellan gårdens dryg 20 olika sorters örter. Eva ger smaksättningstips och berättar om hur örterna har använts historiskt sett och ger tips på huskurer som är giltiga än i dag.

honung

Honungen är självklart smaksatt och kan används i varma drycker, i kakor eller desserter. Vad sägs om myntahonung, fänkålshonung eller lavendelhonung?

osterlen-kryddor

daniel-mullern Stjärnkocken Daniel guidar oss i köket.

Närodlat på Ystad Saltsjöbad

Väl åter på Ystad Saltsjöbad samlas vi i köket för att laga en 5-rätters middag med inspiration från gårdsbesöken. Resultatet blir en upplevelse i gastronomisk toppklass. Att ha full koll på och veta exakt var alla ingredienser kommer från är i dag en lyx. För visst smakar de solmogna tomaterna extra gott när jag vet att Johnny och Karin så omsorgsfullt har odlat dem, när jag vet att köttet kommer från en intilliggande gård och när jag vet hur mycket jobb det är bakom den kallpressade rapsoljan. Middagen blir en särskilt smakrik upplevelse från jord till bord.

ystad_saltsjobad

ystad-saltsjobad-matresan En nypa havsluft efter några timmar i köket kan knappast bli fel.

Ystad Saltsjöbad i sig är en upplevelse i världsklass. Fenomenalt mysig inredning i New Port-anda, en oslagbar vy mot havet och klockren service. När vädret är sämre kan man kura ihop sig i någon av de inbjudande himmelssängarna som står uppradade i relaxavdelningen eller prova på sparitualen The Creek Experience.

Det finns mycket att göra och njuta av. Men matresan var något alldeles extra. Det gav mig en oförglömlig smak på det ljuva livet på Österlen.