Första svenskägda champagnehuset korkar upp

För inte så länge sedan hade jag det stora privilegiet att prata med en av grundarna till det första svenskägda champagnehuset Hatt et Söner som slog upp portarna i slutet av augusti.

Medan jag satt i telefon med Kristofer Ruscon, delägare och VD för företaget, befann jag mig på ett kontor på Södermalm i Stockholm, vädret var mulet och allt var just så där vanligt som en arbetsdag i slutet på sommaren kan vara.

Ruscon, å andra sidan, bad om ursäkt för den dåliga linjen, emedan han ringde mig från sin mobil samtidigt som han var ute och besiktigade ägorna i det franska Côte des Blancs.

När jag var klar med vad som blev ett mycket intressant och trevligt samtal insåg jag att känslan i maggropen som liksom störde mig lite var rätt och slätt  – avundsjuka.

Inte bara för att Ruscon är ägare till ett champagnehus (snacka om glamour-faktor) utan för att han lät så extremt passionerad och intresserad av det arbete han beskrivit för mig.

Och vem skulle inte vara det? Familjen Ruscons intresse i champagnehuset började redan för tre generationer sedan när Ruscons farfar först smakade det goda vinet från vinodlngen och ett samarbete mellan handlarfamiljen Ruscon och vinodlarfamiljen Vallois inleddes.

När familjen för några år sedan fick veta att det fanns möjlighet att köpa vingården, knöt de till sig spetskompetens inom management och ekonomi  i form av medgrundarna finansmännen Tommy Rönngren och Joachim Hjerpe. Företaget har i dag både franska och svenska delägare och har idag knutit till sig nyckelresurser för att skapa ett nytt globalt champagnehus.

Vingården klassificeras som Premier Cru, täcker flera hektar av den berömda Mont-Aimé-marken och ligger i den topp-placerade champagnebyn Bergères-les-Vertus i Côte des Blancs.

Namnet, Hatt et Söner, kommer av familjens handlarbakgrund. Vid ett tillfälle ägde familjen Ruscon fabriker i Alperna där man framställde hattar ämnade för Paris modevisningar. Hatt et Söner tedde sig därför som ett passande namn för att knyta ihop familjens historia med framtiden, berättade Ruscon för mig från vingården.

För de av oss som inte har möjlighet – för tillfället – att starta sitt eget champagnehus har Hatt et Söner idag fyra champagner som finns att beställa på Systembolaget i prisklass mellan 349 kronor och 899 kronor: Grande Cuvée Brut, Grande Cuvée Extra Brut, Grande Cuvée Rosé samt Prestige 2004 Le Grand-Père.

Santé!

COMMENTS
 • Så kul! 🙂 Hoppas att allt är bra. 

  2012-12-11
 • Spännande!

  2012-12-11
 • Martin Stahl

  Fantastiskt 🙂

  2012-12-11
 • Johan Pärson

  Jag har också hört honom tala på ett event, snacka om att vara passionerad över det man gör. 

  2012-12-12
 • Otroligt kul att ni kommit igång, jag följer er med spänning och ser fram emot framtida provningar!

  2012-12-18
  •  Hallå Marcus! Kul att höra dig igen, vi ses och smakar!

   2012-12-18

Sorry, the comment form is closed at this time.