Bo på riktigt slott i Champagne. Lättare sagt än gjort.

Visst tycker man att det borde finnas ett överflöd av vackra slott att bo på just i Champagne? Speciellt eftersom det finns en hel del Champagnegårdar vars huvudbyggnader är allt annat än modesta och allt som oftast ytterst slottsliknande. Trots att det finns många vingårdar med tillhörande slottliknande byggnad är det ytterst få du faktiskt kan bo på. Något jag fick erfara när jag och min man skulle köra ner genom Europa på en långweekend med vänner för att bo på slott och inhandla diverse Champagnesorter.

Det fanns sannerligen inte mycket att välja på om man ville bo på just ett riktigt slott. Vi hittade dock ett som dessutom visade sig vara en riktig höjdare. Kanske var inte rummen i det mest exklusiva slaget, utan mer som vad ett gammalt franskt dragit slott kan bjuda på vad gäller mysighetsfaktor, men maten…ja, maten var bortom denna värld. I orangeriet, som var omgjort till restaurang, kunde vi frossa i foie gras och andra franska delikatesser och vraka bland ett stort utbud lokalproducerad Champagne. Vi mådde som kungar. Det lilla slottet från 1600-talet heter Chateau d’Etoges och ligger i perfekt avstånd från de viktigaste byarna i Champagnedistriktet kring Reims, Epernay osv.  Enbart i den lilla byn Etoges finns åtta champagne producenter på gångavstånd från slottet. Under denna helg höll vi oss dock mest till Grand Cru byarna och en personlig favorit är Bouzy. Det gäller att prioritera då det finns många Champagnehus att välja mellan fördelat på över 300 byar.

Chateau d'etoges_orangeriet

Nöjda med vår slottsvistelse, alla besök på vingårdarna, många provsmakningar och fyllda av goda minnen från fantastisk fransk cuisine for vi lyckliga hemåt igen, med 160 flaskor Champagne i bakluckan. Kan rekommenderas!