Livets resa och andra äventyr – trender & förberedelser

Ska du ut och resa i vinter? Trenden är att vi lägger mer tid för planering av resan samt att förena nytta med nöje. En sak är säker, vad gäller lyxresor söker fler och fler resenärer de där verkligt unika upplevelserna och skräddarsydda äventyr för att upptäcka nya platser där man i processen också upptäcker nya saker om sig själv. Här ger vi lite tankar inför reseplaneringen samt tips på packning inför din nästa flygresa.

Många av oss har en längtan till att upptäcka mer av världen. Att leva är också att uppleva, att utvecklas och att upptäcka nya platser. Vi dras kanske till det ovissa, en vilja att lämna vardagen för en stund för att ge oss ut på äventyr, stora som små.

Tristan_da_Cunha  Ön Tristan da Cunha i södra Atlanten är en av världens mest avlägsna, med ändock bebodda, platser. 

Resiabarometern är en återkommande trendrapport om svenskarnas resvanor som består av bokningsstatistik från Resia och en undersökning bland svenska folket genomförd av TNS SIFO. Långresor till USA, mer tid för planering av resan och att förena nytta med nöje är några av årets trender.

Det är tydligt att det finns en skillnad mellan vad man drömmer om för resa, vad man googlar på och vad man i slutändan faktiskt bokar. Resorna vi drömmer om är mer äventyrliga och ligger ofta längre bort än de resmål vi bokar – Ingela Schönning, Kommunikationschef på Resia

Svenskarna drömmer om långtidsresor och sevärdheter och populäraste resmålen är USA och Australien. Men på Google dominerar sökningar på charter och Thailand.

Resiabarometerns Fyra Trender 2016

Städer i USA

USA dominerar både när det gäller vilket land och vilka städer svenskarna drömmer om att resa till.

golden-gate-bridge-san franGolden Gate i San Fransisco.

New York har länge dominerat, men nu verkar även andra städer locka svenskarna. Orlando, Miami, Los Angeles och San Francisco är några som finns med på listorna.

Sevärdheter

Sevärdheter blir allt viktigare när sol- och badsemestrar inte räcker för att tillfredsställa svenskarna. Upplevelsen står i centrum och det syns i bokningsstatistiken då historiska städer som Barcelona, Rom och London ligger i topp.

Förena nytta med nöje

Förena nytta med nöje blir allt mer populärt i resesammanhang. Fenomenet ”bleisure” är på uppsving och det visar sig att allt fler affärsresenärer väljer att förlänga sin affärsresa ett par dagar för att ägna sig åt nöjen. Vanligt är att familjen möter upp på resmålet.

Planering är halva nöjet

Svenskar lägger gärna mycket tid på att planera sina resor. Reseinspiration i magasin, bloggar och som samtalsämne på middagar och rekommendationer från vänner tas gärna emot, inte minst via sociala medier. Resan har blivit en del av vardagen, ett sätt att drömma, och svenskarna använder frekvent sociala medier för att söka information och inspiration samt för att dela med sig av bilder under resans gång.

sunset-surf

Packa rätt

På tal om planering, det finns en hel mängd olika tips för hur du ska kunna njuta av din resa i lugn och ro utan att behöva tänka på en passa praktiska saker. Men det kräver förberedelse, mer eller mindre beroende på vilken resa du ska göra så klart. Ju mer du gör klart och planerar innan, desto smidigare kommer din resa att vara.

Skriv en packningslista, ta reda på nödvändiga telefonnummer på plats om olyckan är framme, bunkra upp på nödvändiga mediciner, ta kopior på alla viktiga papper och lämna till någon som du litar på hemma, uppdatera passet, skaffa visum, ta reda på vilka sevärdheter som finns på plats, hur ser vädret ut, ja listan kan göras längre men huvudsaken är att du själv känner att du har koll på läget.

Rimowas 6 tips på packning

Tyska resebagagetillverkaren Rimowa inspirerades redan i början på 1900-talet av den ökade möjligheten att se världen. Det var då kommersiella flygningar började komma igång på riktigt. Det var flygplanet Junkers F13, som konstruerades helt i aluminium, som inspirerade Richard Morszeck, företagsgrundarens son, till att skapa Rimowas första kollektion av exklusiva, stöttåliga och lätta resväskor. Idag finns de räfflade väskorna i många olika färger och används av sofistikerade globetrotters över hela världen.

Adresslapp inne: Förutom adresslapp utanpå är det bra att skriva en lapp även inuti med kontaktuppgifter. Adresslappar kan falla eller dras av och ofta öppnar flygbolagen väskor för att kunna finna ägaren.

Ton-i-ton: när man reser är det alltid bra att packa kläder i samma färgskala. På så sätt breddar du garderoben enormt.

Tetris: Lek tetris när du packar. Det är ett smart sätt att packa på, men glöm inte att lämna plats för resultatet av din eventuella shopping.

Småförpackningar: Se till att spara små prover på t ex schampoo, balsam, rengöringscreme, tandkräm och hudlotion. Eller köp små förpackningar av dina favoritprodukter som du sedan gör slut på under semestern. Det sparar plats i resväskan på vägen hem.

Rimowa inside

Påsar: Att packa påsar i tvättpåsar och plastpåsar, väl märkta, underlättar ned- och uppackning samt skyddar mot eventuella missöden från toalettartiklar som även packats ner.

Ombyte: En extra outfit samt underkläder i handbagaget är viktigt oavsett destination i det fall det stora väskan kommer bort på vägen. Även badkläder om man har siktet på stranden.

En stöttålig och lätt resväska är praktisk. Dessutom behöver du inte oroa dig för att den går sönder på vägen – mindre risk för strul och mer tid för njutning under din resa.

  Modellen Karolina Kurkova på flygplatsen i Nice under filmfestivalen i Cannes i maj 2015. (Foto: Marc Piasecki/GC Images, courtesy of Rimowa press department).

Tid är lyx 

Känslan av lyx som uppstår när man spenderar sin fritid på rätt sätt fyller på ens tillfredställelse i att till fullo leva livet. Du har bara ett. Vart går din nästa resa?

sea