New York resa snart? Lyx.se bjuder på några tips

New York och London ligger  fortsatt i topp som weekenddestinationer under hösten, enligt flera resesajter och researrangörer. För svenskar blir storstäderna allt mer populära och intresset för New York verkar aldrig mättas. Även Lyx.se har lagt in en New York resa under september. Vi har tidigare tittat på annorlunda saker att hitta på i Staden som Aldrig Sover – här bjuder vi på några uppdateringar.

Lyx.se vill gärna att du ska få ut mer av din resa till New York än de traditionella turistställena på Manhattan. Det finns så mycket mer till New York än detta. Vi vill hellre att du lyckas upptäcka ett annorlunda New York – ditt NY – i form av unika upplevelser och andra vinklingar på stadens olika håll och kanter. Vi förutsätter att du redan har koll på grunden för din resa – flyg, hotell och shopping.

Mer av High Line öppnar

Nordligaste delen av High Line Park öppnar söndagen 21 september. High-Line Park är den fantastiska gröna gångvägen som startar i Meatpacking district och har konstutställningar längs vägen. Den är förhöjd, dryga 9 meter, då den är anlagd på en gammal tågräls som löpte över Manhattans gator innan den lades ner för över 30 år sedan. Köp med dig en take-away lunch eller fika och kliv upp vid Chelsea market vid 14:e gatan.

HIgh Line Park_Meatpacking DistrictFoto: © NYC & Company/Julienne Schaer as noted by NYC & Company, http://www.nycgo.com

Även om du tagit en promenad på denna unika park tidigare, så kan du nu uppleva de mest nyöppnade kilometrarna – the High Line at the Rail Yards – ända upp till 34e gatan. Under öppningsveckan kommer det att hända roliga aktiviteter för att hylla den nya delen, allt från yogaklasser och lunchkoncerter till barnevenemang och storytelling-turer.

Mer än Manhattan under din New York resa

För att se mer av New York än Manhattan, pratar de flesta om Brooklyn, Queens, Long Island, Hamptons, eller Staten Island, men prova även att ta en tur ut förbi Bronx och besök City Island.

City Island_Sjökort

Här finner du hummer-hak och mysiga skaldjursrestauranger, trevliga hamnar och ett nautiskt museum bland annat. Till denna lilla ö med New England-känsla kommer du över bron med buss från Manhattan eller via City Island Seaside Trolley. Flertalet filmer från 2000-talet har spelats in här, bland annat med Andy Garcia, Nicole Kidman, Danny DeVito, Robin Williams, Michael Douglas och Jessica Alba.

Lobster House_City Island_Hummer på din New York resa

New York matkultur – Ät dig igenom en stadsdel!

Urban Oyster erbjuder en tour på ett par timmar där du faktiskt äter dig igenom mysiga Brooklyn och får smaka på att från lokalproducerad öl till ostar och områdets bästa pizza. Ett kul sätt att uppleva Brooklyn på. För övrigt tycker vi att man ser för lite av de andra stadsdelarna som New York består av förutom Manhattan. Varför inte bara åka över bron och strosa runt bland några av Brooklyns backiga gator – fika, snacka, insup atmosfären, titta på husen, njut av utsikten och av att bara vara i miljön.

Brooklyn Houses

Off-Broadway för mer kultur

Sleep No More är ett måste om man vill gå på teater. Eller kanske inte alls gillar teater, men vill ha en unik upplevelse. Tänk dig ett mystiskt hotell, off-Broadway, Shakepeares MacBeth, film noir och en unik uppsättning av skådespelare och scen, där du rör dig fritt genom lokalerna för att uppleva berättelsens värld interaktivt i din egen takt. Punchdrunks Sleep No More har vunnit priser för sin teateruppsättning som berättar den klassiska tragedin från ett mörkt filmiskt perspektiv. Man väljer själv hur snabbt man vill uppleva berättelsen, vart man vill gå härnäst, vad man vill se och på så sätt garanteras att allas upplevelse blir annorlunda och unik. Var beredd på en promenad som pågår ett par-tre timmar! PS. Du måste vara över 16 år för att delta.

Sleep No More_Scene_NYFoto: Punchdriunk’s Sleep No More/The McKittrick Hotel.

Mellan 29 september-12 oktober pågår Off-Broadway Week i New York City. Under dessa två veckor sätts 50 stycken Off-Broadway-föreställningar upp. Vid dessa teater- och musikalföreställningar gäller erbjudandet ”gå-två-betala-för-en”. Biljettförsäljningen startar 15 september via turistorganisationen NYC & Companys hemsida. Ger kulturintresserade besökare ännu en anledning till att besöka staden.

50 shades_the musical

Bland föreställningarna kan nämnas 50 Shades – The Musical, Mariposas, Going Once-Laughing Twice, Hereafter Musical, iLuminate, Lennon: Through A Glass, Bayside – The Musical, Scenes from a Marriage, Sleepy Hollow-The Musical, STOMP, The Awesome 80s Prom och Harlem Rens.

Lite av Sverige i New York

I början på september i år avtäcktes vaxdockorna av medlemmarna i ABBA på Madame Tussauds vid Times Square i New York. Broadwaystjärnor från musikalen Mamma Mia var med när dockorna offentliggjordes. Vaxdockorna av ABBA ställs ut på museet fram till sista november 2014. Dockorna av gruppens fyra medlemmar är klädda i kopior av dräkterna som gruppen hade på sig i musikvideon för låten SOS från 1975.
 Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad har alla arbetat tillsammans med Madame Tussauds under skapandet av vaxdockorna för att få det rätta utseendet och attityden. Musikalen Mamma Mia firar för övrigt sitt 13:e år på Broadway och är en av de mest framgångsrika musikalerna genom tiderna.

Vaxdockor_Madame Tussauds_New YorkFoto: Eugene Gologursky, Getty Images

Ett annat museum som är värd din uppmärksamhet och närvaro är 9/11 Museum samt det nya 104-våningar och 541 meter höga Freedom Tower, eller One World Trade Center som den nya byggnaden officiellt heter.

New_York_National_September_11_Memorial

Via webbkameran ”9/11 Memorial EarthCam” kan du se livebilder från National September 11 minnesmärket.

WTC_memorial_NYFoto: Amy Dreher & Joe Woolhead (Memorial Plaza)

Mer än bara Fifth Avenue

Från det ena till det andra, att fynda vintage av god kvalitet har blivit än mer populärt. Tänk att hitta den där Chanelväskan eller snygga rocken av bästa kvalitet för en betydligt mindre peng av vad du hade fått betala om du köpte en ny. Eller någon klassiker från mitten av 1900-talet som ingen annan har. Många av New Yorks bästa Vintage- och second hand butiker finns uppe på och kring Madison: Encore Vintage, Collette Vintage, BISZ Designer Retail, A Second Chance, Michaels och La Boutique för att nämna några.

Madison Avenue

New York från ovan

Takterrasser att hänga på finns det massor i New York, man måste bara veta vart de ligger och vilket hus man ska åka upp i. Du har säkert din egen favorit. Håll tummarna för att höstvädret i New York blir klart och fint. Vi ser fram emot en drink eller två tillsammans uppe på någon av stadens fantastiska takterrasser. Egentligen kan vi strunta i att gå in på drinkutbudet – det är ju utsikten och upplevelsen vi vill åt här. Top of the Standard känns schysst och uppe på Le Bain som man kommit rätt.

The-Standard_Rooftop

En annan trevlig är Sonny’s Soda Shoppe uppe på taket på hotell The Mondrian i Soho. Champagne Charlie’s på The High Line Hotel i Chelsea öppnade i juli i år och serverar ett dussintal Champagner på glas eller flaska. Champagne Charlies är inte en takterrass, men väl en terrass och värd att prova.

ChampagneCharlies_HighLineHotel_NY

Hos Hudson Terrace sippar du på drinken med utsikt över Hudson floden – här blir det DJs och risk för party. På Metropolitan Museum of Art Roof Garden Café & Martini Bar får du fin utsikt över Central Park. Passar bra efter ett energikrävande museibesök. Dream Downtown och Gansevoorth Meatpacking NYC är hotell man gärna både bor på och hänger på taket på– båda har takterrass och pool. Livsnjutning på hög nivå.

Sonny Soda Shoppe_Monrian_NY

Utan att gå in på detaljer så kan vi bara nämna att de restauranger som bör besökas just nu, i den uppsjö av härliga matupplevelser man kan få i New York, är The Standard Grill, La Esquina, The Spotted Pig , The Spice Market och Tao. Har man ännu inte varit hos Marcus Samuelsson på Red Rooster i Harlem så är det klart att man ska gå dit en kväll. Vi rekommenderar även att söka efter vilka de bästa brunchställena är just nu – de brukar listas flitigt i många NY-guider.

Inte helt ovanligt att man varit uppe i Empire State Building för att spana in den magnifika utsikten över New Yorks skyline. Har du redan gjort den men ändå skulle vilja komma upp för utsikten kan du få en annan vinkel från Observation deck i Rockefeller Center. Härifrån kan du istället titta på Empire State Building och från 70:e våningen har du 360 graders vy över staden.

Met Cafe & Martini Bar_NY

För att ta sig runt i New York kan du alltid kolla i reseplaneraren Trip Planner som tillhandhålls av MTA (Metropolitan Transportation Authority) för att få bästa transportsättet.

Tråkigt att konstatera, men ändå en nödvändighet att ta upp är de nya reglerna för inträde i Amerika. Du måste dels komma ihåg att skaffa dig ett inresetillstånd till USA via ESTA samt att ladda batterierna på din telefon, dator och annan elektronisk utrustning. TSA, USAs motsvarighet till Luftfartsverket, har nämligen infört nya regler. Om mobilen eller datorn inte går att starta på grund av att batteriet är urladdat så måste du lämna den ifrån dig. Den nya lagen trädde i kraft den 9 juli och gäller samtlig elektronisk utrustning. Detta beror på ökade terrorhot och man vill kunna försäkra sig om att all utrustning fungerar som den ska.

Annars önskar vi dig en trevlig New York-resa!

NY cars