mellandagarna 2015

3 aktivitetstips till mellandagarna 2015 i Stockholm – teater, fotokonst & IMAX-bio

Mellandagarna kan både vara sköna och avslappnande, men även lite långsamma till och med. Då får man hitta på roliga saker att göra – både för vuxna och barn. Här tipsar vi om några vuxenaktiviteter i Stockholmsområdet för mellandagarna 2015.

Gå på teater – trolleri & humor med Carl-Einar Häckner i Skärvor

Carl-Einar kommer till Södra Teatern för att köra 14 föreställningar av sin enmansshow Skärvor mellan den 26 november till 30 december.

mellandagarna 2015_CEH_08

I Skärvor blandas trolleri, musik, monologer, poesi och massor av humor, framfört på det underfundigt briljanta sätt som bara Carl-Einar Häckner kan! Vi bär alla på något som är ensamt och trasigt, något som har gått sönder för länge sedan, som kan vara svårt att förstå hur och varför det blev så. Det kan vara första kärleken på fritids, första dagen i ett missförstånd, ett förlorat självförtroende eller förlusten av någon som står en nära.

Jag använder mig av mina egna tillkortakommanden och misstag och gör humor av det, för att kunna vända på saker, för att kunna släppa in ljus – Carl-Einar Häckner

Kan vi laga det trasiga? Kan vi laga livet? Det är några av frågorna som Carl-Einar belyser i sin föreställning. Tidningen Göteborgsposten beskriver Carl- Einars föreställning som ”…enastående europeisk varietékonst. /…/ Trollkarlen svävar som en lindansare över scenen. Balanserar, vågar ta risker, och belönas med största möjliga kärlek.”

Sveriges första IMAX & Nordens största biodukar

Passa på att se en bra film i mellandagarna. Ta tillfället i akt att åka till nya Mall of Scandinavia som är Sveriges största galleria där även Sveriges första IMAXbio finns.

mellandagarna 2015_Filmstaden Scandinavia

Filmstaden Scandinavia är Nordens mest moderna biograf med sammanlagt 15 salonger och nästan 2000 biofåtöljer. Salongerna har den senaste ljud- och bildtekniken, vilket borgar för en bra bioupplevelse. Den största salongen är en IMAX-salong där filmduken är välvd, 22 meter bred, 11 meter hög och filmljudet känns i hela kroppen.

You don’t just see an IMAX film; you feel it in your bones.

Dessutom finns en separat VIP-biograf med fyra salonger med 160 exklusiva platser och anslutande restaurang.

mellandagarna 2015 SF i julFilmposter för En underbar Jävla Jul med Robert Gustafsson, AB Svensk Filmindustri, samt för Bond-filmen Spectre med Daniel Craig,

Just i mellandagarna har flera filmer premiär, bland andra En man som heter Ove (25 dec), Joy (25 dec) och barnfilmen Snobben (25 dec).

Julens storfilm JOY är inspirerad av legendariska affärskvinnan Joy Manganos liv, en uppfinnare och entreprenör som startar ett mäktigt familjeföretag och imperium. I huvudrollen ser vi Jennifer Lawrence och i övriga roller ser vi bl a Robert De Niro, Bradley Cooper och Isabella Rossellini.

Även du som ännu inte hunnit se varken den nya Bond-filmen Spectre, En underbar Jävla Jul eller nya Star Wars kan göra det här. Star Wars – the Force Awakens hade bio- och IMAX-premiär den 16 december. Maxat!

Fotokonst Avant- Garde med Guy Bourdin

Mellan den 27 november 2015 – 21 februari 2016 visar Fotografiska en fotoutställning med verk av den legendariske fotografen och målaren Guy Bourdin.

mellandagarna 2015 Avant garde_Guy Bourdin_FotografiskaFoto: Guy Bourdin. 

Med surrealism, bitande humor och ett radikalt nyskapande bildspråk förändrade Guy Bourdin fotografin. Hans arbeten för tidningar och reklamkampanjer bröt mot de estetiska normerna och utmärktes av dramatisk intensitet och perfektionism. Flera generationer fotografer och bildkonstnärer, från Sarah Moon och Märta Thisner till Inez & Vinoodh, har inspirerats av Bourdin. Hans fotografiska arbeten har sprängt modefotografins gränser och positionerat honom inom samtidskonstens kontext.

Det var Guy Bourdin som gav Haute Couture-fotografen Sarah Moon lusten att ta modebilder.

Jag beundrade honom, jag kände honom och jag älskade hur och vem han var, så fri från allt och alla. Han kunde göra så fria associationer mellan bilden och varumärket som han skulle skapa för, brieferna brukade fungera som en trampolin för hans fantasi. Han skapade ett helt nytt sätt att se på mode där fotografen tilläts att uttrycka sina egna känslor – Sarah Moon.

Bourdin blev känd för sina suggestiva berättelser och surrealistiska scener där han förvandlade vardagliga händelser till ovanliga scener som eggade det undermedvetna och satte igång fantasin. Bourdins revolutionära blick satte spår som märks tydligt än idag inom mode- och reklamfotografin. Han gjorde sensation med reklamkampanjer som serien ”Walking Legs” för skodesignern Charles Jourdan.

Bourdin var samtida med Helmut Newton och tillsammans, men från olika estetiska utgångspunkter, gav de modefotografin en helt ny inriktning. Redan med sina första bilder för Vogue Paris 1955 etablerade Guy Bourdin en helt egen och omisskännlig stil.

Avant-Garde innehåller många av Guy Bourdins viktigaste fotografier, målningar, filmer, polaroidbilder, skisser och texter och ger en inblick i denna visionära bildmakares komplexa arbetsprocess och konstnärskap.

Lyx.se önskar trevliga mellandagar med familj och vänner.