Artipelag – där land möter vatten i flera bemärkelser

År 2012 öppnade Artipelag som en dröm som kom i uppfyllelse för grundarna Björn och Lillemor Jakobson som ville skapa en unik mötesplats för konst, kultur, arkitektur och svenskt design i naturskön skärgårdsmiljö. Under de tre första åren har Artipelag blivit en betydande aktör inom konstSverige med flera omtalade utställningar. Årets sommarutställning ”Land möter vatten” har även den naturen och dess konstnärliga uttryck som det centrala temat.

När vi svängar av motorvägen efter ett antal passerade broar ute på Värmdö kommer vi direkt ut på en svängig, lantlig väg bredvid några vildvuxna hagar och skog. Det känns som att vi är helt själva där ute och när vi efter en liten bit kommer fram till Artipelag står byggnaden där själv som en arkitektonisk juvel med vacker utsikt över Baggensfjärden och skogen.

Artipelag_entre

Vi reflekterar senare över att det är skönt att det är så orört här ute att vi fortfarande kan njuta lika mycket av konsten inne som av naturens egen konst utanför. De två gifter ihop sig på ett fint sätt. Människa möter natur. Land möter hav.

Så långt öga och kamera förmådde ville jag förteckna några platser, där land och vatten ännu tillåts mötas i storslagen ensamhet – Sune Jonsson om sin serie Dagar vid Havet (1979-1981)

”Land möter vatten” visar europeisk och amerikansk landskapsfotografi från 1860 till idag.

Utställningen Land Möter Vatten

I denna utställning, där fotografin befinner sig i fokus, är perspektivet på en fundamental nivå genom mötet mellan den fasta materien: jorden, berget och vattnet. Dessa utgör grunden för ett arketypiskt landskap som har fått olika konstnärliga gestaltningar i fotografins utvecklingshistoria.

Artipelag_Peter GalassiPeter Galassi

Med sin omfattande kunskap om europeisk och amerikansk fotografi beskriver konsthistorikern och curatorn Peter Galassi (tidigare chefsintendent vid Museum of Modern Art i New York) med okända och välkända fotografers arbeten, en spännande resa från fotografins barndom vid mitten av 1800-talet till dagens tekniskt avancerade gestaltningar.

För en nykomling i Sverige är den eviga förtrollningen mellan land och vatten den mest fascinerande aspekten av det svenska landskapet. Där det finns vatten finns det land: otaliga öar, halvöar, näs och landtungor. Där det finns land finns det vatten: älvar, bäckar, vattenfall, sjöar. Genom hela sin historia har fotografin försökt fånga denna kraft och dokumentera dess variationsrikedom, från storslagen och skrämmande styrka till absolut stillhet och närande ro. – Peter Galassi

I utställningen visas drygt 300 verk, varav de äldsta är från 1860-talet.

Artipelag_Land möter vatten_Carleton E Watkins, Pinyac, Vernal Fall, 300 ft, Yosemite, 1861 AlbuminsilverfotografiUtställningens äldsta foto. Taget av den amerikanske fotografen Carleton E. Watkins år 1861 vid Pinyac, Vernal Fall, 300 ft, Yosemite, Albuminsilverfotografi.

Artipelag_Watkins_serie

Bland de 40 konstnärerna finns bl a Andreas Gursky, Stuart Klipper, Ann Christine Eek, Lois Conner, Sune Jonsson och Olafur Eliasson.

Artipelag_utställningen_Land möter vatten

Riita Östberg är nytillträdd VD sedan början på maj och Lyx.se får en privat pratstund med Riita som stolt visar runt på hennes nya arbetsplats.

Artipelag_Riita ÖStberg_700Riita Östberg, VD Artipelag, på väg upp.

Riita berättar om varför makarna Jakobson ville skapa en plats som Artipelag och dess utveckling. Artipelag är först och främst en plats där konst möter natur och ett ställe som blandar upplevelser av olika slag – unik konst, god mat, kreativa arbetsmöten och skogspromenader på vackra naturstigar som leder genom skogsterräng, ängsmark och på klippor.

Artipelag_land meets water_damernasArtipelag har imponerande utrymmen, både ute och inne. Till och med toaletterna imponerar.

Det är framför allt verksamheten för företag och grupper där Riita Östberg ser stor utvecklingspotential.

Jag har både arbetat med och besökt många unika mötesanläggningar, men aldrig sett något som liknar Artipelag. Det finns kvalitet i minsta detalj, i all design, i servicen och upplevelsen – Riita Östberg

Förutom kulturella aktiviteter finns två restauranger med uteservering, en designbutik samt en så kallad artbox med plats för 1 000 personer lämpad för events, teater, konstinstallationer och TV-produktioner.

Artipelag_a la carte restaurangA la carte

Galleri för första gången

För första gången ska Artipelag även agera galleri där delar av den aktuella fotoutställningen ”Land möter vatten” är till salu. Fotografen Stuart Klipper har fotograferat flera närliggande miljöer på Värmdö i Stockholms skärgård – Myttingeviken, Saxarfjärden, Bullerö, Norrängsträsket och Baggensfjärden är några. Dessa verk är den enda delen av utställningen som är utsatt för direkt solljus och samsas med naturen och arkitekturen på Artipelag. Under utställningsperioden kommer dessa fotografier att säljas i en upplaga om tre per motiv.

Artipelag_land meets water_hall 2

Utställningen ”Land möter vatten” håller på till 27 september 2015.

Artipelag_Jacobson_700

Konstmuseet Artipelag är beläget på Hålludden som ligger på Värmdö, ca 20 minuter från centrala Stockholm. Artipelag är ritat av den framlidne arkitekten Johan Nyrén, på uppdrag av grundarna av familjeföretaget BabyBjörn AB, Björn och Lillemor Jakobson.

Artipelag_Björn och Lillemor Jakobson_Grundare

Fler fotograferier från Artipelag…

Foto överst: Jim Bengston, Kålstangen, Portør i Norge, 1992, digital pigmentutskrift.