Zacapa – världens bästa rom från Guatemala

Nyårsafton är en perfekt kväll att unna sig det lilla extra. Våga växla upp och pendla mellan champagne och smakfulla nyårscocktails baserade på lyxiga Ron Zacapa 23. Björnstierne berättar hur han upplever Zacapas olika romsorter och vi bjuder även på några goda drinkrecept signerade proffsbartenders. Vill du åt Zacapas Limitada från i år så är det hög tid att slå till – de finns bara i ett fåtal på svenska marknaden.

Zacapa rom från Guatemala anses vara en av världens finaste. Det tropiska klimatet och den bördiga vulkaniska jorden ger sockerrör av högsta kvalitet och, olikt de flesta rom som använder melass, tillverkas Zacapa av juicen som kommer ur den första pressningen av sockerrören, eller så kallad ”virgin sugar cane honey”, vilket bidrar till dess unika smak.

Sockerrör

Eftersom romen lagras och blandas i sval bergsluft, i ”huset ovan molnen” på 2300 meter ovanför havsytan, får romen lång tid att vila och utveckla sin speciella karaktär. Elegant och smakrik.

Cocktail Zacapa

Zacapa använder sig av en unik process, kallad ”Sistema Solera” som baseras på ett gammalt spanskt sätt att lagra sherry, där rom av olika åldrar blandas i en serie fat som tidigare innehållit Amerikansk whisky, söt sherry respektive Pedro Ximenez-viner för att ge extra smak från träet innan buteljering. Master Blender Lorena Vasquez ser hantverksmässigt över denna process med passion och tillgivenhet.

Lorena Vasquez_Zacapa

På Zacapa 23 years ser vi en ”white nun orchid”, en orkidé från Guatemala, som är en av världens mest sällsynta blommor.  Flaskorna pryds dessutom av ett handvävt band av torkade palmlöv.

Zacapa limitada 2014

Petate-bandet härstammar från Mayafolket och tillverkas för Zacapa av den lokala kvinnliga befolkningen.

Petate-bandet på Zacapa-flaskan är en viktig symbol för oss. Den symboliserar inte bara hantverket som läggs i en flaska rom, utan också den viktiga länken till vårt historiska arv i Guatemala.

I början på november släpptes Zacapa Limitada 2014 på Systembolaget och finns endast i begränsad upplaga. Ca 700 flaskor kom till Sverige och frågan är om det vid det här laget finns några kvar på Systembolaget.

Zacapa Tastingnotes

Lyx.se fick smaka på Zacapas fatlagrade rom en kall novemberdag och var de första i Skandinavien med att smaka på Zacapa Limitada 2014. Nedan följer Björnstiernes tastingnotes.

Zacapa tastng

Zacapa XO

Den första typen av ekfat som användes är robusta amerikanska whiskey-fat, därefter delikata Sherry-fat andra och de sista av franska ekfat som tidigare använts för Cognac. XO:n är en mörk rom med intensiva toner av torkad frukt (fikon), choklad och härlig avdrag av kola. Smaken är mjuk och fyllig med drag av fikon, kola, choklad och nötter och vit choklad. Otroligt längd. Snygg till en chokladtryffel smaksatt med apelsin och chili till en cigarr i form av AVO XO från Dominikanska Republiken.

Zacapa XO

Zacapa 23YRS

Fin Mahogny-färg. Här har vi en mer intensiv doft. Aromen är söt med drag av honung, karamell, fudge, kakao, vanilj & kaffe. Smaken är otroligt välbalanserad! Smaken är söt med tydliga drag av torkad frukt (dadlar & fikon), lönnsirap och vanilj. Hela upplevelsen klingar ut i vackra dagar av paranötter, hasselnötter & karamelliserade drag av ananas & ingefära! Underbar till en chokladtryffel med ananas coulis! I den andra handen? En H. Upmann Sir Winston från Kuba.

Zacapa Reserva Limitada 2014

Härligt rik och komplex, med en viskositet som är rik på honung, typiskt för riktigt fin gammal rom. Ett stort djup med torkad frukt (aprikoser), vilket leder smaken in till en intensiv kärna av ek, hasselnötter, läder och tobak med inslag av kaffe och vanilj, balanseras av en kryddig touch av kanel och ingefära i finalen: utan tvekan en rom av världsklass! Underbar till en riktigt komplex cigarr: Pratigas Lusitanias från Kuba & en liten chokladtryffel smaksatt med lite havssalt.

Zacapa_glas

Chokladtryffel med Zacapa

Vi fick möjlighet att baka tillsammans med Pierre Ekelöf, konditor Svenska Kocklandslaget 2014. Pierre hade innan fått i uppdrag att ta fram bakverk som passar tillsammans med Zacapa och hans resultat blev ett par utsökta praliner smaksatta med just Zacapa-rom. Så klart vill vi ge dessa recept vidare även till dig. Något att lägga energi på inför dessertdelen av julmatsbuffén kommande helgdagar.

Caramélia & Zacapa

Caramélia & Zacapa rom

Guanaja Tryffel

Finaste chokladtryffel rullad i kakao.

Guanaja Tryffel

Zacapa-baserade cocktails till nyår

Även om de flesta romälskare gärna dricker sin rom av denna klass helt utan så kallade störande moment eller på sin höjd med ett par isbitar, bjuder vi här på nyårscocktails baserad på Ron Zacapa 23 och skapade av bartenders som deltog i världens största, och bland bartenders mest erkända, bartendertävling Diageo World Class 2014.

The Monkey Business – skapad av George Kaponis från välkända köttrestaurangen AG

5cl Ron Zacapa 23

1cl friterad banan-sirap

3 droppar kanelbitters

En halv barsked med ingefärsjuice

Blanda och servera med is.

Rom_Zacapa_drink_Monkey Business

Sweater Weather – skapad av Jens Dahlberg från kvarterskrogen Kommendören.

3cl Ron Zacapa 23

2cl citronjuice

1cl råsockerlag

1cl Pimentodram

Skaka alla ingredienser och häll upp i valfritt passande glas.

Rom_Zacapa_cocktail_Sweater Weather

Skål för det nya året!