Inspiration för ditt julbord – Jonas Lagerström i samarbete med Zacapa

Julbord skapat av Jonas Lagerström i samarbete med Zacapa.

Har du planeringen klar för årets jullunch eller –middag? Är du säker? Lyx.se hade förmånen att få smaka på ett modernt julbord, skapat av Jonas Lagerström från Svenska Kocklandslaget, och inspirerad av smakerna i Zacapa, en av världens mest exklusiva romsorter, som vi berättade om tidigare i veckan. Julbordet skedde i samband med lanseringen av 2014 års utgåva av Ron Zacapa Reserva Limitada och intogs mycket riktigt tillsammans med den ytterst ädla dryck, som fått ge smak till flera av rätterna. Ta del av unika och uppdaterade recept på några av våra mest älskade klassiker, framtagna exklusivt för detta tillfälle. Smaklig måltid!

Två av kvällens huvudpersoner: kocklandslagets Jonas Lagerström med en flaska Ron Zacapa Reserva Limitada 2014.

Två av kvällens huvudpersoner: kocklandslagets Jonas Lagerström med en flaska Ron Zacapa Reserva Limitada 2014.

Julbord – matigt

Inlagd Zacapasill

600g inläggnings sill eller salt sill

1 morot

4stk kryddnejlika

3stk lagerblad

1dl socker

1dl ättika

3msk vitvinsvinäger

2dl vatten

1stk rödlök

dill

färsk citron

Zacapa

  • En magisk smaksensation, som inbjuder till både andra och tredje påfyllning.
  • Koka socker, vatten, ättika, vinäger, morot och kryddor i 5-10 min. Tillsätt lök och dill. Låt svalna och tillsätt Zacapa. Ställ och bli kylskåpskall.
  • Skär sillen i bitar, och hyvla citronskalet. Blanda lagen med sill, dill och citronskal. Servera.
  • Jonas tipsar om vikten av att blanda i citronen i ett sent skede, för att få den rätta, fräscha syran. Låt sillen stå och dra utan citron.

 

Janssons Frestelse

1kg fast potatis

150g ansjovis

3dl grädde

salt

svartpeppar

panko

50g smör

  • Skär potatis och ansjovis i bitar. Koka upp grädde och reducera i några minuter. Tillsätt smör och blanda allt.
  • Smaka upp och baka av på 180 grader i 20 minuter.
  • Tillsätt panko och baka av ytterligare 15 minuter på 220 grader.

 

Julbord skinka och gravlax

Idel läckerheter: Zacapa-sill, skinka, gravad lax med sås och fläskkorv med rödkål. I bakgrunden skymtar Janssons frestelse.

Julskinka

2L vatten

130g salt

6lagerblad

1citron

2-2,5kg julskinka.

  • Rimma skinkan i lagen i 8-10 timmar.
  • Torka av och vaccumera, och kör i cirkulator på 65 grader i ca 4-5 timmar. Eller eventuellt i ugn till innertemperatur 65 grader.
  • Låt svalna i kyl

 

100g grov dijonsenap

100g västervik honungssenap

100g panko / ströbröd

  • Blanda och bre på toppen av skinka. Baka av på 200grader i 20minuter.

 

Gravad lax

1 sida lax

100g salt

80g socker

Dill

  • Blanda salt och socker, strö på fisken och låt ligga i 1,5-2 timmar. Skölj av och blanda med dillen.
  • Skiva i sashimi-skivor

 

Rödkål med smak av gran, öl och Zacapa

½ rödkål

1,5dl mörk sirap

1msk granolja

33cl öl

2dl vatten

salt

8cl Zacapa

  • Komplex smak från granolja, öl och Zacapa. Ett underbart tillbehör!
  • Strimla kålen och koka med allt utom Zacapan i ca 40 minuter. Smaka upp med romen och värm försiktigt.

 

Fläskkorv med korngryn och salvia

1kg fläskfärs

60g salt

100g korngryn, kokta.

Salvia

1 citron

2dl grädde

  • Blanda alla ingredienser, hacka salvia och riv citronskal och blanda i. Fyll i gristarm.
  • Låt korven vila i kylen över natten. Rök den sedan lätt i rökskåp eller med spån i ugn.
  • Baka i ugnen på 65 grader ca 1 timme.
  • Låt vila och stek sedan försiktigt i smör.

 

Julbord – sött

Julbord chokladkräm med zacapa och citrontartelette.

För den sötsugne: chokladkräm med Zacapa och isärtagen citrontarte.

Chokladkräm med Zacapa

200g manjari choklad

2,5dl grädde

2ägg

1dl socker

5cl Zacapa

  • Så god! Med djup smak, någonstans mellan mörk choklad och mjölkchoklad, och en touch av alkohol.
  • Värm grädde, blanda med chokladen till en homogen ganache. Vispa ägg och socker och vänd ner
  • När smeten har kallnat, blanda i Zacapa. Lägg i sprits och vila i kyl över natten. Spritsa i formar.

 

Isärplockad citrontarte

Citronkräm:

1/2dl citronjuice

1/2dl socker

1dl äggula

1dl kondenserad mjölk

1msk maizena.

  • Koka allt i 3 minuter. Låt kallna.

Kaksmulor:

1dl vetemjöl

1dl socker

1dl smör

Salt

  • Blanda allt och baka av på 200 grader i 15-20 min. Hacka över citronkrämen.

.

LYCKA TILL, hälsar Jonas Lagerström.

Svenska Kocklandslaget tog för övrigt silver – slagna med en ynka poäng –  i prestigefyllda VM i Matlagning 2014, som hölls i Luxemburg i slutet av november.

Julbord Zacapa tryfflar

En värdig avslutning på en utsökt måltid: lyxig avec och härligt dekadenta chokladtryfflar med Zacapa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *