Categories
Lyx Testar Mat & Restauranger

Lyx.se testar: restaurang YOLO lyfter Djursholms Torg

I augusti 2014 öppnade en ny kvarterskrog på torget i Stockholmsförorten Djursholm. Stjärnkocken Jonas Lundgren och Sarah Korduner Izosimov står bakom konceptet YOLO som vi kommit att uppskatta mer och mer under de senaste månaderna.

YOLO är kort för “You Only Live Once” som uppmanar till att njuta av livet och att unna sig. Restaurang Yolo vill anamma detta och har därför skapat en avslappnad restaurang där man verkligen kan unna sig mat av hög kaliber utan att vara för pretentiös. Yolos meny har en grund i det svenska med inslag av andra länders spännande smaker.

Vi trivs i restaurangens behagliga miljö och blir glada av de igenkännande hälsningsfraserna som kommer när vi dyker ner för en middag med vänner mitt i veckan, eller med familjen under helgen. Just det man vill ha hos en kvarterskrog finns här – närheten, litenheten, igenkännandet, gemytlig stämning och så klart blandat med god mat. Man har lyckats skapa en hemma-hos-känsla som i kombination med en trevlig meny blir ett uppskattat koncept både för Djursholmsbor och för de som åker dit utifrån.

På restaurangen finns ett 40-tal platser. I den förhållandevis lilla lokalen blandas vanliga bord, långa soffor och öppen planlösning med barplatser för maximal insyn i köket där kockarna tillreder och lägger upp maten framför ögonen på dig. Inredningen innehåller bokhylla med roliga inredningsaccessoarer, griffeltavla för små meddelanden och information om extra rätter, marockanskt kakel, Sarfattilampa från Flos och en stilren öppen spis. Eklektisk stil med en portion humor i en mysigt belyst rum med varma toner.

Yolo_Macarons_Amuse BoucheAmuse Bouche i form av små macarons som smälter i munnen. Varierar i smak från besök till besök – den med anklever är en favorit. 

Måltiden börjar alltid med en amuse bouche som huset väljer och som dyker upp lagom tills man lagt beställningen på vad man önskar äta för kvällen. Rätternas innehåll är alla vackert upplagda på olika tallrikslösningar som varierar från en trädbräda, till en vackert svängd skål, ett stilrent fat eller en rå sten. Vissa elegant sirliga och vissa mer rustika. Behagligt för både öga och gom i härliga smakkombinationer och snyggt hantverk.

Yolo_fläsktacos i köketTacos fylld av soyaglacerad fläsksida med en smakrik salsa. 

Yolo_fläsktacos

En förrätt som verkar bestå på grund av dess populäritet är de delikata tacosen i miniformat. Innehållet varierar – vi har provat med både räkor och kött i – och vi gillar det krispiga brödet i kombination med en smakrik Asieninspirerad sås.

Yolo_räktacos_förrättVarianten med räkor

Taco-förrätten kan man äta hur många gånger som helst utan att tröttna. Som min käre bror hade sagt: ”Det fullkomligt sjunger i gomseglet”.

Yolo_fisk_uppläggning

Yolo_fisk med morrot

Vi har även smakat rätter som friterad bläckfisk från Smögen med rostad vitlökskräm och rostad lime, regnbågslax bakad i fänkålsjuice med smörbräserad blomkål, forellrom & rädisa samt kalv & kalvbräss med variation på morot och Västerbotten.

Kalv & KalvbrässKalv och friterad kalvbräss

Till efterrätt kan man välja deras signaturdessert, You Only Live Once, som är som en lyxigare variant på glassbomb med kolasås, glass, grädde, bär, kaksmulor, marränger…. Fast nästa gång vi går dit lockar efterrätten som innehåller salt karamellmousse med mjölkchokladglace, hasselnötsglass och aprikos.

Yolo_efterrättDet är svårt att välja mellan efterrätterna – alla är goda och har sin charm.

Yolo_efterrätt_friterad ost med hjortorn och persiljaFriterad ost med hjortron och krispig persilja.

Jonas Lundgrens meritförteckning inkluderar silvermedalj i kock-VM Bocuse d’Or, kock på Pierre Gagnaire i Paris, amerikanska stjärnkrogarna French Laundry och Per Se samt krögare på restaurang Jonas, en fine dining-krog i Stockholm som stängde under våren 2014. Nu är han kreativ ledare och delägare på Yolo tillsammans med Sarah Korduner Izosimov som är VD. Vi ser tyvärr Jonas för lite på Yolo, något man gärna vill som gäst, men han verkar ha många andra engagemang utomlands samt i TV-rutan. Dock imponeras vi av att de andra kockarna på Yolo, trots fullbokad lokal, tar sig tid att prata med gästerna och även bära ut maten. Det är kökscheferna Danny Falkeman och Jonas Lagerström som sköter det dagliga arbetet och som varje kväll möter oss med engagemang och kunskap.

Yolo_kockar_Danny FalkemanKoncentrerade kockar lägger varsam hand vid uppläggning av rätterna.

Att maten är god är mer självklart och något vi förväntar oss vid det här laget av kockar av den här kalibern, erfarenhet och renommé – det speciella ligger i kombinationen att få tillgång till denna vardagslyx, kvalitet och stämning på en liten kvarterskrog på lilla, för övrigt ganska gråtråkiga, torget utanför stadens gränser. Det är det som är mest uppskattat och sätter extra guldkant på konceptet. Och på gästernas tillvaro.

Yolo_uteserveringSom vi har längtat – uteserveringen öppnar för säsongen

Mer bildinspiration…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *