Svenska tomater

Tomatmat – svensk sommar med svenska tomater

Sverige blommar ut under detta halvår – både människor och växter. Sommaren är på antågande och dagarna blir längre. Vi plockar ut grillen, sätter oss på altanen och njuter av allehanda sommarmat. Nu är de svenskodlade frukterna och grönsakernas tid. Tomaternas högtid. Vi tipsar om goda tomater och får inspiration både från kocken Malin Söderström och smakexperten Mischa Billing.

Många dofter kommer fram nu när naturen blommar. När häggen blommor, fåglarna kvittrar och fjärilar och bin börjar surra omkring. Tänk den där doften man får när man gnuggar fingrarna mot tomatplantans stjälk och blad. Och solen vill inte gå ner. Svensk sommar.

Kvisttomater_Svenska_olika mognad_Svenska tomater

Skillnaden på en tomat och en tomat

Tomater är en våra vanligaste ingredienser i sallader och maträtter. I Sverige äter vi hela 120 ton tomater per år. Alltså ca 11 kg per person och år. Och nu för tiden finns det hela 100 sorters tomater i Sverige. På flera håll i landet kan man få gå in hos den lokala tomatodlaren och plockar sina egna närodlade tomater och ute i handeln har det hänt mycket de senaste fem åren. Konsumenterna har upptäckt att det finns skillnad på tomater och utbudet i handeln har ökat. Vi vill äta alltmer grönsaker och då är tomat en viktig basvara. Eftersom ursprung blir allt viktigare för svenska konsumenter finns numera ursprungsmärkning Från Sverige, som gör det enklare för oss att finna de svenska råvarorna i handeln.

Tomater som godis_Svenska tomater    Små söta aromatiska tomater kan man äta som godis.

Smaken är det tomatodlare jobbar med och den påverkas av en rad faktorer. Hur en tomat smakar påverkas av vilken sorts tomat det är, i vilken jord den vuxit, vilken mängd vatten den fått, hur mycket naturligt ljus som nått plantan och temperaturen i växthuset. Dessutom när tomaterna skördas och hur mogna de är när de plockas. Efter det påverkas den också av hur den förvaras. 12-14 grader är bäst för tomaten, vilket betyder att den inte ska stoppas in i kylskåp.

Inlagda gröna tomater_Svenska tomater_Svenska tomaterInlagda gröna tomater.

Tomatsmak med Mischa Billing

Smakexperten och lektor i måltidskunskap Mischa Billing berättar om sina smakupptäckter kring svenskodlade tomater. Framförallt är smakupplevelsen viktig, frånsett allt det tekniska kring tomaten. I ett smaktest som Mischa genomförde fick pärltomaten Angelle vara utgångspunkt. Vad skiljer då de olika tomater åt i smak och vad kan de användas bäst till i din matlagning? Efter ett test av 35 tomater var det några som utmärkte sig vad gäller textur, syrlighet, friskhet, beska, sötma, mognad, aromer och intryck.

Tomawak_Svenska tomater_Svenska tomater

Stora Tomawak, beskriver Mischa Billing, är lite som att äta ett äpple. Den har köttig textur, är vacker och god att skiva till en carpaccio tillsammans med olivolja, nötig ruccola, tunna skivor parmesan, salt och peppar.

Svenska tomater_gröna_Svenska tomater

Den lilla gula körsbärstomaten Lemonade är skir som en vindruva och mest annorlunda för att den smakar av mogen citrus samt liten beska som en grapefrukt. Syrlig och uppfriskande, perfekt att lyfta friskheten till ugnsbakad fisk.

Amarillo har en annan knorr med smaka av aprikos i kombination med sin friska tomatsmak. Caprese med mozzarella, basilika, olivolja, salt och peppar blir bra med just Amarillo.

Tomatoberry är hjärtformad med mjuk och söt smak. Friskheten i denna påminner om friskheten i röda bär som t ex hallon. Mischa rekommenderar denna på kavring med gott smör och flingsalt.

Tomaten som huvudperson

Misch Billings generella rekommendation kring tomater och smaker är att låta tomaten vara huvudperson.

Smaken, upplevelsen och vad du kan göra av en tomat beror mycket på var i mognadsprocessen tomaten befinner sig i. Ju yngre desto färskare och skarpare smak och desto mer mogen desto sötare och rundare smak – Mischa Billing, smakexpert

Mischa tycker att man med de goda tomaterna ska göra rätter där tomaten i sig får vara framträdande, så som carpaccio, gazpacho eller bruschetta samt att använda kryddor, men inte dölja smaken med t ex färskskuren lök.

Tomatmat av Malin Söderström

Malin Söderström är en av landets mest kända kvinnliga kockar och är kökschef i restaurangen på Moderna Museet i Stockholm där maten kännetecknas av klassiska smaker med moderna inslag och fräschör. Hon är dessutom en flitigt förekommande kock i TV4 och har givit ut kokböcker som t ex Mmm Malins Mat och Kära Små Söta samt Smårätter. Hon är en av få kvinnor som ingått i Svenska Kocklandslaget.

Malin Söderström_Svenska tomater

Här nedan följer några trevliga tomatrecept à la Malin Söderström.

Tomatflarn med sardellcréme (10 port)

Tomatflarn med sardellcreme_Svenska tomater
400 g kavlad smördeg
500 g svenska tomater, Proudesse
2 klyftor vitlök
10 sardellfiléer
10-20 små fasta tomater, ex sorterna Sungreen och SW0946TF
3 msk friterad kapris
Några kvistar färsk dill
Salt och peppar

Gör så här: Skär smördegen i 10 rektangulära bitar, lägg på bakplåtspapper och ställ kallt i några minuter, innan den bakas gyllenbrun under press på 180 grader.
Skölj tomaterna och dela i grova bitar, rosta i ugnen i 220 grader i ca 15 minuter med tunt skivad vitlök, salt och peppar från kvarnen. Lägg i sil och låt vätskan rinna av (kom ihåg att spara vätskan). Mixa tomaterna med sardellerna. Smaka av med salt och peppar. Fritera kapris i olja i en panna och lägg för att rinna av på papper. Bred ett rejält lager av tomatröran på smördegsflarnen. Skölj de små tomaterna och skiva så tunt det går. Lägg både gröna och röda tomater ovanpå flarnet. Servera på tallrik och toppa med färsk dill och friterad kapris.

Sockersaltad tomatsoppa (10 små port)

Tomatsoppa_Svenska tomater
2 kg tomater, blanda gärna olika sorter av saftiga och aromatiska
2 vitlöksklyftor
1,5 msk ekologiskt rårörsocker
1,5 tsk salt
3 msk olivolja
1 tsk repad timjan
1 msk chipotlepasta
1 chilifrukt

Gör så här: Skölj tomaterna och skär i grova bitar, lägg i en skål och smaka av med salt och socker. Riv vitlöken och blanda med olivolja, timjan samt chipotlepastan. Rör ner allt med tomaterna. Ställ kall att vila över natten. Mixa soppan slät och smaka av med salt, socker och valfri mängd av chilifrukten beroende på hur stark soppa du vill ha. Servera i mindre skålar och ringla några droppar olivolja över. Servera gärna med rostat bondbröd som knids med en vitlöksklyfta och mosa in en halvbakad körsbärstomat.

Tomatmarmelad till din ostbricka

Tomatmarmelad med ost_Malin Söderström_Svenska tomater
2 ekologiska citroner
2 dl ekologiskt rårörsocker
2 dl vatten
1 kg skållade tomater
750 g syltsocker
2 msk riven färsk ingefära

Gör så här: Tvätta citronerna väl, skiva mycket tunt och sedan i mindre bitar. Koka upp citronen med rårörsockret och vattnet. Låt puttra i 30 minuter, fyll eventuellt på med lite mer vatten. Citronerna ska vara riktigt mjuka. Dela tomaterna och gröp ur kärnhusen. Lägg ner tomaterna i citronen och rör ner syltsocker och låt sakta koka upp. Låt koka i 3 minuter, rör ned ingefäran och ge ett uppkok innan marmeladen fylls upp i väl rengjorda burkar. Servera med valfria ostar.

Svenska tomater_skåp