Lakritsfestivalen 2015

Lakrits – smaksättaren som fått en egen festival

Lakritsfestivalen är världens största lakritsfest och går av stapeln nu till helgen, den 21-22 mars 2015 på Annexet vid Ericsson Globe i Stockholm. Inför festivalen har vi provat en hel meny som förhöjs av lakrits som smaksättare. Tuija Räsänen, initiativtagare till Lakritsfestivalen, samt Anette Jonsson, marknadsansvarig, berättar med passion om favoritkryddan i livet.

Förutom att vara initiativtagare till den alltmer populära Lakritsfestivalen, driver även Tuija Räsänen en egen choklad- och lakritsbutik, både på nätet och på St Eriksgatan i Stockholm.

Lakritsfestivalen 2015 Tuija Räsänen_LakritsfestivalenTuija Räsänen är lakritsexpert och håller även lakritsprovningar.

Lakrits utvinns från lakritsrot (Glycyrrhiza glabra) som växer naturligt i delar av södra Europa samt i östra Asien. Roten kokas och sedan dras vattnet ur för att få ren lakrits. För att få fram 400 kg lakritsmassa går det åt drygt fyra ton rötter. Den rena lakritsmassan används sedan till att göra allehanda välsmakande produkter.

Lakritsrot har använts genom tiderna inte bara till godis utan även i mat, som tuggtobak, i likör samt i mediciner för att till exempel ta bort bitterhet.

Lakritsfestivalen 2015 Lakritsrot_700

Lakrits har lång eftersmak, faktiskt hela fem gånger längre än choklad. I mat har lakrits en smakförbättrande effekt utan att lakritssmaken ens behöver anas. Bittra smaker tonas ner och smakerna binds samman.

Lakritsfestivalen 2015 LakritsmacaronsLäckra lakritsmacarons

Lakrits är enormt populärt i Sverige samt i andra nordiska länder och vi svenskar konsumerar tonvis med lakrits i olika former varje år. I matlagning används lakrits för att både ta bort icke önskvärd smak eller framhäva och lyfta fram andra.

Många har köpt hem lakritspulver men vet inte vad de ska göra med det. I år ska vi ge dem ännu fler tips och idéer på festivalen – Lakritsfestivalens arrangör Tuija Räsänen.

Lakritsfestivalen har arrangerats sedan 2009 och har varje år en ny festivalkock. 2015 års festivalkockar heter Gunnar Frykfors och Douglas Spiik och har båda lång erfarenhet av att använda lakrits som krydda i matlagningen.

Lakritsfestivalen 2015 Lakritsfestivalen_Festivalkockar 2015_Douglas Spiik_Gunnar Frykfors

Gunnar Frykfors är kock, matentreprenör och grundaren av Rent a Chef. Douglas Spiik är kock, matkreatör och även han frontfigur på Rent a Chef. Med sina molekylärgastonomiska kunskaper och internationella utmärkelser blir Douglas Spiik ofta beskriven som en svensk Heston Blumenthal.

Vi ser särskilt fram emot att se på när Douglas bakar lakritsmaränger med hjälp av flytande kväve på festivalscenen – Tuija Räsanen

För många festivalbesökare har kockarnas lakritsskapelser blivit en viktig del av festivalupplevelsen. Nu inför det sjunde festivalåret har två kockar för första gången fått dela på uppdraget. Gunnar och Douglas har skapat en trerättersmeny som kan avnjutas vid bordsbokning på festivalen. De båda kommer också att hålla matlagningskurser ute på mässan.

Lakritsfestivalen 2015 Lakritsfestivalen_Festivalkockar_700

De tre rätterna är framtagna för att kunna servera 2000-3000 personer och har alla gemensamt att de har någon form av lakrits i sig:

Skummig hummersoppa med fänkål smaksatt med lakrits inleder trerättersmenyn och Fondbergs vinexpert Thomas Östlund rekommenderar det sydafrikanska vinet Bellingham Ancient Earth Chenin Blanc till soppan.

Lakritsfestivalen 2015 Hummersoppa_Lakritsfestivalen_700

Till huvudrätt serveras citrongravad torsk med tillbehören komprimerad gurka och morot, gurk- och morotsskum, riven lakrits och långpeppargelé samt olika skott. Till denna rätt rekommenderas Villa Maria Private Bin Riesling från Nya Zeeland.

Lakritsfestivalen 2015 Citrongravad torsk_Lakritsfestivalen_700

Den bakade chokladen med lakritsmaräng fullbordar årets trerättersmeny.  Efterrätten matchas med det spanska dessertvinet Dulce Monastrell. Chokladbakelsen pudras med vit choklad och dekoreras med buskkrasse, kaffecréme, lakritsmaräng och Lilla Lena-krydda.

Lakritsfestivalen 2015 Chokladbakelse_Lakritsfestivalen_700

För att du ska kunna upptäcka hur man kan använda lakrits i matlagningen hemma finner du här recepten för ovan festivalrätter – förrätt, huvudrätt och efterrätt.

Saltlakritssås bortom denna värld

På vår väg till kunskap om lakrits har vi även stött på en nykomling på lakritsmarknaden, nämligen Calle och Såserna. En god nyhet som vi gärna delar med oss.

I detta sammanhang väljer vi att lyfta fram den utomordentligt goda saltlakritssåsen som tillsammans med enkel vaniljglass blir den godaste desserten du smakat på länge. Alla Calles såser är bokstavligen försvinnande goda.

Lakritsfestivalen 2015 Calles saltlakritssås över glass_700

Trevlig förpackning också, vilket gör dem ytterst lämpliga att ta med som gå-bort-present vid nästa middagstillställning. Ett gott tips!

Lakritsfestivalen 2015 Calle & Saltlakritssåsen_700