kvibille ostbricka

Uppdatera din ostbricka och få ett godare glöggmingel

Om ett par veckor är det 1:a Advent; det första ljuset ska tändas, adventsstjärnan ska sättas upp och glögginbjudningarna börjar ramla in. December närmar sig med stormsteg och det är hög tid att börja förbereda det första julstöket.
Många är redan i full gång med planeringen av mat och tilltugg för glöggfesten, julbordet och nyårsbuffén. Själv har jag precis avsmakat Kvibilles nyaste läckerheter; vällagrade och smakrika hårdostar som passar perfekt för julens ostbricka.

kvibille ostbrickaOstarna, som tillverkas av svensk mjölk, kommer i fyra olika smakvarianter; Kvibille Cheddar®, Kvibille Präst®, Kvibille Grevé® och Kvibille Herrgård®. Alla ostarna har en angenämt kraftig och fyllig smak och hemligheten ligger i den extra långa lagringstiden, ostarna har nämligen fått utveckla sin smak och karaktär under hela 18 månader.

Efter 18 månader har tillräckligt mycket vätska avdunstat och smakerna har koncentrerats. En bra mängd smakbärande saltkristaller har bildats och osten har blivit fetare och fått en längre eftersmak.
Min personliga favorit är den fantastiska Cheddarosten med brända toner, god sälta, frisk syra och lång eftersmak. Underbar att servera med ett glas portvin.

”Ost är som bäst vid 18 månader då den är lagom stark och alla smakerna har gift sig”
säger Roland Persson, som bland annat vunnit Årets Kock och kommit sexa i ostvärldsmästerskapet i Lyon.

För glöggminglet är det både enklast och godast att servera ostarna som de är och imponera med tillbehör som lyfter smaken hos varje ost. Här nedan är några förslag som passar bra både till ostarna, glöggen och pepparkakorna.

kvibille ostbricka_2

UGNSBAKADE FIKON MED KRYDDHONUNG | 4 st.
Smakrika julfikon är perfekta tillbehör för fylliga hårdostar.

4 färska fikon
1 msk smör
1 msk honung
1/2 krm malen kanel
1 tsk rivet apelsinskal

Sätt ugnen på 175°. Skär ett kryss i fikonen men inte helt igenom. Ställ dem på ett ugnssäkert fat. Lägg en klick smör i varje fikon. Rör ihop honung, kanel, apelsinskal och timjan. Ringla det över fikonen. Toppa med pumpakärnor och lite flingsalt. Baka dem i mitten av ugnen 8–10 min och låt svalna. Passar utmärkt till den lite söta och nötiga Grevéosten.

PLOMMONKOMPOTT MED INGEFÄRA | 4–6 portioner.
Ljuvlig kompott som passar vid många av julens högtider.

8 gula plommon
15 g smör
3/4 dl råsocker
rivet skal av 1/2 citron
1 msk pressad citronsaft
1/2 msk riven färsk ingefära
1 krm salt

Tvätta plommonen, dela i kvartar och ta bort kärnan. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, citronskal, citronsaft, ingefära, salt och plommon. Koka varsamt tills plommonen är mjuka. Låt kallna och häll upp kompotten i en tättomslutande burk. Håller i kylen minst 10 dagar. Servera kompotten till den kraftiga Herrgårdsosten med lång eftersmak. 

Recepten kommer från arla.se.

Tänk på att servera osten vältempererad, ta fram den ett tag innan den ska serveras.

Jeanette Rattfeldt har en bakgrund från inredning, reklam, webb och kommunikation – både som designer, strateg, kreativ ledare och flera år som konsult. 2001 initierade Jeanette homestaging i Sverige och idag jobbar hon som inredningskonsult och konceptutvecklare. På lyx.se skriver Jeanette om allt hon brinner för, gärna där hon samtidigt kan bidra med sin expertis.