Julbord i skärgårdsidyllen: Fredriksborg Hotell & Restaurang

När Fredriksborg Hotell & Restaurang öppnade i somras blev det snabbt ett populärt tillhåll för skärgårdsbor och båtfolk. För fulla bord har det serverats á la carte i matsalarna, bjudits på fika i orangeriet och brunch på helgerna. Nu dukar Fredriksborg även upp ett dignande julbord.  

Fredriksborg Hotell & Restaurang ligger längst ute på Värmdö, vid Oxdjupet, i Stockholms skärgård med högt läge och utsikt över Solöfjärden. Precis intill hotellet och restaurangen finns historiska Fredriksborgs fästning, som har restaurerats och nu är tillgängligt som festvåning för större sällskap och evenemang, t.ex. nyårsfirande med unik utsikt över Stockholms alla fyrverkerier vid 12-slaget.

Fredriksborg-4Hotellet och restaurangen är julpyntad när vi anländer och vi bjuds på värmande glögg och hembakta pepparkakor. Det doftar ljuvligt från matsalen och julstämningen infinner sig genast. Julbordet står uppdukat med härliga klassiker, som även har inslag av spännande moderna smaker. Vad sägs om julskinka med wasabi, tempura, sashimi med kimchi…

Fredriksborg-3Allt är tillagat från grunden på Fredriksborg, gärna med lokala råvaror – och det känns att det är ett gediget mathantverk som bjuds. Smakerna är pikanta, äkta och mustiga. Till favoriterna hör de egendesignade ostarna från lokala ostmakeriet på Rindö, grönkålsgratängen och viltpatén med pistage.

Fredriksborg Hotell & Restaurang är en liten pärla som charmar både smaklökar och synintryck. Efter en kulinarisk eftermiddag i den rofyllda idyllen reser vi tillbaks mot citypulsen igen, mätta och belåtna.

Fredriksborg-5

Jeanette Rattfeldt har en bakgrund från inredning, reklam, webb och kommunikation – både som designer, strateg, kreativ ledare och flera år som konsult. 2001 initierade Jeanette homestaging i Sverige och idag jobbar hon som inredningskonsult och konceptutvecklare. På lyx.se skriver Jeanette om allt hon brinner för, gärna där hon samtidigt kan bidra med sin expertis.