Grand Hôtels nya Veranda tar smörgåsbordet till finrummen

Grand Hôtel Stockholm har sedan 1874 varit en del av centrala Stockholms stadsbild och Lyx.se hoppas innerligt att det så alltid kommer att förbli. Här finns den klassiskt svenska Verandan med sitt uppskattade smörgåsbord, Mathias Dahlgrens Guide Michelin-restaurang och den sköna Cadierbaren.

I år är det 100 år sedan de första sommarverandorna byggdes på Grand Hôtel i Stockholm. Från och med den 26 augusti öppnar Verandan på nytt. Verandarestaurangen har både fått ett exklusivt, internationellt utseende och ett nytt toppmodernt kök på 325 kvm. För design och inredning står Londonbaserade arkitektbyrån Richmond International som även gjorde inredningen av Cadierbaren. Det klassiska svenska smörgåsbordet tillsammans med en internationell à la carte kommer som tidigare att vara i fokus på menyn. Verandans ambition att ta smörgåsbordet till finrummen.

Konstverket mässing_Grand Hotel_Verandan

Inredningen ger en känsla av internationell elegans. Färgskalan går i vitt och mörkt blått med inslag av lila och gråa nyanser samt detaljer av brons. Golvet är av ljus marmor, med 256 handgjorda toisetter och mönsterlagd mosaik. I taket hänger vackra kristallkronor, som är i en fri tolkning av den oscarianska stilen som var rådande under Grand Hôtels öppningsår 1874.

Bufferummet_Grand Hotel_Verandan

I mitten av matsalen står ett 300 kilo tungt konstverk i brons designat av Stefan Hasselberg i samarbete med Solidor.

Closeup_Konstverk_Grand Hotel_Verandan

Bufférummet har även det fått en ny design och en genomtänkt logistik för de 110 gäster som kan komma att sitta i lokalen samtidigt och ta del av de goda bufféerna som dukas upp här.

– Vårt mål är att Verandan även fortsättningsvis ska attrahera såväl stamgäster och hotellgäster som turister och Stockholmare med både kvalitet och tradition. Efter vår omfattande renovering kommer även nya gäster att bli lockade av att komma hit. Verandan har alltid varit känd för att servera svenska klassiker av hög kvalitet och smörgåsbordet har varit en självklar del av Grand Hôtel sedan 1980-talet, vilket det också kommer att vara i framtiden men nu i en modern och uppdaterad presentation, säger Maria Maruska, källarmästare på Grand Hôtel.

Åke_Eson_Lindman_Bufferum

Kökschef Andreas Askling ser till att vi på smörgåsbordet kommer att finna ett 50-tal olika rätter, många av dem svenska klassiker som olika sorters sill, varmrökt lax, rensouvas, böcklinglåda, lammfiol, sotat kycklingbröst och köttbullar.

Kockar_Grand Hotel_Verandan

 

Förberedelser i köket_Grand Hotel_Verandan

Efterrättsbuffén visade också ett gediget utbud.

Efterätter_Grand Hotel_Verandan

Sammanfattningsvis en otroligt trivsam miljö av internationell klass som sig bör på ett av vår huvudstads bästa hotell och ett traditionellt svenskt smörgåsbord med råvaror i toppklass. Det märks att samtliga medlemmarna i detta omfattande ombyggnadsprojekt har fingertoppskänsla och vet vad som passar in i en anrik miljö som denna. Som återkommande gäst till Verandan känner man sig fortfarande hemma, men uppskattar den uppfräschning som denna gamla goding fått genomgå.

Tryffelsoppa_Grand Hotel_Verandan

Fotograf: Åke E:son Lindman samt Michaëla Hemgren

Åke_Eson_Lindman_fikarum