Välkommen ut på terrassen. Stockholms Grand Hôtel öppnar sin efterlängtade nya…

Grand Hôtel låter man Saltsjön möta Medelhavet i och med öppnandet av sin nya terrass. Ända sedan Grands Verandan och Cadierbaren kläddes in med glas och blev inomhus för många årtionden sedan, har Grand Hôtel längtat efter att kunna öppna en uteservering eller terrass. Nu har det äntligen blivit verklighet. Onsdagen den 5 juni 2013, lagom till Sveriges Nationaldag och prinsessan Madeleines bröllop, öppnar Grands nya La Terrasse.

Hög_Utsidan_La Terrasse_Grand Hotel_Stockholm

Hotellet tar en bit av Franska Rivieran till Stockholm. Inspirationen till Terrassen har de mycket riktigt fått från Medelhavet, Saint Tropez och klassiska Promenade de la Croisette med sin avslappnade och sköna stämning. Terrassen ligger framför Burmanska Palatsets järnstaket med ingång från Södra Blasieholmshamnen 8, ett tiotal meter till höger om Mathias Dahlgrens ingång.  Här har du utsikt över Stockholms Ström, det kungliga slottet och vattnet. Perfekt väderstreck för att sitta och njuta i solen med glitter över vattnet och måsarnas glidande svep över Waxholmsbåtarna som lägger till vid kajen.

Hög_Uteservering_Grand Terrass

På trottoarserveringen utanför järnstaketet finns det plats för många sittande gäster som vill ta sig en bit mat, dricka något gott och titta på stadens flanerare. Innanför staketet finns en loungedel där man kan sitta i soffor, fåtöljer och stora loungepallar.

Hög_Grand Lounge

Inredningen går i havsturkosa kulörer och hallonröda textilier med citrus- och olivträd på terrassen. Bakom interiören står arkitekten Per Öberg.

– Vår tanke har varit att skapa en bekväm och inbjudande miljö med inspiration från Croisetten i Cannes. Till detta har vi adderat stolar gjutna i järn från Svenskt Tenn och bordsskivor av natursten, tillsammans med vinrankor, citron-, dadel- och olivträd för att förstärka känslan av att Medelhavet möter Saltsjön. Gästernas fokus riktas mot folklivet på kajen, säger Per Öberg.

Lounge_Kuddar_Grand Hotel Terrasse

Maten speglar också området kring Medelhavet, med inslag av svenska specialiteter. På menyn finns till exempel carpaccio på Hälleflundra, spanska charcuterier, chèvre chaud, sallad på confiterad anklår, Terrassens burgare och entrecôte.

Carpaccio Hällelundra_Grand Terrass

I efterrättsutbudet finns klassisk crème brûlée, svensk bakad rabarber med jordgubbar samt fransk Brillat Savarin från Hervé Mons i Roanne.

Tvåbord_Grand Terrass

Terrassen kommer varje år att öppna verksamheten i maj och hålla öppet så länge det är varmt i Stockholm, förhoppningsvis ända fram till september/oktober. Sju dagar i veckan kan du glida in från lunch fram till tiotiden på kvällen.

Entré La Terrass Grand

Precis som när Josefinas uteservering var nyöppnad för några år sedan och folket strömmade ut på Djurgården, så känner man nu när man befinner sig på Grands Terrass – Här vill man gärna hänga i sommar…. Nu har kajen på södra Blasieholmen blivit än mer levande.

Bienvenue à la Terrasse!

Lounge_La Terrasse

Foto: Michaëla Hemgren samt Åke E:son Lindman.