riesling

Riesling, mon amour … 2015 Schloss Johannisberg

Vad är lockelsen med Riesling? I en tid då många konsumenter lockas av viner där ekfatskaraktär, hög alkohol, tropisk frukt och mild syra uppskattas så känns Riesling ungefär som en balettdansös bredvid en sumobrottare.

RIESLING, MON AMOUR… | Enligt mitt tycke finns det inget motstycke om vi ser till druvans kvalitéer, hur väl den gör sig från de strama knastertorra till de parfymerade halvtorra till de förföriska söta versionerna. En stram och sval frukt med en ofta rakbladsvass syra, påtaglig mineralkaraktär, avsaknad av ek och ibland med en balanserande sötma som idag är så otrendigt. Druvans lagringsduglighet är väl obestridd, och vinerna håller i många fall minst lika bra som stora röda Bordeauxviner.

Jag vill hävda att Riesling är obestridligen den största druvan för vitt vin i världen men många tycker att man är galen med ett sådant påstående. Problemet tror jag, är att Riesling har så mycket aromatisk karaktär jämfört med Chardonnay, den andra mest uppenbara kandidaten för världens bästa vitvinsdruvan. Av följande skäl: Chardonnay ger i de flesta fall vinmakaren, likt konstnären, en nästan tom duk att måla upp spåren av dennes tekniker och processer. Riesling en däremot har sin egen mycket distinkta karaktär som varierar oerhört och spännande beroende på exakt var den odlas. Riesling svarar ganska dåligt på olika vinframställningtricks. Den är mest lyckosam när den är jäst så enkelt som möjligt och den rena jästa musten buteljeras rätt upp och ner utan tillstymmelsen till ek, malolaktisk jäsning, omrörning av jästfällningen etc.

Rieslingens storhet är inte enbart för att den, likt Pinot Noir till exempel, är så utomordentligt bra på att uttrycka terroir, men också för att det gör vita viner som är så bra på att lagras. En stor Riesling nästan kräver tid i flaskan. De kan vara ganska strama i ungdomen, vilket kan vara anledningen varför så många vindrickare är försiktiga med dem. Många 1990 Mosel Riesling, till exempel har just börjat närma sig mognad, medan de flesta vita bourgogner, Chardonnayns mest ädla uttryck, är långt “over the hill”. Utsikterna för en 50-årig Riesling kan vara en aptitretande en medan de flesta vita bourgogner värda att åldras förbi sin 15:e födelsedag är extremt liten.

riesling_mon_amour_riesling

MEN TYSKT VIN? | Du menar den där söta sörjan och som alltid är sååå otrendigt? Tänk igen. Det är ingen tvekan om att tyska viner har fått ett dåligt rykte, speciellt i Sverige, mestadels på grund av billiga volymimporter under sjuttio- och åttiotalen. Tyska viner var något som man blev packad på – en studentdryck och för dem som inte visste bättre. Detta var imagen som jag växte upp med. jag är så nöjd med att se denna bild raseras efter att ha sköljt ner glas efter glas av excellenta viner från Rheingau under mina senaste resor till regionen. Allt från friska, fräscha, fruktiga och mineralrika Rieslings till mer storartade något-som-sänts-från-himlen delikata Beerenausleses. Tyska viner har definitivt lämnat ett intryck som är här för att stanna. Och denna gång är detta nya rykte av mer positiv karaktär.

VAD ÄR DÅ LOCKELSEN MED RIESLING? | Druvsorten Riesling härstammar från Tyskland, man vet inte hur länge den har funnits men dess existens erkändes någon gång under medeltiden (det finns antydningar om tidigare producerad Riesling men inga bevis), 1435 i Rheingau, i byn Ruesselsheim i Tyskland då en greve köpte några flaskor i en lokal vinkällare som tillhörde det Österrikiska kejsardömet.

vanitystudios_Björnstierne riesling

Är du en dudiös person som finner det omoraliskt att spendera pengar på en måltid då du kan slösa samma summa på …. ja vad då?  Min gode vän, den internationelle topp-sommelieren i Oslo köper hellre gammal mogen Riesling än äter under en vecka eller två… dessa viner springer han benen av sig för att fynda!

#THECHAMPAGNESOMMELIER

riesling_mon_amour riesling

SCHLOSS JOHANNISBERG

2015 Schloss Johannisberg ’50° Riesling Trocken’

Rheingau | Tyskland | alkohol 12% | resudualsocker 8,3 g/l | syra 7,6 g/l | 89 sek | SBnr 5824 FS | importör: Henkell & Co | 80(82) poäng

#THECHAMPAGNESOMMELIER TASTING NOTE Ljusgul färg. Ungdomligt frisk och okomplicerad. Gröna äpplen och lime med en snygg och ren klingade finish.

2015 Schloss Johannisberg ‘Gelblack Trocken’

Rheingau | Tyskland | alkohol 11,5% | resudualsocker 6,7 g/l | syra 8,7 g/l | 149 sek | SBnr 73665 BS | importör: Henkell & Co | 80(82) poäng

#THECHAMPAGNESOMMELIER TASTING NOTE Ljusgul färg. Mer gula plommon och nektariner, färsk ananas. Snygg rondör, gulfruktig. Strålande saluterande fräschör!

2015 Schloss Johannisberg ‘Rotlack Kabinett Trocken’

Rheingau | Tyskland | alkohol 11,5% | resudualsocker 8,7 g/l | syra 6,7 g/l | 199 sek | SBnr 73665 BS | importör: Henkell & Co | 84(88) poäng

#THECHAMPAGNESOMMELIER TASTING NOTE Ljusgul färg. Gudfruktig med drag av plommon och nektarin, Aningen mer knuten. Större rondör med fria krämiga toner av äpple. Mer flintin mineralitet och drag av citronzest.

kanel_riesling

2015 Schloss Johannisberg ‘Silverlack Grosses Gewächs’

Rheingau | Tyskland | alkohol 12,5% | resudualsocker 3 g/l | syra 7,6 g/l | importör: Henkell & Co | 92(95) poäng

#THECHAMPAGNESOMMELIER TASTING NOTE Underbar Riesling-näsa! Med mogna nektariner, tropiska frukter som passionsfrukt och ananas. Svagt drag av kanel från ekfaten som använts under jäsningen. Grapefrukt, kanderad citron med en viss tanninton och beska i finishen. Ett strålande gott vin!

2015 Schloss Johannisberg ‘Gelblack Feinherb’

Rheingau | Tyskland | alkohol 11,5% | resudualsocker 14 g/l | syra 7,7 g/l | 149 sek | SBnr 73725 | importör: Henkell & Co | 89(90) poäng

#THECHAMPAGNESOMMELIER TASTING NOTE Rundare men samtidigt blygare framtoning med gröna äpplen, intensiv päronton och floran i slutet. Halvtorr i en mjukare stil men klickar ut helt torrt.

2015 Schloss Johannisberg ‘Rotlack Kabinett Feinherb’

Rheingau | Tyskland | alkohol 11% | resudualsocker 20,2 g/l | syra 8,3 g/l | 199 sek | SBnr 70895 | importör: Henkell & Co | 86(92) poäng

#THECHAMPAGNESOMMELIER TASTING NOTE Ljusgul färg. Finstämd och ungdomlig fruktighet. Halvsöt och ren fruktighet.

2015 Schloss Johannisberg ‘Grünlack Spätlese’

Rheingau | Tyskland | alkohol 11% | resudualsocker 77,3 g/l | syra 9 g/l | importör: Henkell & Co | 92(95) poäng

#THECHAMPAGNESOMMELIER TASTING NOTE Ljusgul färg. Doften som slår emot en är likt när man öppnar en kartong med helt nya Tretorn gummistövlar(!) Halvsöt, fjäderlätt i stilen och den klingar av helt torrt i avslutningen.

2015 Schloss Johannisberg ‘Rosalack Auslese’

Rheingau | Tyskland | alkohol 11% | resudualsocker 77,3 g/l | syra 9 g/l | importör: Henkell & Co | 94(96) poäng

#THECHAMPAGNESOMMELIER TASTING NOTE Ljusgul färg. Nobel fin stor brotrytiston. Söt, rik, energisk och så snygg! Aprikos-coulis i kubik. Enorm längd… oerhört balanserat!

2015 Schloss Johannisberg ‘Goldlack Trockenbeerenauslese’

Rheingau | Tyskland | alkohol 7% | resudualsocker 7267,2 g/l | syra 11 g/l | importör: Henkell & Co | 96(98) poäng

#THECHAMPAGNESOMMELIER TASTING NOTE Gyllengul färg. Kanderade aprikostoner och Basset’s Wine Gum (de vita) i doften. Söt mot en sval elegant stil med drag av kvitten, hjortron, pomeransskal, karamelliserade äpplen och brûlée-toner. Så snyggt och energigivande!

Weinberge im Rheingau_riesling

RHEINGAU | Det finns ett skämt bland vinodlarna i Rheingau att de är födda med ett ben som är kortare än det andra, för att kunna arbeta ordentligt på de sjuttiogradiga sluttningarna. Trots dessa utmaningar – kanske ibland även på grund av dessa – producerar Tyskland några av världens mest delikata, livfullaste och lättaste viner. De är låga i alkohol (bra om man skall prova många samma dag!) balanserade och laddade med subtila nyanser både i aromaspektrat och i smakregistret.

Ända sedan Gustav Vasas dagar har det tyska vinet varit uppskattat här i Sverige. Rheingau har kallats den tyska vinvärldens gräddhylla. Härifrån kommer flera av de mest kända av Tysklands moderna, torra vitviner, framställda av odlare med högt ställda kvalitetsambitioner.

Rheingau täcker över 3 100 hektar med vingårdar, vilket gör den till en av de minsta vinproducerande områdena i Tyskland. Det är en fjärdedel av den närliggande Mosel. De sydligt exponerade vingårdslägena skyddas av Taunusbergen. Detta ger förutsättningar för regionens vinmakare att kunna göra världens mest ypperliga Rieslingviner.

Hjärtat av Rheingau ligger vid Rhen mellan Wiesbaden och Rüdeshelm. Där täcks Taunus sluttningar av ädel Riesling och Spätburgunder (Pinot Noir). De fantastiska vinerna som distriktet är berömt för, är resultatet ett optimalt klimat i kombination med ett gediget vinkunnande som härrör från Benediktinermunkarna i Johannisberg, Cistersiensmunkarna i klostret Eberbach och den lokala adeln. Den av en tillfällighet sena skörden vid Johannisberg år 1775 gav upphov till de rika, mogna Botrytisvinerna som gjort Tyskland till en av de riktigt stora vinnationerna.

Sommelier Björnstierne Antonson_photo Raphaël Cameron_riesling

Vår egen Riddare. Björnstierne är sommelier och älskar, skriver och utbildar om vin men kallar sig inte vinrecensent. Hjärtat slår ett helt fyrverkeri extra för den ädla drycken Champagne.